Laatste update:

Dax future dagchart

De kleine groep traders die bij dit weer toch nog achter hun schermen zit, heeft de afgelopen dagen niet heel veel bewegingen van de koersen gezien. Het is vooral zijwaarts met een lichte voorkeur naar boven.

Voor de Dax zien we telkens iets hogere toppen en hogere bodems, maar het meest krachtige momentum lijkt er een beetje uit te zijn.

Dat is op zich ook niet zo verwonderlijk, want we noteren dag 21 van de huidige dagcyclus. De top ligt rechts van het midden, de cyclus is dus duidelijk bullish van aard, Ben Bernankes woorden hebben duidelijk geholpen.

In de grafiek zien we de kracht van de cyclus, waarbij de voorafgaande daling voor een aanzienlijk deel is goedgemaakt. Met dag 21 in de telling en cyclusindicatoren die al aan het dalen zijn en over de top heen zijn (vaak lopen deze bij topvorming voor op de koers) lijkt het mij zeer waarschijnlijk dat we thans in een soort correctie modus zijn aanbeland.

Als we uitgaan van een ‘normale’ correctie, dan zou je verwachten dat de koers corrigeert tot ergens tussen de lange MA banden en de 38,2% Fibo retracement. Dat niveau ligt rond 8100-8150. Met andere woorden, er kan van het huidige niveau zo’n 220 tot 170 punten vanaf.

Echter, voordat we ons al rijk gaan rekenen aan de shortkant: de markt moet een signaal geven. Dat signaal komt vanuit de lagere time frames. Bijvoorbeeld een daling onder de low van de afgelopen twee dagen op rond 8310.

In dat geval wordt feitelijk een neutrale trading range neerwaarts gebroken en zal ik eerste shortposities innemen. Niet al te fors, want de trend is opwaarts, maar een swing trade van een dag of twee zou dan kunnen. Zolang dat niet gebeurt, wacht ik af en kan zonodig intraday gewoon vanaf de long kant traden, mocht daar een setup komen. Enige flexibiliteit is ons traders niet vreemd :)

Bund future dagchart

Dan de Bund. Ook de Bund heeft een sterke dagcyclus achter de rug. We tellen vandaag dag 22 en het lijkt erop dat op dag 19 de top van de huidige cyclus werd gezet. Ook hier dus vrij laat, dus ook hier een nogal bullish cyclus.

We zagen gisteren al een eerste shortmoment, toen de koers uit de trading range van de afgelopen twee dagen brak rond 144. Ik heb toen op twitter gezet dat ik short zat met als koersdoel 142,60.

Dat niveau is dus afkomstig van de 38,2% Fibo retracement, waarbij ik wel even moet opletten wat de koers rond de cluster van drie MA banden rond 143,30 doet. Gezien het feit dat dit een krachtige cyclus is, kan het goed zijn dat deze correctie vrij mild is en dus wordt opgevangen op de MA banden.

Vanochtend zagen we een wat hogere opening, maar op het moment van schrijven verliest de Bund alweer terrein. Dat is een aardig patroon, iets hoger openen en dan wegzakken, past wel in dit scenario. Mijn horizon voor deze short trade bedraagt zo’n 2-3 dagen, maar uiteraard rond de genoemde steunpunten even de vinger aan de pols houden, of beter de vinger op de muis.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2675, tweede steun 2625, eerste weerstand 2745, tweede weerstand 2840;

Dax future: eerste steun 8150, tweede steun 7660, eerste weerstand 8400, tweede weerstand 8550;

Bund future: eerste steun 143.30, tweede steun 142.60, eerste weerstand 144.35 tweede weerstand 145.60;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.