De aanslag in Brussel heeft op de markten amper enig effect gehad. In de ochtend zagen we in beginsen enige daling, maar deze werd later op de dag omgebogen in een (bescheiden) winst. Financiële markten lijken ‘gewend’ te raken zou je haast kunnen concluderen. De effecten zijn steeds korter en minder krachtig. Of dat een goede ontwikkeling is vind ik lastig te zeggen. Het maakt het risico in elk geval lager en dat is wel goed voor beleggers.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

De aandelenmarkten vertonen de laatste dagen een totaal gebrek aan richting. Intraday zijn er wel de nodige swings, maar per saldo bewegen we in een trading range tussen 9800 en 10150. In de dagchart zien we dat de belangrijke weerstandzone tussen 10150 en 10200 ondanks pogingen niet gebroken wordt. Het is wat dat betreft vergelijkbaar met voetbal: als je zelf niet scoort doet de tegenpartij het wel. Als de weerstand dus aan de bovenkant niet wordt gebroken zullen we zien dat marktpartijen de kans zien om stukken te verkopen en er druk op de koers ontstaat. Qua telling in de huidige dagcyclus noteren we de tiende dag. Het is daarbij zeer goed mogelijk dat we op dag acht reeds de mid cycle low gezien hebben, dit komt ook overeen met de kortere cycli.

Dax future weekchart

Dax future weekchart

Het is wellicht goed de dagchart nog even in perspectief te zien en daarbij de weekchart te gebruiken. We hebben in de weekchart een short setup. Let wel, een setup, geen trigger. De trigger moet komen uit de lagere charts, waarbij de markt laat zien dat de opwaartse correctie omslaat in een nieuwe neerwaartse impuls. Dat moment is er nog niet. Het kan bijvoorbeeld ontstaan doordat we een overtuigende bearish dagcandle ontstaat of we onder de 9800 sluiten. In elk geval zien we in de weekchart dat de Dax op een belangrijk punt staat waar een keuze wordt gemaakt tussen een hervatting van de dalende trend of een verder herstel tot 10400 en hoger.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

Vorige week gaf ik aan dat de cyclusbodem waarschijnlijk gezet was en een stijging tot 163 en 164 haast een automatisme is. Welnu, de Bund tikt vanmorgen alvast de 163 aan. Overigens is het heel duidelijk te merken dat de Bund steeds minder liquide wordt. Wat eens tot de meest liquide futuresmarkten ter wereld behoorde, is vervallen tot een haast derderangs US pennystock. Intraday worden cyclusbewegingen niet meer goed afgemaakt en Price Action werkt minder goed. Dit is mijns inziens het gevolg van het opkopen van Duitse obligaties door de Bundesbank in het kader van de QE politiek van de ECB. Je krijgt bewegingen die schokkerig zijn en dat is allesbehalve goed voor traders. Ik heb daarom zelf de daghandel in de Bund voor een groot deel opgeschort.

Goud dagchart

Goud dagchart

Vorige week schreef ik inzake Goud: “Ik sluit nu niet uit dat de koers de weerstandzone tussen $1310-40 zal testen.” Het idee hierachter was dat de nieuwe dagcyclus gezet was en we nog een laatste opwaartse bewegingen konden verwachten tot de weerstandzone uit de weekchart. Dat blijkt een verkeerde inschatting geweest te zijn en achteraf had ik dat ook moeten weten. Immers, in de weekchart (niet afgebeeld) tellen we thans de 16e week. Met andere woorden, we zitten aan het einde van de cyclus en dan ligt het niet voor de hand dat er nog een forse opwaartse beweging komt, uitzonderingen daargelaten. We zien nu dus dat de dagcyclus al vroeg wordt gebroken en dit is een trigger dat een grotere correctie binnen het einde van de weekcyclus waarschijnlijker is geworden. Ik verplaats mijn visie dus nu naar oplevingen in de 4-uurs chart (4-uurs cyclus) die ik dan probeer te shorten.

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Nieuwe 3-daagse trading cursus 15, 16 en 17 april

Er staat weer een 3-daagse trading cursus gepland. In deze cursus leg ik in detail uit hoe ik handel. Achtergronden, setups, indicatoren, charts, alles komt aan bod. Alle informatie daarover vinden jullie op http://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

Indien er belangstelling is, dan gaarne mij een mail sturen: [email protected]

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3040, tweede steun 2940, eerste weerstand 3125, tweede weerstand 3215;

Dax future: eerste steun 9800, tweede steun 9600, eerste weerstand 10150, tweede weerstand 10450;

Bund future: eerste steun 162.25, tweede steun 161.00, eerste weerstand 163.40 tweede weerstand 164.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.