Dax future dagchart

De analyse van vorige week was niet loepzuiver, maar voor de Dax werd de richting (dalend) wel goed gezien. De Bund blijkt daarentegen een zeer taaie rakker die we zeker niet te vroeg moeten afschrijven.

Vorige week opteerde ik voor een maximale stijging tot 10600, uitgaande dat de cyclusbodem gezet was. Maar daar werd ik door de markt even goed op het verkeerde been gezet, want van een cyclusbodem was geen sprake. Op dt moment echter leken met name de andere beurzen wel een bodem te bevestigen en hadden we ook twee (voorzichtige) stijgingsdagen, zodat de aanname op zich legitiem was. Maar zo zie je maar weer dat elke methode zijn gebreken heeft en je als trader dus met een combinatie van methoden moet werken. Uiteindelijk bleek het niveau van 10070 echter wel van groot belang, omdat de daling eronder tot een snelle daling heeft geleid en we thans 400 punten lager staan.

Dax future 2-daagse chart

Dax future 2-daagse chart

Ik ga ervan uit dat eerdaags wel een dagcyclusbodem gezet zal worden, waarbij we kunnen vaststellen dat de huidige cyclus redelijk neutraal was (top halverwege). Het is goed om te kijken hoe deze dagcyclus dan in de iets grotere 2-daagse cyclus past, zodat we een uitspraak kunnen doen over de komende twee tot drie weken.

In de 2-daagse chart zien we dat de huidige cyclus bar #12 telt, dus rijp is voor een mid cycle low (dus de dagcyclusbodem). Met een dalende trend en een top op de zesde bar lijkt deze cyclus dus al de nodige bearish kenmerken te hebben. Met andere woorden, het meest voor de hand liggende scenario lijkt te zijn dat we nu een dagcyclusbodem krijgen, gevolgd door een herstel tot wellicht 10000 en dan opnieuw lager tot ruim onder 9500.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

Vorige week ging ik ervan uit dat de top van de dagcyclus gezet was en de Bund derhalve in de laatste fase van de cyclus zat. Echter, na 12 dagen werd al een bodem gezet, gevolgd door een indrukwekkende stijging tot boven de top. De vraag ontstaat dus hier of dit de mid cycle low is geweest of dat we met een wel zeer korte cyclusbodem te maken hebben. De lange Double Stochastic is feitelijk onvoldoende gedaald om een cyclusbodem te bevestigen, zodat ik vooralsnog uitga van een mid cycle low. Dat betekent dat we thans de 18e bar tellen en we dus met een bullish cyclus te maken hebben die mogelijk nu de top bereikt. Er is nu ook al sprake van een ‘natuurlijke’ weerstand van de vorige top rond 156 tot 156,50 zodat ik op dit niveau wat voorzichtig zou zijn met longs. Intraday wacht ik nu even af en op de eerste draai van de trend in de kortere time frames probeer ik wat shorts te pakken.

Goud 2-daagse chart

Goud 2-daagse chart

Goud blijkt zich niet neer te willen leggen bij de rol die traders het graag willen toebedelen, namelijk die van een ‘easy short’. In de 2-daagse chart zien we goed dat er op een hoger niveau een 2-daagse cyclusbodem gezet is, vandaar dat ik de vorige week ook de verwachting uitsprak dat een verder herstel tot rond $1160 best mogelijk is. Met een stijgende Double Stochastic en een RS14 die netjes op de 40 steun vond, ga ik ervan uit dat Goud de shortsellers nog even blijft teleurstellen en eerder $1160 aantikt dan $1100.

Volgende week geen trading dag update. We zitten dan met een groep van 19 traders (allemaal vroegere cursisten) te traden in Spanje.

Cursus Trading met de cyclusmethode in het najaar (27-29 november)

Voor serieuze traders die het vak willen leren heb ik weer een driedaagse trading cursus gepland. In deze cursus leg ik weer alle facetten van mijn methode uit. Interesse? Kijk even naar:

http://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3035, tweede steun 2950, eerste weerstand 3140, tweede weerstand 3300;

Dax future: eerste steun 9300, tweede steun 9000, eerste weerstand 9850, tweede weerstand 10000;

Bund future: eerste steun 154.45, tweede steun 153.50, eerste weerstand 156.30 tweede weerstand 157.20;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.