Dax future dagchart

Het is erg rustig op de beurzen. Per saldo zien we weinig echte koersverschuivingen en dat maakt het werk van een trader er niet makkelijker op. Traders leven namelijk van volatiliteit. Een lage volatiliteit betekent weinig kansen en weinig kansen betekent een lage winst. Zo eenvoudig is het.

Her en der lees ik dat dit de stilte voor de storm is. Alles kan, maar de markten zullen ons op het juiste moment de nodige signalen geven. Anticiperen heeft weinig zin, zorgt voor extra stress en een verhoogd risico.

In de dagchart van de Dax future zien we wat ik bedoel. Negen dagen lang beweegt de Dax tussen 9500 en 9700, waarbij er zes dagen tussen zitten dat de dag range tussen 9600 en 9700 bedraagt. Het gevolg is een neutrale trading range en het is bekend dat trading ranges lastig te traden zijn. Veel traders verliezen in een dergelijke markt veel geld omdat zij op breakouts handelen die natuurlijk niet doorzetten en derhalve elke keer worden uitgestopt.

Als we naar de Double Stochastic en de cyclustelling kijken (dag 14 vandaag), dan geloof ik dat we qua tijd redelijk dicht bij een top zitten. De lange Double Stochastic lijkt de top al gezet te hebben. Het kan goed zijn dat de koers zelf nog een keer een piek boven 9800 maakt, maar ik zou verbaasd zijn als we nu echt uitbreken. Ik kijk daarom in de komende twee dagen uit naar ‘failed breakouts’ naar boven toe, dus opwaartse uitbraken die niet doorzetten, zodat een speculatieve short mogelijk is.

Bund future 420 min chart
Bund future 420 min chart

In de Bund zien we ook al niet bepaald spectaculaire koersbewegingen, al is het beeld op de langere termijn nog steeds positief. De trend (MA banden) is immers opwaarts gericht en we zien feitelijk een correctie in tijd in plaats van in prijs. Boven 144,50 ontstaat een nieuwe impulsbeweging. Zelf ben ik geen breakout trader (research toont aan dat het kopen op breakouts minder winstgevend is dan het kopen op zwakte in een stijgende trend), dus zal ik proberen om via intraday charts al een entry te vinden, met een kleinere stop.

Crude futures weekchart
Crude futures weekchart

In de trading update van 18 februari jl. gaf ik aan dat de koers de belangrijke weerstand rond $99-100 had bereikt en hier dus de vraag ontstaat: hoger of terug. Het lijkt er op dat de kopers vast in het zadel zitten en bereid zijn om Crude tegen alsmaar hogere koersen te kopen. Met de doorbraak is een nieuw signaal ontstaan voor een verdere stijging tot rond $110. Wel zien we dat de indicatoren even oververhit raken, dus ben ik op dit niveau geen koper. Een terugval tot de zone $98-100 gedurende een week of twee tot drie zou interessant zijn en doet geen afbreuk aan het thans positieve koersbeeld. Pas onder $97 op weekslotbasis kunnen we de conclusie trekken dat deze uitbraak blijkbaar een signaal in de verkeerde richting is geweest.

 

Goud future weekchart
Goud future weekchart

Al eerder kwam ik tot de conclusie dat Goud voor de langere termijn interessant is vanuit longperspectief. We zien de dubbele bodem rond $1180-1200, gevolgd door een sterke opleving. Thans heeft de koers de dalende MA banden bereikt. Het ligt voor de hand, zeker ook omdat we qua tijd naar de mid cycle low van de weekcyclus moeten, dat de koers hier even afketst en corrigeert. Een correctie van een week of twee tot drie is mogelijk, gevolgd door een nieuwe stijging boven $1350. Mocht de koers de komende twee weken ergens rond $1270-1290 bodemen (op dagbasis bekeken) dan levert dat een prima springplank op voor nieuwe longs.

Datum driedaagse trading cursus bekend: let op, bijna vol!

Indien jullie van plan zijn om het vak trading serieus op pakken, dan is mijn intensieve driedaagse trading cursus wellicht iets. Ik geef deze cursus twee keer per jaar voor een beperkte groep (max. 15 personen). Het doel is om de cursist inzage te geven in mijn methode van trading, die mede is gebaseerd op trend, cyclus en risicomanagement. De datum van de volgende cursus is nu bekend: 15, 16 en 17 maart in Hotel Van der Valk Vianen. Alle info kunnen jullie vinden op: http://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3075, tweede steun 2975, eerste weerstand 3175, tweede weerstand -;

Dax future: eerste steun 9500, tweede steun 9100, eerste weerstand 9700, tweede weerstand 9800;

Bund future: eerste steun 143.00, tweede steun 142.30, eerste weerstand 144.50 tweede weerstand –

 

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.