Laatste update:

Dax future 420 min chart

We sukkelen voort. Op de televisie is het inmiddels komkommertijd en ook de beurzen laten nou niet echt een spannend beeld zien. Ik verlang naar de tijden van hoge volatiliteit. Dat je een long of short trade innam en een minuut later was het koersdoel al gehaald (of was je uitgestopt).

Op dit moment is de volatiliteit extreem laag, geheel in lijn met de stijgende trend in aandelen en Bund. Een stijgende trend gaat altijd gepaard met een dalende volatiliteit, een dalende trend laat de volatiliteit toenemen.

In de 420 min chart van de Dax future zien we dat de lange opwaartse trend nog niet gebroken is, maar wel aan momentum verliest. De koers zelf beweegt in een trading range van rond 200 punten (9840-10040). De steunzone 9840-9880 blijkt vooralsnog voor kopers interessant genoeg om de Dax daar te steunen middels nieuwe longposities. Als ik naar de 420 min cyclus kijk, dan lijkt het alsof we hier een nieuwe cyclusbodem hebben gezet. Dat zou dan tevens de mid cycle low van de dagcyclus zijn. Opvallend is wel dat deze bodem wel ongeveer op hetzelfde niveau ligt als het begin van de dagcyclus. Dat is niet erg bullish en mogelijk zien we in de tweede helft van de dagcyclus (dus de nieuwe 420 min cyclus) left translation. Een scenario zou kunnen zijn: een oplopende koers tot rond 9960 en daar een top zetten. Maar laten we nog niet al te ver vooruitlopen op een bearish scenario. We zien dat snel genoeg als we in de lagere time frames omkeerpatronen zien. Wel dus even op de hoede blijven.

Lees overigens nog even het vorige commentaar op de Dax van 19 juni. Ik schreef toen dat we een uitbraak van de Dax boven de vorige top moeten wantrouwen, omdat de Quick indicator een duidelijke negatieve divergentie liet zien. De uitbraak boven de vorige top bedroeg nog geen 10 punten, waarna een 200 punten correctie volgde. Voor ervaren traders een mooie short.

 

Bund future 420 min chart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Bund blijft maar stijgen. Gek eigenlijk, want wie wil er nou beleggen in ultra laagrenderende Duitse obligaties, tenzij het moet (institutionele beleggers als gevolg van wetgeving) of omdat men op zoek is naar veiligheid. Maar als men veiligheid zoekt, waarom zien we deze angst dan niet terug in een hogere volatiliteit in de aandelen. Kortom, enigszins verwarrend. Maar goed, het maakt voor een goede trader niet uit, omdat we handelen wat we zien en bij de Bund geldt dat het plaatje bullish is. Dat schreef ik ook een week terug, namelijk een opwaarts potentieel van 100 tot 200 bp als de weerstand op 146 wordt gebroken. De eerste 100 bp zijn al bijna gehaald.

Goud dagchart

Goud dagchart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees nog even mijn vorig commentaar inzake Goud:”In de dagchart van Goud zien we een interessante situatie. De trend is dalend en in eerste instantie ketste de koers netjes tegen de MA banden en de onderkant van de eerder doorbroken steunzone (nu weerstand) af. Maar na een korte daling zien we dat de meeste logische koersbeweging (hervatting van de dalende trend) niet wordt gevolgd. De koers lijkt een hogere mid cycle low te zetten. Dat kan dus goed betekenen dat de dalende trend nu in een transformatiefase zit en we straks weer hogere niveaus kunnen opzoeken.”

Inderdaad, dit is dus een bullish cyclus, zodat een terugval tot de inmiddels stijgende MA banden als een mogelijke longkans moet worden gezien. De dagcyclus lijkt nu duidelijk te toppen en een correctie dan enkele dagen tot rond $1280-1285 is goed mogelijk, om daar weer te kijken of een hogere bodem wordt gezet.

Crude oil futures dagchart

Crude oil futures dagchart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tenslotte de dagchart van Crude oil. Mijn koersdoel staat nog steeds op $110-112. We zien dat de koers boven de eerder doorbroken weerstand (nu steun) lijkt te consolideren. Wellicht dat hier dus op een hoger niveau een nieuwe cyclusbodem wordt gezet. Dit zou dan een correctie in tijd zijn (zijwaarts), dus bullish. Bevestiging van een nieuwe cyclusbodem hebben we overigens nog niet.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3240, tweede steun 3220, eerste weerstand 3280, tweede weerstand 3320;

Dax future: eerste steun 9840, tweede steun 9800, eerste weerstand 9960, tweede weerstand 10040;

Bund future: eerste steun 146.30, tweede steun 146.00, eerste weerstand 147.00 tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.