Laatste update:

Dax future dagchart

Het nieuws van de dag was dat Cyprus ‘gered’ is. Nou ja, gered, de pijn moet nog komen, maar een crisis is door ad hoc management voor nu even afgewend.

De beurzen reageerden positief, maar konden dat niet volhouden. Interessant, omdat de koopknop wel routinematig werd ingedrukt, maar nu even niet tot het gewenste resultaat leidde. Ander nieuws kwam er uit het hoge Noorden. SC Veendam is failliet.

Wat is de overeenkomst met Cyprus? In Cyprus is de bankensector veel te groot (net als destijds in IJsland) en in Nederland (en andere Europese landen) zijn er veel te veel betaalde voetbalclubs die de broek niet kunnen ophouden. Een te hoge concentratie binnen een te klein afzetgebied dus.

Als ik hier in mijn eigen omgeving kijk: 10 km ten zuiden hier voetbalt Roda, 15 km naar het westen voetbalt Fortuna Sittard, 25 km ten zuidoosten voetbalt MVV en 50 km ten noorden voetbalt VVV. En dan heb ik het niet eens over Belgische en Duitse (Aken, Mönchengladbach) clubs, die hier ook heel vlakbij zitten.

Het productaanbod is te groot en het afzetgebied is te klein en dan krijg je een probleem, zeker in combinatie met een wankel en deel incompetent management dat te grote financiële risico’s neemt. De enige uitweg is een radicale oplossing, dus een sanering van de bankensector alsmede scheiding tussen investment banking  en commercial banking, zoals dat in de VS in 1933 door de Banking Act werd verordend  (en in 1999 door de Gramm – Leach – Bliley Act weer ongedaan werd gemaakt).

We hebben in de afgelopen 15 jaar te maken met een ongehoorde groei van de financiële sector met alle gevolgen van dien. Het aandeel van de financiële sector ten opzichte van het totale bruto nationale product is fors toegenomen en dat creëert een onbalans die tot excessen leidt zoals we die nu herhaaldelijk hebben meegemaakt.

De markten werden dus gisteren even met de neuzen op de feiten gedrukt en wie weet is dat een eerste signaal dat de onophoudelijke stijging ten einde is. Het is zeker nog te vroeg om te zeggen, maar toch. In de daggrafiek van de Dax future zien we dat de cyclusbodem inderdaad nog niet gezet was, zoals ik al had verwacht.
We zien echter ook dat de indicatoren inmiddels wel goed staan voor een cyclusbodem. Wellicht dat we vandaag nog een test van de opwaartse MA banden rond 7800 zien, dat zou een ideale bodem opleveren, waarna we weer even naar boven kunnen kijken, mogelijk op weg naar een nieuwe ‘all time high’. In elk geval is de trend nog opwaarts en we hebben beduidend meer nodig dat een eendaagse koers omkeer voor een echt verkoopsignaal.
Bund future 420 minutenchart

Bund future 420 minutenchart

In de 420 minutenchart van de Bund future zien we dat hier op de steun op 144 een nieuwe 420 minuten cyclusbodem werd gezet. Ik had zelf verwacht dat de gap eerst zou worden gedicht, maar het feit dat dit nu niet is gebeurd, geeft wel aan dat de trend opwaarts is en ook het momentum nog volop in tact is. Onder 144 verzwakt de trend, dus dat is ons referentieniveau voor de wat langere termijn.

Goud future dagchart

Als laatste kijk ik nog even naar het Goud. Ik zit hier sinds gisteren short  omdat de koers wederom afketst op de dalende MA banden en we vanuit de indicatoren het signaal van een nieuwe cyclustop krijgen. De stop loss ligt op $1620, mijn eerste koersdoel op $1580. Onder $1580 kan de vorige bodem rond $1560 nog getest worden en daaronder dreigt het luik even open te gaan voor een val tot onder $1400. Nog even ver weg, maar wel goed om deze niveaus in de gaten te houden.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2575, tweede steun 2500, eerste weerstand 2650, tweede weerstand 2700;

Dax future: eerste steun 78800, tweede steun 7800, eerste weerstand 8000, tweede weerstand 8100;

Bund future: eerste steun 144, tweede steun 143.50, eerste weerstand 144.70 tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.