DAX

De koersstijgingen van de afgelopen twee dagen hebben mijn bearish scenario behoorlijk overhoop gegooid. Het scenario was duidelijk: we zitten aan het einde van de weekcyclus en derhalve dient de dagcyclus ook bearish kenmerken.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

Vorige week klopte dat scenario goed. De eerste helft van de dagcyclus was zeker niet overtuigend bullish en al na enkele dagen werd het startniveau van de nieuwe cyclus getest. Daaruit konden we afleiden dat de eindfase van de weekcyclus zijn stempel drukt op de kortere cycli.

Na een aantal succesvolle tests van de steun rond 9770 kon de Dax eergisteren 300 punten bijschrijven en gisteren doorbraken we de weerstand rond 10120. Ergo, bearish scenario in de prullenbak of toch niet?

Allereerst en herhalend op wat ik vaker meld in deze blog: als trader kun je twee soorten fouten maken. De eerste fout kan ontstaan in de analyse. Het kan dus zijn dat de analyse niet correct is geweest. In dit geval denk ik dat niet omdat het samenspel van de cycli klopte en de analyse van de Dax door andere markten werd bevestigd. De tweede fout die je kunt maken (even los van allerlei fouten als verkeerde orders, stop losses etc.) is dat je blijft hangen in een analyse of scenario waarvan de markt heeft aangetoond dat deze niet correct is. Met andere woorden: ik had een eerste kleine shortpositie rond 9920 ingenomen en sloot deze met een klein verlies toen de markt eergisteren voor de derde keer succesvol de steun testte. Dat was een moment waarop ik zie: hier klopt iets niet, dus ik neem even een stap terug. De fout die veel traders maken is dat zij op dat moment blijven zitten en niet kunnen of willen toegeven dat zij verkeerd zitten. Het resultaat laat zich raden: ogenschijnlijk zeer kleine verliestrades kunnen zo uitgroeien tot grote klappers. In de min wel te verstaan.

Terug naar de charts. De vraag ontstaat nu natuurlijk wat voor een type bodem we dan hebben gehad eergisteren (in de chart staat er een vraagteken onder). Is dit soms een dagcyclusbodem? Dat zou vreemd zij omdat de telling niet klopt (veel te kort) en de indicatoren ook geen bodemniveaus aangeven. Dat kan feitelijk alleen als er sprake is van een weekcyclusbodem omdat alleen in dit soort gevallen de kortere cycli wel eens vertekend (lees korter) zijn.

Dax future weekchart

Dax future weekchart

In de weekchart lijkt het er inderdaad op dat we een weekcyclusbodem aan het zetten zijn. Ik ben hier nog ietwat voorzichtig mee. Enerzijds hebben we nog twee dagen te gaan voordat de weekslot wordt gezet. Anderzijds zie je in de koershistorie diverse gevallen terug waar de Double Stochastics een eerste bodem markeert, maar de echte bodem dan toch lager en lager valt. Echter, stel dat we ervan uitgaan dat we aan het begin staan van een nieuwe lange opwaartse cyclus, dan zou een zeer milde weekcorrectie op zich wel kunnen. Deze correctie is dan kort en kenmerkt een krachtige markt, die na deze correctie snel tot boven 11000 punten wil stijgen. Als de weekslot boven de 10150 ligt, dan mag dat zeker als een eerste positief signaal worden gezien. Definitieve bevestiging zie ik dan boven 10500. Met andere woorden: stel, dat de eindfase van de weekcyclus nog steeds gaande is en we dus nog in dezelfde dagcyclus zitten, dan moet de markt snel kleur bekennen in de zin, dat we een snelle top zien, gevolgd door een daling tot en onder 9770. Gebeurt dit in de komende dagen niet, dan mag dat scenario wel aan de kant worden geschoven.

Goud kwartaalchart

Goud kwartaalchart

We hebben al een tijd niet meer naar het goud gekeken, dus hoog tijd dat we de charts weer eens onder de loep nemen. Ik begin hier met de kwartaalchart, die dus de hele lange cyclus weergeeft. Wat opvalt: de Double Stochastic geeft een cyclusbodem. In de chart zien we de grootste bar van de afgelopen 10 kwartalen en dat is een overtuigend positieve bar. Met andere woorden, de dalende trend lijkt gekeerd te zijn en het is dus goed mogelijk dat goud in de komende jaren verder kan stijgen in koers. Wat dit dan voor gevolgen heeft voor de rente bijvoorbeeld laat ik even in het midden, omdat de correlatie tussen goud en de rente lang niet altijd zo stabiel is als menig analist ons wil doen geloven.

Als dit bullish scenario correct is dan betekent dit dat correcties in de kortere week- en dagcharts redelijk beperkt blijven.

Goud maandchart

Goud maandchart

In bovenstaande maandchart betekent dit dat een correctie niet veel verder dan 50% van de voorgaande impuls mag gaan. Dit ligt op een niveau rond $1175. Iets daarboven vinden we de korte MA zone. De Double Stochastic knikt nu naar beneden, waardoor het lijkt alsof we een eerste top gaan zien. Als we dus inderdaad een eerste impuls omhoog hebben gezien van een nieuwe trend, dan gaan we nu corrigeren (dit kan dus mogelijk een zijwaartse tot iets lagere correctie zijn van twee tot drie maanden) tot de mid cycle low. Hoe dieper de correctie, des te minder waarschijnlijk het positieve meerjarige scenario.

Goud weekchart

Goud weekchart

In de weekchart zien we dat de eerste impuls zeker bullish was. Immers, duur en amplitude ervan was langer/groter dan voorgaande opwaartse correcties in de neerwaartse trend. Meest logisch is dan het ‘buying the dips’ scenario. De markt zal dus ergens steun moeten vinden, daarbij niet al te ver corrigerend vanaf de top. Een mooi niveau zou daarbij de lange MA banden zijn, dit zijn de korte uit de maandchart. Ik heb dat middels de rechthoek in de chart gemarkeeerd. Als we daar bodemvorming zien, dan levert dan nieuwe longsignalen op. Normaal gesproken, als we naar de lopende cyclus kijken, kan dat nog even duren, omdat ik denk dat de lopende cyclus nu ergens halverwege is en dus mogelijk hier de mid cycle low zet.

Goud dagchart

Goud dagchart

Als dat inderdaad de mid cycle low van de weekcyclus gaat worden, dan is dat ook een nieuwe dagcyclusbodem. En inderdaad, het lijkt erop dat de markt bezig is met de vorming ervan. Er is nog te weinig bevestiging om dat definitief te concluderen. Wat we nodig hebben is een overuigend bulish dag en/of een duidelijke draai in de Double Stochastic.

Conclusie: ik ga voor de komende maanden uit van een ‘buying the dips’ scenario. Ideaal zou een weekcyclusbodem ergens rond $1175-1200 zijn.

Let op: volgende week ben ik met ‘mijn’ traders in Spanje voor een live trading week. Dan is er dus geen blog en ook geen vlog. De volgende verschijnt dus de week erna.

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2970, tweede steun 2880, eerste weerstand 3100, tweede weerstand 3240;

Dax future: eerste steun 10120, tweede steun 9770, eerste weerstand 10500, tweede weerstand 10900;

Bund future: eerste steun 163.10, tweede steun 162.50, eerste weerstand 164.50 tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.