Trading dag update 26 november 2012

Afgelopen vrijdag was ik in Frankfurt, waar ik op uitnodiging van IG Markets een tradersbijeenkomst bijwoonde. Als gewone bezoeker wel te verstaan, dat is ook eens heel relaxed. De bijeenkomst was zeer interessant, een goed verhaal van de twee Duitse traders Philip en Mark.

De rode draad van hun verhaal kwam neer op risicomanagement. Trading heeft te maken met het omzetten van een bepaalde kans op succes en deze kans zet je alleen om middels veel trades die elke keer voldoen aan bepaalde voorwaarden.

De wet van de grote getallen, vergelijkbaar met een casino dat ook een bepaald statistisch voordeel heeft. Om dit te weten echter, is het noodzakelijk om een strikt trading journaal bij te houden waar elke trade wordt geregistreerd. Opvallend te zien dat bij een vraag wie dit inderdaad ook deed, maar heel weinig handjes te tellen waren. Zie hier een van de oorzaken waarom de meeste traders op termijn geen geld verdienen.

We gaan eens een rondje markten doen. Dat is alweer een tijdje geleden. Bij de aandelenindices zien we de afgelopen dagen een fors herstel. Ik gaf in mijn column van tien dagen geleden (de vrijdagcolumn) dat ik een dagcyclusbodem verwachtte en dat de AEX tot 330 kon stijgen en de Dax tot 7200.

Thans noteert de Dax al boven 7300. Het is een moeilijke markt, waar ik ook in Frankfurt veel traders over hoorde klagen. Intraday zijn er wel kansen, maar als je naar de iets langere chart kijkt, dan zien we al maanden een trading range en nu leek de markt eindelijk uit de range te breken, maar staat er nu weer tussen.

Persoonlijk twijfel ik niet aan mijn visie dat de markten in de komende maanden (tot ergens februari of maart 2013) fors lager moeten gaan. Maar het probleem is dat het zeer moeilijk de eerste juiste beweging te vinden. Dus de eerste dalingsgolf, waar je naar verloop van tijd de stop mee kunt trekken en niet wordt uitgestopt door een felle opleving van de koers.

In de Nasdaq bijvoorbeeld kan dat wel en daar zit ik al goed short en kan niet meer op die positie verliezen. Voor de DAX en AEX echter is dat een andere verhaal omdat de trend hier nog niet onmiskenbaar dalend is. Het zou zelfs nog kunnen dat deze indices kort een nieuwe top neerzetten, wie weet.

De enige manier dus om hier goed op te handelen is proberen de draaipunten te pakken (middels intraday setups) en dan altijd een deel van de positie eerder te sluiten zodat die winst voldoende is om de totale positie niet meer in de min te laten lopen. Vandaag lijkt voor de hand liggend voor een draaipunt, maar we moeten even de eerste uren (tot rond 11.00 uur) afwachten.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

Als we nog steeds ongeveer kunnen uitgaan van een inverse correlatie tussen Bund en aandelen, dan zouden de aandelen inderdaad eerdaags moeten toppen.

De dagchart van de Bund lijkt rond dit niveau rijp voor een dagcyclusbodem. Het is ook nog eens een belangrijke steun in de markt. Bevestiging hiervan krijgen we boven 142.50.

Het plaatje ziet er redelijk bullish uit en ik ben benieuwd of we de komende uren in de intraday charts de eerste long setups krijgen.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2520, tweede steun 2500, eerste weerstand 2580, tweede weerstand 2600;

Dax future: eerste steun 7200, tweede steun 7120, eerste weerstand 7400, tweede weerstand 7450;

Bund future: eerste steun 142.00, tweede steun 141.00, eerste weerstand 143.00, tweede weerstand 143.50

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.