Trading dag update 26 november 2015

Laatste update:

Vandaag is het een slechte dag voor de kalkoenen, althans in de VS (behalve die ene die dan door de president Obama gratie krijgt). Traders moeten vandaag ook een beetje op een houtje bijten aangezien de markten in de VS gesloten zijn en wij dan richting missen. Dat zal met name na het middaguur zichtbaar worden.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

Zoals ik reeds in het commentaar van vorige week aangaf dienen traders deze markt vanaf de longkant te benaderen zolang de koers netjes boven de MA banden blijft liggen. Ik schreef vorige week dat de Dax een basis opbouwt voor een uitbraak boven 11050. Eergisteren dreigde de koers even weg te zakken als gevolg van het neerhalen van de Russische straaljager door Turkije maar we zien dat deze daling in de loop van de dag nog redelijk werd goedgemaakt en we gisteren een ouderwetste opwaartse trenddag mochten markeren. Op een dergelijke dag zet de koers in het eerste uur van de handel de low neer om daarna vrijwel de hele dag te stijgen, waarbij de koers intraday niet onder de MA20 in de 15 minuten chart komt. Hiermee lijkt de test van de eerdere weerstand rond 11050 afgerond en ligt een verdere stijging voor de hand. We noteren thans dag 8 in de cyclus, zodat er nog wel ruimte is voor een verdere stijging. Het uiteindelijke koersdoel is gemarkeerd middels de rechthoek en ligt ergens tussen 11650 en 11800.

Natuurlijk moeten we een alternatief scenario bekijken, want niemand weet of de markt inderdaad verder stijgt. We werken met kansen en de opwaartse kansen lijken thans het grootst. Feitelijk blijft het opwaartse scenario intact zolang de koers boven 10850 blijft liggen. Voor intraday traders mag een terugval niet verder gaan dan 11050, het uitbraakpunt.

 

Bund future dagchart

Bund future dagchart

Ik begin de Bund analyse met een citaat van vorige week: “Inmiddels is de koers alweer aardig op weg richting de vorige koerstop rond 158,50, alwaar we wel een pittige weerstand tegenkomen, dus ik verwacht niet dat we daar in de eerste aanloop doorheen breken. Zeker niet als ik de stand van de indicatoren erbij betrek. Ik zou derhalve voor de komende dagen eerder opteren voor enkele inside bars met mogelijk een korte uitschieter omhoog of omlaag. Dus even voorzichtig met al te uitbundige posities omdat na een beweging van drie tot vijf dagen meestal een consolidatie volgt.”

Zo kwam het ook, want de koers liet gedurende drie dagen een beperkte correctie zien met daarbij twee inside bars. Bedenk, een periode van drie tot vijf sterke opwaartse of neerwaartse dagen wordt vrijwel altijd afgewisseld door enkele dagen van consolidatie. Zo werkt de marktstructuur nu eenmaal.

We noteren thans dag 14 in de cyclus, waarbij we de mid cycle low dus al hebben gehad. Met de weerstand rond 158,50 nabij wordt het spannend of de markt nog sterk genoeg is om deze te breken. Echter, de trend is zo sterk dat het mij niet zou verbazen als we inderdaad in de laatste fase van de cyclus nog een uitschieter tot boven 159 zien. Echter, voor swingtraders betekent het feite dat we later in de cyclus komen wel dat zij wat nauwkeuriger met stops moeten omgaan omdat de markt nu natuurlijk met elke nieuwe dag gevoeliger wordt voor een daling. Ik zou dan zeggen, leg de stop loss thans rond de oplopende MA 40-47 banden in de uurchart. Dat niveau ligt thans rond 157,90, dus de stop dient daar dan een 20 ticken onder te liggen. Bij een verdere stijging wordt de stop gewoon mee naar boven verplaatst.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3370, tweede steun 3300, eerste weerstand 3500, tweede weerstand 3680;

Dax future: eerste steun 11050, tweede steun 10860, eerste weerstand 11300, tweede weerstand 11630;

Bund future: eerste steun 157.00, tweede steun 156.50, eerste weerstand 158.50 tweede weerstand 160.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.