Dax future dagchart

Onophoudelijk blijven de aandelenbeurzen stijgen. Gisteren zagen we na een licht hogere opening meteen een uitbraak boven de toppen van de dagen ervoor en we sloten de dag af met een heuse trenddag. Als we naar de chart van de Dax future op dagbasis kijken, dan zien we dat de Fibo koersdoelzone tussen 9340 en 9357 is gehaald.

Dat wil niet zeggen dat we hier een top zetten. Het kan, maar het hoeft niet. Ik gebruik Fibo projecties als koersdoelbepaling, zodat ik het mogelijke rendement op een trade kan vergelijken met het risico ervan. Immers, als die twee niet in een bepaalde verhouding tot elkaar staan, dan is het opzetten van een trade niet altijd even zinvol of moet de positieomvang worden aangepast.

Als we naar de RSI en de Double Stochastic kijken, dan kunnen we overigens wel vaststellen dat de Dax aardig ‘overbought’ staat. Tel ik de huidige cycluslengte (ergens tussen dag 14 en 17) dan lijkt het tijd te worden voor een cyclustop. Uiteraard, deze top valt wederom laat, een bevestiging dat de trend sterk opwaarts is. Eerste korte steun vinden we rond 9125, daaronder 8970.

Bund future dagchart
Bund future dagchart

Het koersbeeld in de Bund is in principe nog steeds erg bullish. We zien dat de huidige dagcyclus een mid cycle low heeft gezet op de zevende dag. De koers vindt netjes steun rond de lange MA banden. Gisteren nam de koers weer overtuigend afstand van deze banden en ik zie al een scenario voor me dat we uitbreken boven de 142.

In dat geval ontstaat er een geschakeld 1-2-3 patroon (even voor de ‘insiders’ die op de cursus waren). Het gevolg: boven 142 kan de koers versneld stijgen tot de eerste Fibo projectie rond 144. Maar let op: dit is een ‘als…dan’ -scenario. Het traden gebeurt op intraday charts of middels de dagchart met een stop onder de low van drie dagen geleden. Mocht de koers daar namelijk onder komen, dan vervalt het positieve scenario.

Crude oil weekchart
Crude oil weekchart

Crude oil lijkt een weekcyclusbodem gezet te hebben, hoewel het er nog niet echt overtuigend aan toe gaat. Boven $96 kan het herstel in een versnellingsfase komen, omdat de koers dan boven de high van de afgelopen die weken uitbreekt. Ik neem aan dat traders daar hun stops hebben liggen om korte shorts af te dekken, zodat een doorbraak boven $96 tot covering leidt.

Ikzelf ga niet long, de koers zit immers in een dalende trend. Mogelijk dat ik middels de kortere time frames binnenkort wat longs oppak als de koers inderdaad boven $96 uitbreekt, maar dat is dan een ander verhaal: immers, de intraday charts bewegen dan in een opwaarts trend en je hebt met krappere stops te maken.

Goud dagchart
Goud dagchart

Als laatste de dagchart van Goud. Een duidelijk neerwaartse trend. Ik dacht vorige week even dat we rond de steun op $1250-1260 en de nieuwe cyclusbodem een aardig herstel zouden krijgen, maar dat bleek een wensgedachte. Feit is dat de belangrijke steunzone is gebroken en het zal interessant worden in hoeverre een herstel rond dat niveau zal worden opgevangen door nieuwe verkooporders.

 

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3000, tweede steun 2945, eerste weerstand 3100, tweede weerstand -;

Dax future: eerste steun 9125, tweede steun 8975, eerste weerstand 9350, tweede weerstand -;

Bund future: eerste steun 140.50, tweede steun 138.80, eerste weerstand 142.50 tweede weerstand 144.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.