Trading dag update 27 november 2012

Dax future dagchart

Dax future dagchart

Goed nieuws vanochtend: er is een akkoord gesloten over Griekenland. Ze krijgen er nog eens 43 miljard bij. Een kanttekening: dit gaat Nederland nu voor het eerst ook geld kosten, zo’n 70 mln per jaar.

Ik heb twee kinderen van 8 en 9 jaar en die geloven niet meer in Sinterklaas, de Kerstman, de paashaas, noch in sprookjes. Waarom de heren politici dan wel menen dat wij nog in sprookjes geloven, is mij een raadsel. Dat geld zien we nooit meer terug.

Griekenland is niet in staat het geld terug te betalen, zelfs niet als de economie met tien procent zou groeien, laat dus staan als de economie met zeven procent op jaarbasis krimpt. Het is toch gek dat als iemand geld uit de tas steelt, je jezelf dan verweert en de dief een flinke mep verkoopt. Gebeurt hetzelfde met geld dat niemand echt ziet, maar dat wel van ons burgers is, dan zien we passief toe en keuren (bijna) alles goed.

Terug naar de markten. Ik lees her en der over een eindejaarsrally (waar ik niet in geloof), maar ik lees ook diverse verhalen over een op handen zijnde crash die in december plaats zou moeten vinden. Als ik zou moeten kiezen, dan neig ik meer naar het laatste scenario omdat alle langere cycli op dit moment in de laatste fase zitten.

Hoe langer de daling uitblijft, des te heviger deze zal worden. Maar een crash is moeilijk, wellicht zelfs onmogelijk te voorspellen. Ik waag mij er niet aan, maar probeer elke keer via intraday setups de nu heersende trend te traden. Dan zit je altijd goed als de grotere beweging dan komt en hanteer je aan strakker money management dan als je strikt op end-of-day basis gaat traden.

In de dagchart van de Dax zien we hoe lastig de markten de laatste maanden zijn. Een trend is niet meer aanwezig en uitbraken worden telkens teruggebroken. Je kunt haast niet anders dan intraday handelen of helemaal niet, dat is ook altijd een optie.
Mijn aanvankelijke veronderstelling dat de Dax ergens rond de MA banden halt zou maken, is niet uitgekomen. Nu fungeert 7200 dus als steun en de vorige toppen rond 7450 tot 7480 als weerstand. Ik verwacht niet dat we daar uitbreken, maar uiteraard ben ik de laatste die vasthoud aan een eventuele shortpositie als het wel gebeurt. Je moet met de markt meegaan. Een mening hebben is leuk, maar als je niet flexibel genoeg bent om daar snel van af te wijken als het marktbeeld erom vraagt, dan kan het erg lastig worden.
Bund future dagchart

In de Bund leek gisteren een aardige bullish omkeerdag te worden, maar ik gaf bewust aan dat de bevestiging daarvan pas boven 142.50 ontstaat. Dat niveau werd in de loop van de dag getest, maar de koers ketste daarop af en vanochtend noteren we even een nieuwe low. Toch lijkt het erop dat we nog met bodemvorming bezig zijn, maar ik herhaal: we hebben een uitbraak boven 142.50 nodig als bevestiging of op uurbasis een eerste hogere cyclusbodem.

Crude oil futures dagchart
Laten we nog even naar Crude oil en Goud kijken. Hier de weekchart van Crude oil futures. We zien een cyclusbodem, terwijl de MA banden neerwaarts lopen. Op het eerste gezicht zou je zeggen de koers stijgt tot ergens rond $92 maximaal om daar een lagere top neer te zetten en daarna onder $84 te breken. Ook hier is er sprake van een vierjaarscyclus en de laatste maandcyclus zit in de bearish fase. Derhalve zou deze weekcyclus bearish moeten zijn.
Goud future dagchart

In de dagchart van de Goud futures zien we dat de koers weer goed op weg is naar de top rond $1800 en wellicht daarboven. Van belang voor de korte termijn is dat de koers niet onder $1735 en zeker niet onder $1705 daalt, anders vervalt het bullish scenario.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2520, tweede steun 2500, eerste weerstand 2580, tweede weerstand 2600;

Dax future: eerste steun 7200, tweede steun 7120, eerste weerstand 7400, tweede weerstand 7450;

Bund future: eerste steun 142.00, tweede steun 141.00, eerste weerstand 143.00, tweede weerstand 143.50

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.