Vandaag zijn de beurzen in de VS gesloten en zal mening kalkoen een ‘bad day’ hebben. Voor ons als trader is Thanksgiving meestal een vrij rustige dag omdat er de nodige impulsen ontbreken. Laten we daarom eens rustig naar de charts kijken.

In de dagchart van de Dax zien we hoe de Dax weer richting oude toppen beweegt. Wie had dat gedacht, toen we rond 8400 de low maakten. Ik zeker niet, dat geef ik als eerste toe. Ik ging er vanuit dat we na een opleving nieuwe lows zouden vormen, maar de markt heeft altijd gelijk, ook al vind ik van niet. In de chart is ook goed te zien dat we 9 dagen geleden op de cluster van de MA banden een nieuwe cyclusbodem hebben gevormd. Wie mijn cursus heeft bezocht die weer dat MA clusters een uitermate bullish of bearish niveau weergeven. In dit geval was het bullish omdat de MA banden als steun werden getest en de indicatoren een long setup aangaven.

Hoe nu verder? Ik ga ervan uit dat wij in deze zone tussen 9900 en 10050 een tijdelijke top neerzetten. Een terugval tot en test van de steun rond 9600 zou daarbij een interessante kans bieden voor nieuwe long posities. Tenzij je nog long zit, lijken mij nieuwe longs die als swing trade bedoeld zijn, niet erg aantrekkelijk (vanuit de gedachte risico en rendement).

Terwijl de aandelen alsmaar blijven stijgen, zien we hetzelfde beeld in de Bund terug. Het gevolg: all time lows in de yields. Toch blijft de vraag naar Duits papier groot en breekt de koers nu weer het niveau van de vorige toppen. Wie mijn cursus heeft bezocht: zie hier een geschakeld 1-2-3 patroon op 152.

De lopende dagcyclus telt de zesde dag. De vorige liet een late top zien en de huidige cyclus breekt alweer uit, dus is het beeld nog steeds uitermate bullish. Overigens ontstond zes dagen geleden wel weer een keurig long signaal, dus kon ook deze beweging door traders gepakt worden. Een terugval (als die komt) tot 152 levert steun op. Daaronder moeten we kijken naar de zone rond 151. Kopen op zwakte blijft de strategie.

Goud weekchart

In de weekchart van Goud zien we een ietwat merkwaardige situatie ontstaan. In eerste instantie werd de steun rond $1180 met alle geweld gebroken en lag een verdere daling tot $1100 voor de hand. De week na de doorbraak echter zagen we een ‘reversal bar’ (ook wel als pinbar bekend) en thans kruipt de koers weer terug tot boven deze eerder doorbroken steun (die dus feitelijk de rol als potentiële weerstand zou moeten aannemen). Nu levert dat vooralsnog geen dusdanige inzichten op dat ik mijn visie op lagere koersen (koersdoel $1000) overboord gooi, maar ik heb wel een aardig deel van mijn shorts (vanaf $1285) gesloten. Dat heet overigens gewoon money management en heeft niets met fout zitten te maken. De trend is nog steeds neerwaarts gericht en de maandcyclus (niet afgebeeld) lijkt nog steeds op verdere dalende koersen te wijzen. Ik zoek dus verder naar nieuwe short setups in de dag- en weekchart.

Crude oil maandchart

Als laatste kijken we naar de maandchart van Crude oil. Deze chart wordt nu actueel omdat de koers maar blijft dalen en we nu in de maandchart zien dat de steunzone $68-70 steeds dichterbij komt. Het is goed mogelijk dat we hier een al dan niet tijdelijke opleving van de koers zien, temeer de indicatoren een sterke oversold status aangeven.

 

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3200, tweede steun 3170, eerste weerstand 3240, tweede weerstand 3275;

Dax future: eerste steun 9880, tweede steun 9835, eerste weerstand 10050, tweede weerstand -;

Bund future: eerste steun 152.50, tweede steun 152.05, eerste weerstand – tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.