Laatste update:

Dax future dagchart

Het is een hele vreemde beurs op dit moment. Net op het moment dat je denkt dat de beurs onderuit gaat (maandag hadden we immers al een forse neerwaartse dag), dan komt er woensdag weer fors herstel. Opvallend dat meneer Bernanke net na een forse dalingsdag twee keer achter elkaar de beurs omhoog praat.

Beleggers slikken het in elk geval voor zoete koek en zo blijft de Bernanke put werken. Beleggen was nog nooit zo makkelijk, de Fed als ultieme risicobegrenzer. Als het even gevaarlijk dreigt te worden, dan staan de heren in de rij om de markt te steunen.

Als ik naar de dagchart kijk van de Dax future dan word ik niet veel wijzer. Ik ging ervan uit dat we de dagcyclus afmaken, maar nu lijkt het erop dat de cyclus alweer afgemaakt is, terwijl de indicatoren niet bepaald de daarbij behorende stand hebben.

Tijdens mijn cursus leer ik de deelnemers altijd dat je alleen een trade inneemt als de chart er ‘mooi’ uitziet, dus duidelijke koerspatronen en indicatoren. Dit is geen ‘mooi’ plaatje en dan is het zonde van de tijd om er bij stil te staan of de speculeren wat het zou kunnen zijn.

Dax future 30 minutenchart

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er helemaal niet gehandeld kan worden, alleen niet op een dergelijk time frame. Ik wil ter lering nog even de volgende twee charts laten zien van gisteren. Op het moment dat de Dax gisteren ochtend een nieuwe low maakte stonden de indicatoren in de 240 minutenchart op bodemniveaus.

Je weet dan dat de bodem in die cyclus niet meer ver weg is, maar je mag nog niet long gaan omdat de trend volledig dalend is. We willen altijd een soort bevestiging zien dat een draaipunt is bereikt. Met andere woorden, we zoeken een hogere bodem in een lager time frame. In de 30 minutenchart is goed te zien dat de koers na de low een hogere ‘mid cycle low’ maakte.

Dax future 15 minutenchart

In de 15 minutenchart is deze mid low als eerste hogere cyclusbodem goed te zien. De bullish bar met de pijl eronder markeert het begin van de nieuwe cyclus. Officieel, als je dus heel strikt naar de leer van de trend kijkt, mag je zelfs die trade niet pakken omdat de trend in de 15 minutenchart nog steeds dalend is.

Als trader moet je echter begrijpen wat er op dat moment aan de hand is, wat het risico en het rendement is. Wat is er aan de hand: een mogelijke 240 minutencyclusbodem, dus forse opwaartse potentie. Wat is het risico: als je long gaat boven de high van de bullish bar en je zet de stop enkele punten eronder, dan loop je een risico van ruim 25 punten.

Wat is het rendement: als de inschatting correct is en de eerste hogere bodem een nieuwe opwaartse impuls zal inleiden, dan kan er makkelijk 100 punten uitkomen. Dat is een 4 op 1 verhouding. Die 100 punten werden nog gisteren gehaald en ik heb kort voor handelsslot de trade gesloten. Jullie zien, het gaat erom dat het plaatje ‘klopt’. Ziet de chart er op dagbasis niet goed uit, kijk dan naar een andere time frame of een andere markt. Keuzes genoeg.

 

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2560, tweede steun 2440, eerste weerstand 2675, tweede weerstand 2730;

Dax future: eerste steun 7540, tweede steun 7500, eerste weerstand 7800, tweede weerstand 7900;

Bund future: eerste steun 144, tweede steun 143.50, eerste weerstand 145.50 tweede weerstand 146.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.