DAX

De markt heeft inderdaad vorige week de dagcyclusbodem gezet. Ik waarschuwde al voor al voor shorts, omdat de markt zover onder de MA banden stond dat je normaal gesproken een herstel mag verwachten, tenzij we echt in een fase zitten van een volledige ‘meltdown’ van de markt. Die fase echter is nog niet bereikt zodat we vooralsnog gewoon moeten uitgaan dat de markt de lijn van het gemiddelde volgt.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

In de dagchart zien we dat de Dax keurig is opgeveerd vanaf de steun die reeds eerder door de markt is getest en op die manier extra belangrijk is geworden. Indien deze steun wordt gebroken mogen we ervan uitgaan dat er heel wat stoporders vrijkomen die mogelijk voor een forse versnelling van de daling kunnen zorgen.

We zien overigens dat deze eerste fase van de nieuwe cyclus niet zonder slag of stoot gaat. Normaal gesproken verloopt een eerste fase, die het meest bullish is, redelijk soepel met enkele overtuigend positieve dagen. We zien echter dat er gaps zijn die weer worden gedicht en dat forse stijgingsdagen worden gevolgd door negatieve dagen. Dit is volgens mij allemaal een signaal dat we midden in de laatste fase zitten van de grotere cycli. De kortere cycli zijn nu even opwaarts gedraaid en dat botst met de neerwaartse fase van de hogere cycli.

Normaal gesproken zien we in een dalende trend een cyclustop ergens tussen de derde en achtste bar. We noteren vandaag de zesde dag van de cyclus. Wat ik interessant vind is dat Caroline Boroden (Fibonacciqueen.com) heel wat time cycles heeft tussen 2 en 4 februari as. Zij ziet de markt daar draaien. Dat zou betekenen dat de huidige dagcyclus tussen bar 9 en 11 draait. Op zich kan dat best, we zullen zien. Ik zie de markt liever ook nog wat verder stijgen. Op dit moment zie ik nog teveel beren rondlopen die de markt lager zien. Op het moment dat ‘men’ weer bullish wordt, ga ik uitkijken naar de top. Uiteraard zal dit dit door een trigger van de markt moeten gebeuren. Puur anticiperen doe ik maar heel zelden. Een aardige trigger is feitelijk al een close onder de vorige daglow. Het herstel van de markt kan dus nog iets doorzetten en wel tot het niveau van de dalende lange MA banden rond 10100-200, waar we ook eerdere geteste steun (nu weerstand) terugvinden.

Dax future weekchart

Dax future weekchart

Zoals gezegd, ik zie de markt graag nog wat verder en langer herstellen. Die conclusie trek ik ook omdat ik met een schuin oog naar de weekchart kijk. Hier zie ik vermoedelijk een weekcyclusbodem. Ik zeg vermoedelijk, want niet elke cyclus is even ‘mooi’. Soms lijkt het op een bodem en na twee bars gaat de bestaande cyclus gewoon verder en blijft de Double Stochastics op een laag niveau. Maar ervan uitgaande dat er wel een weekcyclusbodem gezet is en we een nieuwe bearish cyclus gaan vormen, is het normaal dat de nieuwe cyclus zeker een week of drie duurt voordat er een top wordt gezet. Dat zou dus volgende week kunnen, maar mogelijk dat het zelfs nog enkele weken langer duurt.

Zoals ik de vorige week aangaf, dat hoeft niet te betekenen dat de markt fors hoger gaat, maar het kan ook betekenen dat positieve weken worden afgewisseld door negatieve of neutrale weken en de markt zo licht naar boven kruipt. Waar we dus op moeten letten is of de markt sterke impulsbewegingen laat zien en zo ja, welke kant deze opgaan. Normaal worden impulsbewegingen namelijk gevolgd door een pullback en minimaal een nieuwe impuls, die dan vaak groter is dan de eerste. Zien we dat echter niet, dan duidt dit erop dat de marktpartijen die deze impuls hebben gedragen te zwak zijn om er een vervolg aan te geven. Voor het bearish scenario zie ik daarom het liefste opwaartse impulsbewegingen die geen vervolg krijgen.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

In de trading update van vorige week gaf ik aan te verwachten dat de Bund de weerstand rond 161,50 niet duurzaam kan uitnemen, ervan uitgaande dat de aandelen een herstel laten zien en de Bund even niet langer als vluchthaven fungeert. Op dit moment zien we dat de koers boven de vorige top van april 2015 is uitgebroken en gesloten. Gisteren sloten we zelfs op het hoogste niveau. Ik zie in de Double Stochastics geen duidelijke signalen waar een vorige cyclusbodem ligt, behalve dan die van 29 december jl. Dat maakt het wat lastig om vanuit het cyclusconcept te denken. Dan maar op de klassieke manier.

Ik zie een zogenaamde Double Deepness. Dit is een situatie waarbij de koers ver boven de MA200 staat (de stippellijn) en ver boven de MA20 (de rode lijn). Ik heb deze situatie middels de twee pijlen gemarkeerd. Normaal gesproken kan een dergelijke situatie niet lang aanhouden. We kunnen dat vergelijken met een elastiek dat te lang wordt uitgerekt. Met andere woorden, of de koers moet weer richting de MA banden of de MA banden moeten naar de koers toekomen. In het laatste geval zou de koers dan corrigeren in tijd in plaats van in prijs. Onder de low van gisteren verwacht ik in principe het inzetten van een correctie. Ik zeg er wel bij: de trend is sterk, dus eventuele shorts alleen als deze middels intraday charts worden bespeeld of als u korte stops hanteert (in dit geval boven de high van de bar).

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2940, tweede steun 2850, eerste weerstand 3050, tweede weerstand 3215;

Dax future: eerste steun 9580, tweede steun 9300, eerste weerstand 9920, tweede weerstand 10150;

Bund future: eerste steun 161.50, tweede steun 160.50, eerste weerstand – tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.