Laatste update:

Dax future dagchart

De markten vertonen een zeer grote veerkracht die vriend en vijand van deze bullmarkt verrast. Behalve de Nasdaq, die de laatste dagen even goed het kopje laat hangen, weten met name de Europese beurzen weer flink wat terrein terug te winnen ten opzichte van de voorgaande correctie. Elke keer als je denkt “nu gaat het gebeuren” dan komen de kopers weer opzetten en worden de beren in de val gelokt.

In de dagchart van de Dax zien we dat het langere beeld er nogal topperig uitziet. Erop traden is echter geen makkie omdat de swings heel gemeen en vel zijn. Neem bijvoorbeeld de bewegingen enkele dagen terug. Rond de dalende MA banden draait de koers neerwaarts en zet een overtuigende bearish candle neer. Tijd voor een short trade zou je zeggen, maar een dag later is de daling alweer volledig weggewerkt en worden shorts uitgestopt. Kortom, geen ‘ walk in the park’  voor traders op dit moment.

Ik tel vandaag dag tien van de lopende dagcyclus. Volgens mij is de mid cycle low al gezet, omdat ik in de lagere charts een afgeronde 420 min bodem zie. In de Double Stochastic zien we dat deze op topwaarden noteert, maar een dag of twee naar boven zou nog wel kunnen. Ik houd dus rekening dat we vanaf vandaag of maandag een omkeerdag zien, waarop ik wel short wil. Echter, ik wacht bewust totdat ik op de lagere time frames een soort trendomkeer zie, zodat ik met een beperkte stop loss kan werken.

Bund future 420 min chart
Bund future 420 min chart

Terwijl de aandelenmarkten heen en weer bewegen zien we in de Bund een opwaartse trend, die echter ook met de nodige swings gepaard gaat. Die zijn echter wel goed te traden omdat dit redelijk rustige dagelijkse bewegingen zijn zodat stops netjes mee kunnen lopen. De huidige 420 min cyclus zit qua telling nu tegen een niveau aan waar je mogelijk enige topvorming mag verwachten. Tevens bevindt de koers zich in de buurt van de vorige top rond 144 zodat en langdurige uitbraak boven dit niveau eerder onwaarschijnlijk is, tenzij de aandelen nu kopje onder gaan en iedereen in de Bunds vlucht.

Goud weekkaart
Goud weekkaart

In de weekchart van het Goud zien we dat de lopende weekcyclus duidelijk is getopt, wat ik al eerder had verwacht. In principe kan en mag dit allemaal als we ervan uitgaan dat het Goud op de lange termijn een bodem gezet heeft. In dat geval dient de cyclus rond $1264 een bodem te laten zien, niet veel lager. Deze eerste hogere bodem op weekbasis kan dan de opstap zijn voor een nieuwe impulsgolf tot $1500 en hoger. Uiteraard wacht ik eerst bodemvorming af voordat ik hierop ga anticiperen.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3040, tweede steun 2970, eerste weerstand 3120, tweede weerstand 3160;

Dax future: eerste steun 9400, tweede steun 9200, eerste weerstand 9600, tweede weerstand 9750;

Bund future: eerste steun 143.00, tweede steun 142.50, eerste weerstand 144.00 tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.