Trading dag update 29 december 2015

DAX

Dit is de laatste update van dit jaar, een korte ditmaal, nadat ik vorige keer uitgebreid stil was gestaan bij de twee groepen van traders: 92% die geld verliest en 8% die geld verdient. De vraag die hier opkomt en mogelijk ook de enige juiste vraag: hoe kom ik van de groep van 92% naar die groep van 8%? Het antwoord hierop is simpel en tweeledig: door enerzijds te werken een een methode met een bepaalde ‘edge’ (zoals deze, maar er zijn vele methoden die goed zijn) en anderzijds te werken aan jezelf. Dat laatste is verreweg het meest belangrijk en tevens met meest uitdagend. Trading is vooral een ‘mind game’ waar normale menselijke kenmerken zoals angst of hebzucht juist averechts werken.

Dax future dagchart

Laat ik een voorbeeld noemen om het duidelijker te maken. De menselijke perceptie van risico werkt in het echte leven vrij goed: als wij ergens onraad ruiken of een gevaar zien dan kiezen de meesten ervoor om dit gevaar te mijden of te vluchten. Op de beurs zie je dat de meesten dit kenmerk naadloos doortrekken. Als de koersen hard stijgen wanen de meesten zich in een risicoarme omgeving en zijn geneigd om te kopen. Als de koersen hard dalen vrezen de meesten dat deze nog verder zullen dalen en verkopen of besluiten om op hun cash te blijven zitten. Het zijn echter juist deze percepties van risico, welke in het echte leven beloond worden, die op de beurs niet werken. Het werkelijke risico is juist het grootst nadat de koersen hard zijn gestegen en het laagst als de koers hard zijn gedaald. Dus exact tegengesteld aan de perceptie van het risico. Dit is de reden dat velen op veel te hoge koersen kopen en keer op keer de kans missen om op lage koersen te kopen omdat zij natuurlijk menselijk gedrag toepassen op de beurs. De beurs is echter, zoals gezegd, juist een plaats waar dit gedrag niet wordt beloond, ja zelfs wordt afgestraft. Daarom is trading zo moeilijk. Teneinde geld te verdienen moeten we iets doen dat meestal niet goed voelt, niet natuurlijk. Maar bedenk: meer dan 90% van de traders handelt volgens deze wijze (zij volgen hun natuurlijke menselijke instincten) en verliezen geld. Ergo: geld verdienen vereist een geheel andere psychologische aanpak, waardoor het een vereiste is om jezelf te trainen om haast tegengesteld te handelen als in het ‘echte’ leven.

Laten we deze laatste update afsluiten met een korte analyse van de Dax en Bund op dagbasis. De Dax volgt nog steeds het spoor richting de MA200. Over rond 200 punten lonkt dus serieuze weerstand. De huidige cyclus telt vandaag de negende dag en ik verwacht dat de top van deze cyclus dan ook ergens rond die 11000 gezet zal worden. Dat kan dan mogelijk dus begin volgende week gebeuren. Indien en voor zover de MA200 inderdaad als top van de cyclus fungeert, betekent dit dat traders kunnen uitkijken naar shortposities, uiteraard mits de markt daar op dat moment een goede trigger voor levert.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

De trading range in de Bund, zoals enkele weken geleden al verwacht, is nog steeds intact. De koopwoede van onze Mario lijkt in elk geval voor nu even uitgeraasd te zijn, omdat het effect ervan (stijgende koersen, dalende rente) niet meer zichtbaar is in de chart. De huidige cyclus telt de 15e dag en mag per saldo als redelijk neutraal worden bestempeld. Grote bullish bars worden afgewisseld door evenzo grote bearish bars, hetgeen het voor swingtraders lastig maakt, want zij hebben toch wel een beweging nodig van tenminste twee of meerdere dagen. Ik houd er rekening mee dat de Bund de komende dagen nog wat meer onder neerwaartse druk zal komen te staan en het is goed mogelijk dat de steunzone en tevens MA200 rond 156,50-80 getest zal worden.

Beste traders, een ieder wens ik een goede jaarwisseling toe en voor 2016 een fantastisch beurs- en tradingjaar. Tot 2016!

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3200, tweede steun 3150, eerste weerstand 3300, tweede weerstand 3450;

Dax future: eerste steun 10630, tweede steun 10500, eerste weerstand 10870, tweede weerstand 11000;

Bund future: eerste steun 157.90, tweede steun 156.80, eerste weerstand 159.30 tweede weerstand 160.50;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.