Trading dag update 29 januari 2013

 

Bund future dagchart

Bund future dagchart

Er begint enige beweging te komen in de markten, met name op het rentefront. Marktpartijen beginnen in te zien dat er weinig upside en des te meer downside zit in de staatsleningen van de VS, Duitsland en Nederland. Het gevolg: zij verkopen obligaties, de koers daalt en de rente loopt op. In de Bund zien we dat heel duidelijk.

Ik schreef vorige week dat de Bund pas boven 144 weer interessant wordt voor longposities. Wat zien we? Exact op 144, dus op de dalende MA banden in de dagchart, ondervindt de koers weerstand. Traders die oplettend waren, konden op het slot van de bearish dagcandle, zie de rode pijl, shortposities innemen voor een swing trade.

Die trade staat twee dagen later al dik in de plus en met een trailing stop kan dat dus nooit meer fout lopen. De trend is definitief neerwaarts en het lijkt erop alsof er nog wat meer ruimte aanwezig is naar beneden. We tellen vandaag de 12de dag van de cyclus, dus ook al zou die aan de korte kant zijn, dan toch mogen we nog op nieuwe lows rekenen.

Dax future 240 minutenchart

De koers van de Dax future is eindelijk uitgebroken. Het duurde een hele tijd, maar dan heb je ook wat. Daytraders konden op die dag voor de uitbraak een positie innemen, daarvoor boden de kortere charts tal van kansen. Ik ben op dit niveau geen koper meer.

Ik heb nog een longpositie lopen als swing trade en die trail ik mee naar boven. Voor nieuwe longposities echter zie ik thans geen goede verhouding tussen het potentiële rendement en risico, dus dat laat ik even lopen.

Goud future dagchart

Even een citaat uit het marktcommentaar van vorige week inzake het goud: “Hier zien we een interessante situatie, waar ik vorige week al op wees. Het lijkt er namelijk op dat Goud een weekcyclusbodem gezet heeft en boven $1700 wordt deze bevestigd.

Dat ziet er in potentie dus goed uit, behalve dat ik een aversie heb om te kopen als de lange Double Stochastic (de rode lijn) bijna tegen de 100 staat. Dat is vragen om moeilijkheden. Ik zou dus willen opteren om hier even op een kleine correctie te wachten tot ergens rond $1670 en dan te kijken of de correctie daar bodemt.

Mocht de koers wel uitbreken, dan laat ik die uitbraak even voor wat het is en wacht ik op een volgende pull back. Uit ervaring weet ik dat het kopen van uitbraken vaker niet dan wel succesvol is. Een veel betere strategie is het kopen van pullbacks in een stijgende markt en ik vind dat je die wetenschap altijd de voorrang moet geven, ook al ‘schreeuwt’ de chart erom om longs op te zetten.”

Ik heb dus niets gedaan met het goud. Hier blijkt dus uit dat het kopen op sterkte geen goede strategie is voor korte termijn trades. Ondanks een mogelijke weekcyclusbodem is de trend in de dagchart duidelijk neerwaarts. Achteraf had ik wellicht rond $1700 short kunnen gaan, maar omdat het erop leek dat de weekcyclus zou bodemen (het begin van een nieuwe cyclus is het meest bullish) heb ik dat niet gedaan. Puur een risicoafweging. Ik blijf hier even langs de zijlijn geparkeerd.

Crude oil futures weekchart

Dat geldt feitelijk ook voor Crude oil. Ik gaf dat vorige week al aan, de koerssituatie nodigt niet uit tot kopen. Er is sprake van een overspannen situatie met een RSI op praktisch 100 en een Double Stochastic die ook boven 99 staat. Wellicht short als er vanuit de lagere time frame charts een mooie setup komt, maar dat moet ik nog even afwachten.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2730, tweede steun 2680, eerste weerstand 2750, tweede weerstand -;

Dax future: eerste steun 7800, tweede steun 7640, eerste weerstand 7900, tweede weerstand 8000;

Bund future: eerste steun 141.00, tweede steun 140.00, eerste weerstand 142.50 tweede weerstand 144.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.