Dax future 420 min chart

De spreekwoordelijke inkt van de vorige blog was nog niet droog, of de daling van de Dax van 400 punten werd al ingezet. Ik schreef in mijn vorige blog dat je op dagbasis nog geen duidelijk signaal voor shortposities kon opmaken, omdat de trend opwaarts gericht was.

De strekking van mijn betoog was: wacht voor shorts op een trendomkeer en pas dan shorten op opwaartse correcties. Op basis is dit gewoon geen optie, de trend is opwaarts.

Op die manier ‘mis’ je dan een rit van zeg maximaal 400 punten. Als je puur op dagbasis kijkt, dan is dat zo. Maar zoals in eerdere blogs al beschreven, dit soort daling zijn uitzonderingen binnen een opwaartse trend, dus het heeft geen zin die als referentie te nemen.

Daarnaast, traden is ook een keuze maken tussen trading stijl, die weer afhangt van de beschikbare tijd. Ik heb zelf van die daling een deel meegepakt, maar dat was op intraday basis. De trend in de uurchart was toen al gedraaid en ik kreeg een mooie short setup, waarop ik een short kon innemen.

Echter, dit kan omdat ik op dat moment achter het scherm zit en dus kan kiezen uit swing trades (overnight) of intraday trades. Wie zelf intraday niet of amper de gelegenheid heeft om de koersontwikkeling goed in de gaten te houden, die moet zich dus in trading stijl beperken tot swing trading (beperken is een te ‘beperkend’ woord, want swing trading biedt enorm veel kansen).

Het punt vooral is: als je niet veel tijd hebt en je volgt de markten op slotkoersbasis, dan heeft het geen zin om naar een daling van 400 punten in twee dagen te kijken, want deze daling had je nooit kunnen pakken met deze trading stijl. Punt.

Laten we eens kijken hoe de situatie er nu uitziet. In de 420 min chart zien we dat de trend nu is omgeslagen naar dalend. Dit wil overigens niet zeggen dat we ook verder gaan dalen. Het wil zeggen dat we nu kijken naar short setups en dat deze setups vervolgens door de markt worden bevestigd door een trigger. Dan pas gaan we short.

Als die trigger er niet is, gaan we dus niet short. Op kortere time frames zijn er alweer wat long kansen ontstaan, maar uiteraard alleen voor daytraders. Eerste weerstand zien we rond 9530-9550. Daar ligt ook een cluster van de MA banden en zullen we even moeten kijken in hoeverre we daar dan op lagere time frames bearish omkeerpatronen krijgen die tot een mogelijke short leiden. Gebeurt dat niet, dan ligt een mogelijke volgende setup in de zone 9650-9680.

Bund future 420 min chart
Bund future 420 min chart

De Bund heeft de bestaande opwaartse trend nog wat verder uitgerekt en het zal mij benieuwen of de doorbroken weerstandzone nu als nieuwe steun fungeert. Zo niet, dan fungeert de volgende zone rond 141.30-141.40 als steun en dat zie ik liever, omdat daar ook de oplopende lange MA banden lopen. Op een bepaald moment moet een trend een wat diepere correctie maken voordat long posities weer interessant worden.

Goud future dagchart
Goud future dagchart

We zien bij Goud dat de trend inmiddels is gedraaid naar neutraal en het zal nu spannend worden of de koers de MA banden als nieuwe steun accepteert. Een terugval onder $1230 doet ons trendbeeld weer naar dalend veranderen en dan lijkt een nieuwe test van de eerdere bodemniveaus rond $1180 voor de hand liggend. Ik wacht hier even af wat er de komende dagen gebeurt.

Datum driedaagse trading cursus bekend

Indien jullie van plan zijn om het vak trading serieus op pakken, dan is mijn intensieve driedaagse trading cursus wellicht iets. Ik geef deze cursus twee keer per jaar voor een beperkte groep (max. 15 personen). Het doel is om de cursist inzage te geven in mijn methode van trading, die mede is gebaseerd op trend, cyclus en risicomanagement. De datum van de volgende cursus is nu bekend: 15, 16 en 17 maart in Hotel Van der Valk Vianen. Alle info kunnen jullie vinden op: http://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3000, tweede steun 2920, eerste weerstand 3090, tweede weerstand 3120;

Dax future: eerste steun 9300, tweede steun 9200, eerste weerstand 9550, tweede weerstand 9650;

Bund future: eerste steun 142.10, tweede steun 141.70, eerste weerstand 143.00 tweede weerstand 144.50

 

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.