Laatste update:

Dax future 120 minutenchart

Een nogal perverse dag gisteren vind ik. Eerst begint na enig aarzelen de markt op gang te komen in neerwaartse richting, om dan weer 100 punten te stijgen in hele korte tijd. Het is feitelijk het gebruikelijke beeld van de laatste maanden.

Wie op uitbraken handelt, weet feitelijk al op voorhand dat ie geen kans heeft. Markten zijn dermate complex geworden dat de uitbraakhandel in zijn typische vorm niet meer werkt. Vooral de Dax is een markt die traders nogal eens tot wanhoop wil drijven. Mooie steunniveaus worden doorbroken (of weerstanden), de markt schiet even door en keert dan om.

Wie tegenwoordig geld wil verdienen met trading zal iets slimmer moeten zijn en bereid zijn stijl continue aan te passen. Niet rigoureus, maar op details. Bijvoorbeeld stops niet meer 1 tick onder de low of boven de high te zetten, maar een iets grotere stop hanteren.

En ook begrijpen dat een doorbraak nog geen doorbraak is totdat de bar helemaal afgemaakt is en we in de bar erop onder de low of boven de high ervan handelen. Dat soort zaken. Als je lang genoeg voor het scherm zit dan komen dat soort aanpassingen vanzelf, het is bijna een soort dagelijkse routine.

Het was gisteren per saldo voor mij wel een goede dag, al moest ik echt op mijn handen zitten om niet met mijn gevoel te handelen, maar enkel conform de signalen die de markt mij gaf. Mijn gevoel zei: de markt moet dalen. Dat deed ie eerst ook en ik zat tot 7280 short.In de 120 minutenchart echter zag ik al dat de markt rond 7270 sterke potentiële steun heeft, afkomstig van de vorige bodem en de opwaartse lange MA banden.

Cyclusbodem

Tevens diende zich hier een cyclusbodem aan, dus lage Double Stochastic en lage RSI. Je kunt dan blind de positie draaien, maar ik wil altijd eerst een signaal van de markt dat hier echt een bodem gezet wordt. Daarvoor heb ik in de 5 minutenchart afgewacht totdat er duidelijke bullish omkeerbars werden gezet en ben toen op 7290 long gegaan. Met frisse tegenzin moet ik zeggen, omdat ik ‘hoopte’ dat de markt nu eens flink zou wegzakken. Waarom ik dat hoopte? Geen idee eigenlijk, wellicht zodat mijn langere negatieve visie eens zou uitkomen :).

De positie heeft zich in elk geval mooi ontwikkeld en ik heb deze tot 22.00 uur getraild en ben op het slot er uit gegaan. Met gemengde gevoelens, omdat ik ergens het idee heb dat deze markten door ‘onzichtbare’ krachten worden gemanipuleerd, maar misschien kijk ik teveel slechte films waardoor dit soort complottheorieën in mijn hoofd zitten. In elk geval toont dit wel aan dat je als trader altijd flexibel moet zijn. De eigen mening is niet van belang, alleen de signalen die de markt geeft zijn belangrijk.

Dax future dagchart

Inmiddels is de Dax en diverse andere Europese indices alweer tegen de bovenkant van de trading range aangekomen. Gaan we hier dan toch aan de bovenkant uitbreken? Dat kan ik nog niet zeggen, maar als ik naar diverse indices kijk, dan zou dat wel kunnen. Even los van de staat van de langere cyclus, de meeste dag- en weekcharts zien er gewoon positief uit. Niet zo in de VS, daar ziet het beeld er anders uit, de trend is daar neerwaarts.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

Afgelopen dinsdag gaf ik aan dat de Bund bezig was met een dagcyclusbodem en dat een uitbraak boven 142.50 de bevestiging was. Een dag eerder was de koers exact op die horde teruggevallen, maar gisteren brak de koers zonder moeite er doorheen.

Nu is het zaak dat de Bund doorzet en de volgende weerstand rond 143.50 wordt gebroken (koersdoel dan 144.50). Gebeurt dat niet (terwijl aandelen bijvoorbeeld wel stijgen) dan ligt daar wellicht een bearish cyclus in het verschiet, maar daar is het nu nog veel te vroeg voor om te zeggen. De trend is opwaarts gericht en de referentieniveaus zijn helder.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2520, tweede steun 2440, eerste weerstand 2580, tweede weerstand 2600;

Dax future: eerste steun 7270, tweede steun 7200, eerste weerstand 7400, tweede weerstand 7450;

Bund future: eerste steun 142.50, tweede steun 141.00, eerste weerstand 143.50, tweede weerstand 144.50

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.