Laatste update:

Dax future dagchart

Het patroon dat we de laatste weken zien in de aandelenmarkten is telkens hetzelfde: korte, krachtige stijgingen, gevolgd door twee tot drie dagen van zijwaartse koersen. Veel koersbars die elkaar overlappen en onzuiver zijn (afwisselend hoger en lager sluiten, lange schaduwen hebben of inside bars). Een typisch kenmerk van correcties in een sterk stijgende markt. Elke keer als het er even op lijkt dat we dan toch gaan dalen, komen de kopers opzetten en zetten de koers meteen hoger.

Dat zagen we gisteren ook intraday. De Dax dook vanaf de opening even omlaag maar het kwartier erna werd die daling meteen goedgemaakt. Hetzelfde ene uur later. Per saldo een lusteloze dag met zijwaartse bewegingen, dus weinig kansen voor traders.

In de dagchart zien we dat de Fibo projecties gehaald zijn en dat de cyclusindicatoren aangeven dat we toch ergens een cyclustop moeten zetten. Gisteren zagen we ook een bearish candle, al is het marginaal. Onder de low van de afgelopen twee dagen rond 9380 kan er wat meer neerwaartse druk ontstaan. Ik ga ervan uit dat we in de komende dagen toch wat druk mogen verwachten op de koers met een correctieruimte tot ergens rond 9235 (de EMA 20). Uiteraard mogen shortposities intraday pas worden ingenomen (althans volgens mijn methode) nadat we in de lagere time frames een trendverandering hebben gezien, dus shorten op opwaartse correcties.
Bund dagchart
Bund dagchart

In de Bund staat het projectiedoel rond 144 nog overeind, maar we zien wel versterkt zwakte in de lopende cyclus. Ik tel vandaag de 15e dag van de lopende dagcyclus, dus zou je zeggen dat we in de laatste en meest bearish fase zitten. Onder 141 kan ook hier meer neerwaartse druk ontstaan. Ik ben gisteren short gegaan rond 141,40, waarbij ik mijn pijlen nu richt op een test van de steun rond 140,50.

Crude oil weekchart
Crude oil weekchart

In de weekchart van Crude oil tekent zich toch een weekcyclusbodem af. De Double Stochastic is verder opwaarts gedraaid en nadat de koers vorige week even een nieuwe low prikte, zagen we meteen daarna weer wat herstel. Ik sluit een herstel tot rond $98 niet uit. Daar moeten we dan even zien of de koers daar weerstand ondervind en een top zet. In dat geval is mogelijk een shorttrade van iets langere duur interessant, omdat de trend inmiddels duidelijk neerwaarts gericht is.

Goud dagchart
Goud dagchart

Tenslotte de dagchart van Goud. Zie de voorgaande pijl, die de dagcyclusbodem markeert. We zien dat de top reeds na drie dagen werd gezet, gevolgd door een snelle daling onder de start van de cyclus. Erg bearish derhalve. Rond de mid cycle low even wat pauze, gisteren gevolgd door een nieuwe neerwaartse impuls. Ik verwacht een test van de steun rond $1190-1200.

 

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3060, tweede steun 3000, eerste weerstand 3100, tweede weerstand -;

Dax future: eerste steun 9240, tweede steun 8975, eerste weerstand 9450, tweede weerstand -;

Bund future: eerste steun 140.50, tweede steun 138.80, eerste weerstand 142.50 tweede weerstand 144.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.