Trading dag update 3 december 2015

Laatste update:

Vandaag weer een ‘belangrijke’ dag voor beleggers: Draghi&Co. maken bekend of de rente nog verder omlaag gaat. Spannend, heel spannend, want daar zitten we op te wachten, nog lagere rentes. De economie zal dan echt groeien want zoals bekend is een dalende rente goed voor groei. Oh wacht, dat staat in mijn verouderde economieboeken van de universiteit. Draghi heeft nog niet door dat dit beleid averechts werkt en dat mensen echt niet meer gaan consumeren omdat sparen niets oplevert. In tegendeel, hij creëert hierdoor hele grote risico’s. Immers, waarom zou iemand met gezond verstand in Portugese staatsobligaties beleggen bij een rendement van net iets boven 0%?

Dax future dagchart

Dax future dagchart

Risico en rendement staat niet meer in een correcte verhouding tot elkaar, maar de ECB gaat door deze markt te manipuleren. Beleggers vinden dit natuurlijk prima zo, want er wordt een natuurlijke putoptie onder de markt gelegd, althans voor nu. Als je echt de economie wilt stimuleren dan moet dat op het niveau van de consumenten gebeuren, dus lagere lasten. Echter, de lage rente is een voordeel voor financiële instellingen, die dus aan de ene kant gratis kunnen lenen, aan de andere kant met handen en voeten geboden zijn aan strengere wet-en regelgeving (Basel 3, Solvency II, Dodd-Frank, Mifid 2, etc).

Nu dit weer even gezegd is, snel over naar de charts, want hier heb ik nog wel enige invloed op. Althans, ik kan beslissen of ik een chart aantrekkelijk genoeg vind om erop te traden.

De huidige dagcyclus noteert thans de 14e dag. Ik twijfelde gisteren even of de MCL al gezet was, maar in de Double Stochastics is goed te zien dat dit al gebeurd is. We zitten dus in de laatste fase van de dagcyclus, die altijd het meest bearish is. Kijken we naar de indicatoren dan zou je nog een wat verdere correctie mogen verwachten, mogelijk tot rond 10800. Maar de trend is opwaarts en de markt is sterk, dus vooralsnog dienen swing traders deze markt nog steeds vanuit een ‘buying the dips’ standpunt te bekijken. Dat wil zeggen, nadat deze aanstaande cyclusbodem gezet is. Tot die tijd zullen daytraders de markt wat meer met shorts bespelen op basis van de reeds naar neerwaarts gedraaide trends.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

Ook in de dagchart van de Bund tekent zich topvorming af. Enerzijds heeft de koers moeite de weerstand rond 158,50 te breken (zie vorige top), anderzijds noteren we thans de 193 dag van de cyclus. Ook hier geldt echter: buy the dips. Kijk eens hoe laat de cyclus is, maar de koers staat nog steeds hoog. We hebben dus hier ook met een sterke cyclus te maken, waarbij ik echter op deze niveaus geen koper ben. Kopen doe ik op zwakte, niet op sterkte. Ik wacht nu even de correctie af en de cyclusbodem en probeer dan weer vanaf de longkant deze markt te benaderen, zolang de trend dat toelaat.

Goud weekchart

Goud weekchart

Het niveau van $1000 is niet meer ver weg voor Goud. Tijd voor de eeuwige goudkevers om bij te kopen? Deze permabulls vinden altijd wel een argument, maar als ik naar de chart kijk dan zie ik nog steeds dat de neerwaartse impulsbewegingen groter zijn dan de opwaartse correcties, dus de dalende trend zit stevig in het zadel en de test van de $1000 lijkt meer een kwestie van tijd dan een vraag.

Crude oil weekchart

Crude oil weekchart

Ook de prijs van de olie lijkt in een vrije val terecht te zijn gekomen. Het voorgaande omslagpunt van impuls naar correctie wordt nu weer getest en een doorbraak kan wederom tot een versnelling van het neerwaartse momentum leiden. Toch zien we in de indicatoren (RSI en Quick indicator) een interessante ontwikkeling, namelijk een positieve divergentie. Divergenties kunnen wijzen op een mogelijke trendomkeer. Ik zeg duidelijk ‘kunnen’. Wolken kunnen ook op regen wijzen, maar niet bij elke wolk regent het. Wat ik wil zien is een nieuwe low in de koers, gevolgd door een hogere bodem in de indicatoren. Daarna dient de koers te stabiliseren en op een lagere time frame een eerste hogere bodem te zetten. Dat zou een conditie zijn voor een mogelijke contraire long trade, maar zover zijn we nog niet.

 

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3375, tweede steun 3300, eerste weerstand 3530, tweede weerstand 3680;

Dax future: eerste steun 11080, tweede steun 10860, eerste weerstand 11440, tweede weerstand 11630;

Bund future: eerste steun 157.50, tweede steun 156.50, eerste weerstand 158.80 tweede weerstand 160.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.