Laatste update:

Dax future 420 min chart

Terwijl de Amerikaanse beurzen nog redelijk dicht bij hun topniveaus staan, zijn de Europese beurzen daar al een heel stuk van verwijderd. Zelfs de Dax, die wederom tot de sterke markten behoorde, noteert rond acht procent onder zijn top.

Dit is een typisch signaal dat de markten echt aan het toppen zijn. De Amerikaanse beurzen dalen zelfden als eerste, meestal breekt de Dow juist als laatste omdat deze index bestaat uit merendeel defensieve waarden.

Mijn scenario voor een koersdoel voor de AEX onder 300 blijft daarom netjes staan. De trend van de meeste beurzen op dagbasis is inmiddels duidelijk neerwaarts en dat betekent dat we moeten uitkijken om op herstelbewegingen shorttrades aan te gaan.

In de 420 minutenchart van de Dax future zien we deze neerwaartse trend netjes afgebeeld. Inmiddels hebben de dalende MA banden alweer hun rol gespeeld in het identificeren van mogelijke draaipunten in de markt. Deze MA banden fungeren niet enkel als trendindicator, maar bieden ook een duidelijke toevoegde waarde als steun- en weerstandbepaling.
Met name clusters van korte en lange banden alsmede clusters van MA banden uit diverse time frames bieden krachtige signalen die uitermate betrouwbaar zijn. In mijn setups zijn deze MA banden dan ook onmisbaar.

We zien dus dat de koers rond 8000 is afgeketst en de dalende trend blijft volgen. Toch ga ik er vooralsnog niet vanuit dat we meteen nieuwe lows gaan neerzetten. Daarvoor was de vorige daling te extreem geweest. Meestal zien we daarna inderdaad even een opleving, een terugval en dan een nieuwe opleving.

Dat zou betekenen dat we vrij snel een nieuwe opleving kunnen gaan zien. Waarschijnlijk als de huidige 420 min cyclus is afgerond. De huidige cyclus telt de 14e bar, kan dus tussen nu en de komende twee dagen een bodem gaan zetten, waarbij een niveau rond 7750-7800 denkbaar is. Ik zit dus wel short, omdat er duidelijke signalen waren rond het draaipunt, maar bewaak deze shortpositie goed en ga er vooralsnog niet vanuit dat we meteen door het putje gaan. Mocht dat wel het geval zijn, ik heb nog wat langere termijn puts op de AEX, dus geen nood :)

 

Bund future dagchart

Bund future dagchart

De neerwaartse trend in de Bund future is ook nog netjes intact. Vanuit een zeer flinke oversold positie zien we de koers wat herstellen, waarbij de MA banden alweer dichtbij gekomen zijn en ik uitkijk naar een omkeerdag voor een nieuwe shortpositie.

We moeten daarbij wel oppassen, omdat ik geloof dat de Bund ook een nieuwe weekcyclusbodem gezet heeft en het begin van de cyclus is altijd het meest bullish. Dat zou dus zeker een dagcyclus met een late top kunnen betekenen, vandaar dat ik eventuele shorts qua positiegrootte iets naar beneden aanpas.

Crude oil futures weekchart

Crude oil futures weekchart

Gisteren brak de koers van Crude oil futures boven de kritieke $98 grens. Daarmede is de trading range, die al dit gehele jaar duurt, opwaarts gebroken. Vanuit de klassieke technische analyse moeten we dit zien als een belangrijk koopsignaal. De huidige weekcyclus bevindt zich in week 11 en heeft dus in principe, uitgaande van een mogelijke bullish cyclus, nog enkele weken opwaartse potentie.

Ik ben vanuit de dagchart rond $96 long gegaan (duidelijk signaal van nieuwe dagcyclusbodem) en leg nu mijn stop loss op het instapniveau. Rond de dalende weerstandslijn op $104 kan de koers even wat consolideren, maar zolang de koers niet terugvalt onder $96-98 mag dat allemaal. Vooralsnog ziet het plaatje er bullish uit, waarbij we op termijn boven $116 kunnen uitbreken. Uiteraard, stops dienen altijd ‘in place’ te zijn, vergeet dat nooit.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2480, tweede steun 2430, eerste weerstand 2640, tweede weerstand 2680;

Dax future: eerste steun 7660, tweede steun 7440, eerste weerstand 8050, tweede weerstand 8100;

Bund future: eerste steun 140.00, tweede steun 138.40, eerste weerstand 143.00 tweede weerstand 144.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.