Trading dag update 3 juli 2014
Op verzoek en omdat het alweer een tijdje geleden is, ga ik vandaag weer eens naar de langetermijn charts kijken van Dax en S&P.
Ik begin deze analyse met de kwartaalchart van de S&P future, omdat ik van de Dax geen kwartaalchart kan maken. Qua telling komt het aardig overeen. De huidige 4 jaars cyclus, die in de praktijk ergens tussen 3,5 en 6 jaar kan duren, is begin 2009 begonnen. Als je ervan uitgaat dat een dergelijke cyclus gemiddeld 18 kwartalen duurt en we tellen thans het 22e kwartaal, dan mogen we stellen dat we met een lange cyclus bezig zijn. Sterker nog, de huidige cyclus telt 22 kwartalen qua lengte en de top is nog niet gezet. We hebben dus met extreem right translation te maken. Het enige alternatief zou zijn dat ik ergens een 4 jaars bodem gemist heb. Maar waar? Uit mijn data blijkt dat een dergelijk bodem altijd minimaal met een correctie van 20% gepaard gaat. Die zie ik alleen in 2011 terug. Maar 2011 zou een engte van 2,5 jaar zijn en dat is echt veel te kort. Daarnaast zien we de Double Stochastics die absoluut geen bodem aangaf op dat moment. De vorige cyclus duurde in totaal ook 25 kwartalen, dus qua lengte is het best aannemelijk dat ook deze cyclus langer duurt. Echter, als we dan gaan tellen, in combinatie met een RSI(2) die al ruim anderhalf jaar boven de 90 staat, een RSI(14), die boven de 70 staat, een lange Double Stochastic die al lang tegen de 100 aangeplakt zit, en de koers die erg boven de MA banden en de Keltner channel+2 ligt, dan kan ik niet anders dan concluderen dat hoe langer de top wordt uitgesteld, des te korter, maar heviger de daaropvolgende correctie zal zijn. Zolang we dus geen signalen krijgen, blijf ik de markt vanaf de long kant volgen, maar zodra we eerste omkeersignalen zien, switch ik naar short en speel ik in op een forse en gemene daling.
In de maandchart van de Dax future tel ik nu de vierde lopende maandcyclus in de huidige cyclus van gemiddeld 18 kwartalen. Een ‘normale’ cyclus telt dus drie maandcycli, maar deze is aan de lange kant. De huidige cyclus telt thans de 13e maand. Stel, dat deze cyclus een lengte heeft van 20 tot 22 maanden, dan zouden we dus nog twee tot drie kwartalen erbij krijgen en dan komt de kwartaalcyclus op 25 maanden uit, net zo lang als de vorige. Dat betekent dat we dan een daling zouden meemaken van per saldo 7 tot 9 maanden, ervan uitgaande dat de top nu gezet wordt. Duurt het langer met de top, dan kan deze cyclus alleen afgemaakt worden middels een korte maar zeer hevige daling. Natuurlijk ga ik bij dit scenario ervan uit dat de huidige kwartaalcyclus (dus de 4 jaars cyclus) nog intact is, maar dat heb ik boven reeds beschreven. Als koersdoel zou de Dax kunnen corrigeren tot minimaal de zone 7800-8200.
Kijken we nog naar de weekkaart van de Dax, dan valt op dat de koers recentelijk is uitgebroken boven de vorige toppen. Dat beeld bevestigt natuurlijk het extreem bullish verloop van de markt, waar centrale banken de belegger stevig in de houdgreep hebben. Maar beleggers vinden dat wel prima zo, want Draghi en Yellen zorgen voor een ongekende asset inflatie (waardoor het verschil tussen de financiële en de reële economie alleen nog maar groter wordt). Als ik de huidige weekcyclus bekijk, dan tel ik thans de 16e bar. We zien dat de indicatoren al aangeven dat de top gezet is, maar van een echte daling is nog geen sprake. Evengoed zitten we in de blessuretijd van deze weekcyclus, zodat ik uitbraken boven 10000 punten erg wantrouw. Zolang we niet onder de steun van de vorige toppen komen en in de dagchart eerste signalen van een bearish dagcyclus zien (hetgeen we overigens bij de Franse CAC 40 al wel zien), is het uitgesproken onverstandig om te anticiperen op een daling. Ik ben ervan overtuigd dat de grote correctie er komt, maar dat gebeurt niet direct vanaf de top. De markt geeft ons middels de lagere time frame charts zeker eerste signalen.
Kijk dus uit naar de dagchart. Zien we een dubbele top, een eerste lagere top, steunniveaus die worden gebroken: dat zijn de signalen die we zoeken. Zolang die er niet zijn is het business as usual: buy the dip.
Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!