Dax future weekchart

De spreekwoordelijke inkt van het vorige commentaar was nog niet droog of de minimale koersdoelen werden al gehaald en zelfs ruim overschreden. Dat had ik niet verwacht en ik geloof dat er vrijwel niemand was die het voor mogelijk hield dat we binnen zo korte tijd zo hard konden wegzakken. Maar het geeft aan dat de markten altijd tot alles in staat zijn en dat je als trader of belegger echt niet in slaap mag vallen. Het geeft overigens ook nog iets anders aan: tot vlak voor de minicrash waren er veel ‘guru’s’ die een hele duidelijke mening hadden over de markt. De meesten hielden vol dat u vol in aandelen belegd moest blijven en gaven koersdoelen van 560 en hoger voor het einde van het jaar. Nadat ze door de markt nogal verrast werden, kregen we in mooie bewoordingen te horen dat dit dan wel weer koopkansen waren en de een of andere guru was dan zogenaamd vlak ervoor naar een meer neutrale visie veranderd. Weer andere guru’s zijn al jaren ‘crash-experts’ maar weten het te presteren deze crash dan volledig te missen. Wat ik hiermee duidelijk wil maken: lees gerust mijn blog en die van anderen, maar vorm uw eigen mening over de markt en doe uw eigen huiswerk. Er is niemand die u te hulp schiet als het fout gaat en de meeste guru’s hebben maar een enkel doel en dat is zoveel mogelijk abonnementen of belminuten te verkopen. Deze waarschuwing is dus niet bedoeld om hun ongelijk over de markt te onderstrepen, maar om aan te geven dat elke trader en belegger verantwoordelijk is voor zijn eigen doen en handelen en dat meningen van derden exact dat zijn: meningen van derden.

Laten we eens analyseren hoe de charts er nu voor staan. In het vorige commentaar gaf ik aan dat de top van de weekcyclus zeer waarschijnlijk gezet was en we per saldo nog gemiddeld 14 weken konden dalen. In de weekchart zien we dat het minimale koersdoel al meteen werd gebroken en de Dax dicht bij het volgende koersdoel kwam. Met de zeer lage stand van de Quick indicator (onderste indicator) en de bullish weekcandle mogen we aannemen dat enig herstel mogelijk moet zijn alvorens we verder dalen. Dat dit niet DE bodem kan zijn blijkt uit de lopende cyclus. Deze noteert thans week #7 en we hebben nu mogelijk de mid cycle low gezien. Aangezien we al onder de start van deze cyclus staan, ligt het dus zeer voor de hand dat de uiteindelijk bodem van deze cyclus lager ligt dan 9300.

Dax future 2-daags chart

Dax future 2-daags chart

In de 2-daagse chart is thans goed te zien dat er hier een cyclusbodem gezet is. Met andere woorden, goed mogelijk dat dit dus de mid cycle low is, uitgaande van een vrij korte, maar hevige weekcyclus. Of het zou moeten zijn dat we een langere weekcyclus krijgen met drie 2-daagse cycli, dat is thans nog niet te zeggen. Als eerste hersteldoel zie ik het niveau rond 10600. Het lijkt mij stug dat we dat niet kunnen halen, maar uiteraard moeten we de markten van dag tot dag volgen en eventueel de visie aanpassen als de markt erom vraagt.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

Tenslotte nog de dagchart. Hier is goed te zien dat de laatste drie dagen van de daling gepaard gingen met een enorme volatiliteit en dat is meestal een signaal dat een bodem gezet wordt. Dat dit zeer waarschijnlijk niet DE bodem is, gaf ik reeds bij de analyse van de weekchart aan. Als het herstel doorzet, dan zouden we in de komende dagen een nieuwe impuls moeten zien. Na de eerste herstelbeweging zagen we namelijk drie correctiedagen en lijkt deze correctie nu weer klaar te zijn. Swingtraders die long zitten hanteren een marktlogische stop 9880, de low van twee dagen geleden.

Bund weekchart

Bund weekchart

Ik wil nog even stilstaan bij de weekchart van de Bund. Hier zien we een interessante situatie. Vorige week werd een zogenaamde ‘bearish engulfing’ candle gezet. Ik ben niet zo’n voorstander van al die exotische candlestockformaties, maar dit is wel een vrij betrouwbare indicatie dat er een verandering van het sentiment gaande is. Het is goed mogelijk dat we nu de top gezien hebben van de huidige weekcyclus en afkoersen op het volgende koersdoel rond 150. We zien ook dat de RSI14 op de 60-lijn afketste en dat is ook een signaal dat een top gezet is. Dat scenario moet zich nu verder ontvouwen middels per saldo vrij bearish dagcycli.

Bund dagchart

Bund dagchart

De dagchart van de Bund levert op dit moment een vraagteken op. De opwaartse trend vanaf juni lijkt afgebroken nu we onder de vorige swing bodem gedaald zijn. Maar ik twijfel op dit moment of de markt al een nieuwe dagcyclusbodem gezet heeft. De Double Stochastoc draait wel voorzichtig en de RSI14 ketst op de 40-lijn af, maar Price Action zegt ons feitelijk niets. Immers, het begin van een cyclus dient toch ten minste redelijk bullish te zijn, maar we zien alleen maar inside bars. Dat is dan op zich als bearish de classificeren als we bedenken dat we de vorige week met een forse daling afsloten en er nu dus geen herstel plaatsvindt. Onder de low van vrijdag lijkt de daling dus te worden voortgezet.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3140, tweede steun 2950, eerste weerstand 3300, tweede weerstand 3400;

Dax future: eerste steun 9880, tweede steun 9320, eerste weerstand 10370, tweede weerstand 10620;

Bund future: eerste steun 152.00, tweede steun 150.00, eerste weerstand 154.50 tweede weerstand 156.50;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.