Laatste update:

Dax future dagchart

Weinig schokkende ontwikkelingen op de beurs op dit moment. De markten wachten op de Fed besprekingen later in de week alsmede belangrijke macro cijfers. Nog steeds bivakkeren de aandelenkoersen van veel beurzen dichtbij hun highs van het jaar. De forse correctie die we eind juni zagen is volledig weggewerkt. We zien ook dat de volatiliteit weer gestaag daalt, hetgeen voor optietraders niet bepaalt een voordeel is. Het schrijven van premie levert niet veel op.

De vorige keer gaf ik aan dat we de dalende fase van de dagcyclus gaan zien en dat een correctie tot rond 8100 het meest waarschijnlijke koersdoel oplevert. We zagen even een prikker tot iets boven 8200, maar de daling tot de dagcyclusbodem voltrekt zich op een zeer geordende en milde wijze. Een teken van kracht wel, dat zeker.

Zou het kunnen dat we de dagcyclusbodem alweer gezien hebben? Dat is mogelijk, omdat de indicatoren op zich wel standen bereikt hebben die overeenkomsten met niveaus die we bij een cyclusbodem ook zien (lage cyclusindicatoren, lage RSI). Maar een echte bevestiging hebben we nog niet.

Qua telling zou het kunnen dat we nog eenmalig een diepe prikker tot 8100 krijgen. Hier zit niets anders op voor swing traders dan op een duidelijke positieve dag te wachten of op lagere time frames te kijken en wel naar een patroon van een hogere bodem op uurbasis.

Die werd gisterenmiddag gezet rond 8260 en ik ben rond dat niveau dan ook long gegaan met een stop op 8230.  Het kan best zijn dat deze positie niet doorzet, maar dan is de stop beperkt en tussentijds is mogelijkerwijs al een eerste koersdoel bereikt waar een deel van de positie met winst eruit wordt gehaald.

Bund future dagchart

De Bund deed wel keurig wat ik ervan had verwacht, namelijk het bereiken van het koersdoel op 142,66. De koers ging zelfs nog een fractie lager, maar dat mag geen naam hebben. Inmiddels zien we ook hier mogelijke bodemvorming op dagbasis. Tevens zien we drie afgeronde inside bars, die een interessante referentie opleveren.

Indien de koers boven de highs van deze bars uitbreekt, mogen we ervan uitgaan dat de dagcyclusbodem gezet is. Gezien het feit dat we op weekbasis nog in de stijgende fase van de cyclus zitten en de top van de vorige dagcyclus erg laat was (bullish), is het goed mogelijk dat de Bund op termijn uitbreekt boven 144,50. Zo niet, dan levert dat uiteraard ook weer aanknopingspunten op, maar dat zien we dan wel.

In de Bund op uurbasis (niet afgebeeld) zien we een trading range tussen 142,20 en 142,80. Dit is de range van de inside bars. Voor daytraders is het interessant te zien of de Bund na een uitbraak uit deze range weer terugkomt en de voormalige grenzen ervan als steun of weerstand test.

Dat levert altijd goede instappunten op. Bijvoorbeeld een uitbraak boven 142,80 en iets later een correctie, waarbij dit uitbraakpunt als steun wordt getest. Al met al zijn de signalen nu nog niet duidelijk, dus is het voor de Bund even wachten totdat de markt beweegt.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2675, tweede steun 2625, eerste weerstand 2745, tweede weerstand 2840;

Dax future: eerste steun 8150, tweede steun 7660, eerste weerstand 8400, tweede weerstand 8550;

Bund future: eerste steun 142.20, tweede steun 141.50, eerste weerstand 143.00 tweede weerstand 144.35;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.