Laatste update:

Dax future 420 min chart

Dax future 420 min chart

De markten zijn weer tot rust gekomen en doen wat ze al langer doen, stijgen. Uiteraard is er onderhuids wel wat veranderd, omdat een aantal beurzen toch wel zeer duidelijk toppatronen hebben laten zien, zoals bijv. de Dax. De beurzen in de VS daarentegen hebben nog geen toppatroon laten zien, op de Russel index na (small caps). Het is overigens bekend dat de grote indices (Dow, S&P) in de VS altijd als laatste door de hoeven gaan, dus het feit dat we daar nog geen grote scheuren in het koersverloop zien, heeft niet al te veel te betekenen.

Overigens moeten we ook nu weer keurig wachten op signalen die de markt ons geeft. Ik krijg regelmatig mails met vragen wanneer we eindelijk short mogen. Mijn antwoord is altijd tweeledig, namelijk 1) waarom zit je nu niet long en 2) waarom wacht je niet op een signaal om short te gaan?

De trend is de afgelopen dagen alweer duidelijk opwaarts en actieve traders moeten deze markt gewoon vanaf de longkant benaderen totdat het tegendeel is bewezen. Dat wil zeggen, totdat de lange MA banden in de hogere time frames zijn gebroken en we zien dat de pullbacks op deze banden afketsen. Wie er lustig op los speculeert dat we hier een top moeten zetten, die wens ik veel succes toe, maar dat heeft weinig met traden te maken. Je kunt een scenario in je hoofd hebben, maar de markt moet dat bevestigen.

In de 420 min chart van de Dax zien we dat de MA banden thans rond 9030 een cluster bieden. Gisterenavond werd dit niveau even getest en meteen kwamen kopers in de markt en kregen we ook intraday weer longsignalen. Zolang deze steun intact blijft, zie ik de Dax per saldo nog verder oplopen, wellicht tot rond 9300 (61.8% retracement). De huidige 420 min cyclus heeft qua tijd nog wel wat ruimte om verder te stijgen. Als we ervan uitgaan dat de bodem rond 8400 de MCL van de week is geweest, dan zal dit een bullish dagcyclus kunnen worden, zodat die opwaartse ruimte inderdaad benut kan worden.

Bund future dagchart

De dagchart van de Bund levert op dit moment weinig inzichten op. Het is een beetje raden waar de cyclusbodem werd gezet. Feit is wel dat de huidige correctie vanaf 152.50 erg netjes verloopt en dit past gewoon in een bull market. Een test van de steunzone rond 149.70 mag ook nog. Ik zie op dit moment geen bijzondere signalen, maar houd de intraday charts in de gaten om te kijken of ik ergens rond deze zone weer long kan gaan.

Goud weekchart

Goud weekchart

Interessanter is het goud. Op weekbasis zien we dat de steun rond $1180-90 succesvol werd getest en dat leidde even tot een herstel tot de dalende MA banden rond $1260. Echter, daar ondervonden kopers de nodige weerstand en thans lijkt de impuls van de dalende trend alweer ingezet. Ik heb nog steeds shorts in de markt met als koersdoel $1000.

Goud dagchart

Goud dagchart

In de dagchart zien we het einde van de lopende dagcyclus. Deze cyclus heeft de top ergens halverwege gezet, maar de felheid van de correctie geeft mij aan dat de verkopers het heft stevig in handen hebben. Ik reken er niet op dat we gedurende deze cyclus nog door de steun breken. Wellicht krijgen we even een opleving, gevolgd door een snelle top. Al met al is dit nog steeds een echte bear market die vanaf de shortkant benaderd moet worden.

 

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2960, tweede steun 2920, eerste weerstand 3040, tweede weerstand 3120;

Dax future: eerste steun 9030, tweede steun 8900, eerste weerstand 9170, tweede weerstand 9300;

Bund future: eerste steun 150.40, tweede steun 149.70, eerste weerstand 151.00 tweede weerstand 152.50;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.