Trading dag update 31 januari 2013

Dax future 240 minutenchart

Het is een bekende waarneming dat gedurende een opwaartse trend de volatiliteit afneemt. Wat we echter recent meemaken is vrij bizar. De eenmaands at-the-money optie opties op de AEX bijvoorbeeld noteren een implied volatility van onder de 10%.

Dat is echt bijzonder laag. In de VS zien we vergelijkbaar lage niveaus voor de VIX, die ook als angstmeter wordt gezien.

Marktpartijen verwachten een bijzonder rustige beurs. Uitgaande van de ‘reversion to the mean’ gedachte moeten we dit als een contrair signaal zien. Alleen weet niemand hoe lang de markten nog alsmaar de langverwachte correctie uitstellen.

Dat betekent uiteraard dat het shorten op deze niveaus zo op het eerste oog wel interessant is, maar dat we daarmee enkel anticiperen op een top in de hoop dat we het goed hebben. Zolang de markten dus geen signalen geven, mogen wij niet short gaan en volgen we de markten middels de minst lastige weg, omhoog.

In de Dax future chart op 240 minutenbasis zien we wat ik bedoel. De koers heeft een top gezet en test nu de uitbraakzone tussen 7770 en 7800. Je zou kunnen zeggen, de top is gezet, ik ga short, maar de trend is opwaarts gericht. Dat betekent dat de kans groot is dat ergens rond dit niveau een bodem wordt gezet en de koers weer aan een opwaartse impulsbeweging begint.
Of deze dan vervolgens tot een hogere top leidt weet ik niet, maar dat is ook niet belangrijk. Belangrijk is dat we als traders proberen deze mogelijke bodem zo vroeg mogelijk te pakken, waarbij we middels de kortere time frames proberen in te stappen en een goede verhouding tussen stop loss en entry kunnen vinden. Daarna wordt de positie bewaakt en bij winst getraild zodat het daarna een luxeprobleem is of de koers inderdaad boven de vorige top uitkomt.
Bund future dagchart

Bund future dagchart

In de Bund zagen we een nieuwe low gisteren en dat gebeurde conform de verwachting die ik afgelopen maandag uitsprak. Qua stand van de indicatoren kan hier een bodem gezet worden.

De cyclus is iets aan de korte kant, maar dat hoeft geen belemmering te zijn. Ik wacht hier even af totdat de kortere time frames van trend veranderen en probeer dan op zwakte long te gaan, eerder niet. Voor nieuwe shorts lijkt mij het een beetje laat nu. Nieuwe shorts acht ik vanuit swingtrading bezien pas weer interessant rond 143-144.

Goud future dagchart

Tenslotte nog even kijken naar de dagchart van Goud. We zien hier een nieuwe dagcyclusbodem, die echter valt in een langere termijn dalende en op de kortere termijn neutrale trend.

Pas boven $1700 breekt de koers uit en mogen we echt hogerop kijken. Stel dat de koers nu snel onder de dagcyclusbodem daalt (dus onder $1650) dan mag op een felle daling tot ruim onder $1600 gerekend worden. Dus traders, even goed opletten welke kant de uitbraak plaats zal vinden.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2720, tweede steun 2680, eerste weerstand 2750, tweede weerstand -;

Dax future: eerste steun 7760, tweede steun 7640, eerste weerstand 7900, tweede weerstand 8000;

Bund future: eerste steun 141.00, tweede steun 140.00, eerste weerstand 142.50 tweede weerstand 144.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.