Trading dag update 4 december 2012

De Dax future evenaarde gisteren het hoogste niveau van dit jaar, maar kon geen doorbraak forceren. Een vergelijkbare ontwikkeling zagen we ook in onze eigen AEX-index. Al met al is de Dax 500 punten gestegen in elf handelsdagen, dus dat de doorbraak even niet lukt vind ik niet zo vreemd.

Een uitbraak boven de highs van dit jaar zou zeker een positief signaal zijn dat de nodige volgers krijgt, maar een uitbraak mag niet enkel op intradag basis gebeuren. De koers moet er boven sluiten en het liefste in de twee dagen erna het uitbraakniveau nog een keer als nieuwe steun testen.

Dan hebben we een betrouwbare uitbraak. Gezien de stand van de indicatoren lijkt mij een uitbraak die van duurzame aard is op dit moment niet erg waarschijnlijk. Natuurlijk kan een goede portie politieke manipulatie de zaak snel veranderen, maar ‘normaal’ gesproken opteer ik voor een correctie vanaf dit niveau.

Dax future 240 minutenchart

Wellicht met nog een laatste opwaartse beweging, die echter niet tot een nieuwe top leidt, verwacht ik dat de Dax binnenkort het niveau tussen 7350 en 7300 test. Hier ligt de steunzone in de 240 minutenchart, afkomstig van vorige toppen (die nu als steun fungeren) en de lange opwaarts MA banden.

Uiteraard geldt dat shortposities pas interessant zijn als de intraday charts dat aangeven. Voor de Dax zit ik zelf short vanaf 7442, waar in de 15 minutenchart gisteren duidelijk bleek dat de cluster van de MA banden als weerstand fungeerde.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

De Bund is een ander verhaal op dit moment. Die is moeilijk te traden. Er is geen mooie trendmatigheid en gisteren zagen we dat het opeens heel hard kan gaan. Vanmorgen wordt alweer een groot deel van de daling van gisteren goedgemaakt.
Met andere woorden, intraday is het nog redelijk traden, maar overnight posities durf ik niet aan. Steun ligt er op 142, waar de cyclusbodem werd gezet. Een snelle daling daaronder betekent het begin van een grotere correctie, maar dat zie ik vooralsnog niet gebeuren.
Boven 143.10 kan de koers even snel tot 143.50 en daarboven doorstoten. Dat zijn de referentieniveaus, maar zoals gezegd, de Bund is de laatste tijd erg volatiel en ik handel er enkel op kortere time frames op om het risico te beperken.

 

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2560, tweede steun 2520, eerste weerstand 2610, tweede weerstand -;

Dax future: eerste steun 7300weede steun 7375, erste weerstand 745, tweede weerstand 750;

Bund future: eerste steun 142, tweede steun 141.00, eerste weerstand 143.10 tweede weerstand 143.50

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.