Dax future dagchart

Het begint er al een beetje op te lijken dat de grote beleggers hun boeken aan het sluiten zijn. We zien relatief weinig beweging en dat zal richting kerst en oud-en-nieuw niet veel meer worden. Laten we eens de usual suspects, Dax, Bund, Goud en Crude onder de loep nemen.

We zien in de dagchart van de Dax dat deze gevangen zit tussen twee belangrijke niveau. Rond 9880 bevindt zich belangrijke steun, rond 10050 belangrijke weerstand, afkomstig van de ‘all time high’. We tellen vandaag de 14e dag van de lopende cyclus, terwijl de Double Stochastics al duidelijk aan het dalen is. De koers echter doet dat niet, maar dat is een beeld dat we vaker zien (kijk even terug naar de vorige cyclustop, hetzelfde beeld). Het lijkt erop dat wij maandag de mid cycle low hebben gezet (dus bodem van 420 min cyclus). Een uitbraak boven 10050 is best mogelijk, gezien het feit dat de vorige en ook deze cyclus duidelijk right translation laten zien en we in deze lopende 420 min cyclus nog wat opwaartse ruimte hebben. Onder 9880 is het verstandig om longs te sluiten, omdat de dan weer richting de lange opwaartse MA banden op 9500 kunnen corrigeren.

Bund future dagchart

In de Bund zien we dat de lopende dagcyclus thans de 11de dag telt. Ik geloof dat gisteren de mid cycle low is gezet (dus bodem 420 min cyclus) en dat zou betekenen dat we de komende dagen nog eens richting 153 of hoger kunnen. De bevestiging daarvan krijgen we als de Bund vandaag boven 152.50 uitbreekt. Onder 152.10 ligt de weg open voor een correctie tot de lange oplopende MA banden rond 151. Long swing trades heb ik niet (meer), ik richt mij vooral op kortere trades.

 

Gold future dagchart

In de dagchart van Goud zien we een vreemd plaatje waar ik op dit moment niet veel raad mee weet. Afgelopen maandag opende Goud fors lager toen duidelijk werd dat de Zwitsers geen goud gaan opkopen. In de loop van de dag begon de koers te stijgen en zette aan het einde van de handelsdag een enorme bullish candle neer. Het is goed mogelijk dat we afgelopen maandag tevens de low van de dagcyclus hebben gezien na 15 dagen. De trend is nog steeds dalend, maar indien we nu een eerste hogere cyclusbodem gezien hebben, dan is het goed mogelijk dat de koers in de komende weken aan een herstel begint dat weer boven $1250 uitstijgt. Ik bekijk het hele schouwspel even vanaf de zijlijn, omdat er thans weinig goed referentiepunten zijn. Soms moet je gewoon even wachten op meer duidelijkheid.

 

Crude future maandchart

Crude future maandchart

In het verslag van de vorige week had ik al de maandchart van Crude laten zien. De genoemde steun van $68 werd zelfs even gebroken, maar bij een dergelijk lange en belangrijke steun mogen we niet al te streng kijken naar een dollar minder of meer. Vanaf dit niveau kan een herstel starten van enige betekenis. De indicatoren staan nu op hetzelfde niveau als in 2009, dus wie weet, zijn de tijden van goedkoop tanken alweer voorbij. Ik ga hier nog niet long, maar probeer een eerste hogere bodem in een lager time frame af te wachten waar ik met een strakke stop kan instappen.

 

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3200, tweede steun 3170, eerste weerstand 3280, tweede weerstand -;

Dax future: eerste steun 9880, tweede steun 9835, eerste weerstand 10050, tweede weerstand -;

Bund future: eerste steun 152.10, tweede steun 151.00, eerste weerstand 152.50 tweede weerstand 153.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.