Dax future dagchart

Met grote pretogen kijk ik naar deze markt, hier slaat het tradershart sneller. Ik ben op zich noch bull, noch bear, maar kan als trader beter overweg met hoog volatiele markten. Het risico is hier wat hoger, grotere stops, maar deze markten leveren ook een groter winstpotentieel en zijn wat ‘vergefelijker’ als je een keer een fout maakt.

Er zijn op een dag immers meer kansen dan op een rustige dag en als je na een fout gewoon rustig blijft, geen gekke dingen doen, dan haal je de winsten gewoon binnen. Gisteren was dat ook het geval, na een aanvankelijke winstgevende trade, lette ik niet goed op en maakte een fout, waardoor er zomaar een verliestrade op de borden kwam te staan. Echter, doordat de markten nogal beweeglijk zijn, ontstond er al vrij snel een nieuwe trade (een Dax short) die een vrij makkelijke 145 punten opleverde. Van mij mogen dit soort dagen dus tot in het oneindige doorgaan.

Bulls en bears

Interessant overigens hoe zich nu een strijd ontwikkeld tussen de verstokte bulls en de bijna uitgestorven bears. Ik bedoel hier niet de strijd op de beurs, maar in de media (twitter, facebook, ed.). De analisten die als een soort ‘no brainer’ riepen dat 2014 weer een zeer goed aandelenjaar wordt omdat het herstel nu doorzet, die hoor je even niet meer.

Logisch, want die hebben tegen het einde van het jaar nog even aardig wat aandelen tegen topprijzen weggezet en genieten nog even van de bonussen. Dan zijn er nog de technisch analisten die trendvolgend zijn en elke dip als een ‘buy the dip’ kans zien. Dat is vorig jaar goed gegaan op die enkele dip die er was. Zij halen dan argumenten als het 200-daags voortschrijdend gemiddelde aan e.d.

Het probleem is natuurlijk dat elke trend een keer eindigt en de ‘dip’ alleen een tussentijdse opleving blijkt te zijn, waarna de nieuwe impulsachtige daling wordt voortgezet. Wie hier goed money management toepast, die wordt dan snel uitgestopt en kan eventueel de positie draaien. Helaas scheiden hier al de wegen tussen analisten die goed kunnen schrijven en marketen, maar zelf nog nooit een aandeel hebben gehandeld en traders, die flexibel zijn en gewoon met de markt meegaan.

De eerste groep blijft dan vasthouden aan het ‘buy the dips’ verhaal totdat de markt 20% onder zijn top staat. Daarna blijft het even stil en tegen het einde van de daling komen ze dan weer om te roepen dat de beurzen nog veel lager kunnen gaan en dat zij de top al lang geleden hadden gezien. De tweede groep, dus de flexibele traders, gaan gewoon met de golven mee en weten zich aan te passen aan de golven van de beurs. Dat gaat niet elke keer goed, maar wat zij niet hebben, is de ijdelheid om te erkennen dat ze fout zaten. Hierdoor weten zij verliezen snel af te kappen.

De laatste groep is die van de bijna uitgestorven bears. Zij hadden vorig jaar een rampjaar en presteren vooral als de markten dalen. Zelf behoorde ik bijna ook tot deze categorie, omdat ik te voeg bearish begon te worden op de markten vanwege de 4-jaars cyclus. We zitten nu in een qua cyclus vrij uitzonderlijke situatie (deze 4-jaars cyclus zou al in de dalende fase moeten zitten), waardoor men geneigd is vanuit ‘de gemiddelde cyclus’ bearish te worden.

Deze groep is nogal gefrustreerd omdat zij de rit naar boven gemist hebben en nu ‘genoegdoening’ eisen middels een vet winstgevende shortpositie. De beren strijden nu met de bulls over het juiste scenario. Waar de een dus een koopkans zien, zit de ander juist een bevestiging dat de top is gezet. Vermakelijk om te volgen, dat wel, maar verder heb je er niets aan.

Luister alleen naar jezelf

Waarom ik dit schrijf? Welnu, omdat ik van mening ben dat iedere (aankomende) trader zijn eigen lot bepaalt en dus zelf zijn eigen analyses moet maken en eigen beslissingen moet nemen. Een bekende uitspraak luidt: “Those who write, don’t trade and those who trade, don’t write”. Met andere woorden, al die bladen en adviesdiensten pronken met mooie track records (meestal verzonnen) en glossy lay-outs, maar van de mensen die erachter zitten, weten de meesten het verschil niet tussen een long trade en een short trade.

Als deze mensen het namelijk wel wisten, dan zouden zij gewoon gaan traden, omdat je daarmee veel meer geld verdient dan door abonnementen te verkopen. Vertrouw daarom alleen maar op jezelf en vertrouw op de ervaring die je opdoet door dag in dag uit naar de markten te kijken. Bouw daarbij aan een gedegen methode waarmee je de markt bespeelt. Op dat nu mijn methode is of een andere, dat is volstrekt onbelangrijk.

Het gaat erom, dat je de methode op een gedisciplineerde manier toepast en flexibel genoeg bent om te erkennen wanneer je moet toegeven dat een trade fout afloopt. Middels deze (gratis) blog probeer ik jullie daar af en toe bij te helpen. Overigens, voordat ik hier e-mail over krijg, ik heb bij de benoeming van de diverse groepen geen specifieke namen in gedachten en uiteraard is dit geheel mijn eigen mening en respecteer ik het als iemand er volkomen anders over denkt.

Actuele marktbeeld

Laten we nog even kort kijken naar het actuele marktbeeld, aanstaande vrijdag zal ik dan weer proberen de langere visie onder de loep te nemen.

In de dagchart van de Dax future zien we dat de opwaartse trend afgebroken is. Een dalende trend is nog niet ingezet, dat wil zeggen ik zie liever een herstel voor een lagere top, alvorens ik de conclusie trek dat de trend definitief neerwaarts is. De lopende dagcyclus lijkt mij op de laatste benen te lopen, wellicht zien we vandaag nog een laatste dalingsdag, waarbij de steun rond 9000 punten wordt getest.

Het zou mij niet verbazen als de markt daar steun vindt en dan weer fors herstelt. Bedenk, er zijn nog genoeg marktpartijen die hier lang op gewacht hebben en klaarstaan om in te stappen. De vraag is op deze groep in staat is voldoende momentum te creëren, waardoor andere marktpartijen zich ook weer aan de koopkant scharen. Ik vermoed dat dit niet het geval is.

Met andere woorden, ik zie de mogelijkheid van een flink herstel tot 9400-9500, waarna idealiter een langere top gevormd moeten worden. Dat zou voor de swing traders, die in tegenstelling tot de daytraders, niet veel profijt hebben gehad van deze daling, een mooie kans opleveren voor het aangaan van shorts voor de wat langere termijn.

Bund future 240 min chart
Bund future 240 min chart

In de 240 min chart van de Bund zien we dat het geld uit de aandelen vloeit en in de laag renderende staatsleningen. De Bund heeft een ware comeback gemaakt en de stijging van de afgelopen maand is best uitzonderlijk. De chart geeft ook goed aan waar ik elke keer op wijs: de markt geeft zelf het signaal wanneer de trend is afgelopen.

Kijk eens hoeveel negatieve divergenties er zitten tussen de onderste MACD indicator en de koers. Negatieve divergenties gelden als waarschuwingssignaal, maar dat verhaal is maar een deel van het werkelijke verhaal. Negatieve divergenties kunnen een top markeren, maar veel vaker markeren zij een pauze in de bestaande trend.

Wie dus van mening is dat de Bund te hard is gestegen (een subjectieve waarneming die ik gevoelsmatig best wil delen) en daarom nu short gaat, die moet goed beseffen dat de markt pas een shortsignaal geeft nadat er een eerste impulsbeweging omlaag is geweest en de koers vervolgens een lagere top maakt. Het zegt iets over wie ‘in control’ is.

Op dit moment zijn dat nog de kopers en hoewel het best mogelijk is dat er op dit moment een top kan worden gezet, mogen we pas short nadat de MA banden gedraaid zijn en de koers een lagere top maakt. Dat betekent dat we het eerste deel per definitie altijd missen, maar het gaat er bij het traden niet om dat we het hele stuk pakken, maar dat we elke trade uitvoeren tegen een minimum aan risico en een maximum aan winstpotentie.

Datum driedaagse trading cursus bekend

Indien jullie van plan zijn om het vak trading serieus op pakken, dan is mijn intensieve driedaagse trading cursus wellicht iets. Ik geef deze cursus twee keer per jaar voor een beperkte groep (max. 15 personen). Het doel is om de cursist inzage te geven in mijn methode van trading, die mede is gebaseerd op trend, cyclus en risicomanagement. De datum van de volgende cursus is nu bekend: 15, 16 en 17 maart in Hotel Van der Valk Vianen. Alle info kunnen jullie vinden op: http://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2920, tweede steun 2880, eerste weerstand 3040, tweede weerstand 3120;

Dax future: eerste steun 9000, tweede steun 8800, eerste weerstand 9400, tweede weerstand 9650;

Bund future: eerste steun 143.70, tweede steun 142.20, eerste weerstand 144.25 tweede weerstand 144.50

 

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.