Trading dag update 4 oktober 2013

Dax future dagchart

Eurostoxx future dagchart

Het is best een hele veemde dag vandaag. Het is namelijk de eerste vrijdag van de maand. Nou en, zult u wellicht denken, maar dat is normaal gesproken voor beleggers de belangrijkste dag van de maand. Immers, er worden dan om 14.30 uur de arbeidsmarktcijfers bekend gemaakt.

Zo niet vandaag echter, want door de shut down van overheidsinstellingen blijft het om half drie stil. Het (politieke) spel wordt op het scherpst van de snede gespeeld. En de markten? Die blijven er nog aardig rustig onder. Ok, gisteren even wat neerwaartse druk, maar niemand schijnt zich er echt druk om te maken dat we afkoersen op een rampscenario. Men verwacht weer een oplossing op het laatste nippertje. Uiteraard een verhoging van het schuldenplafond, zoals zo vaak. Het voor je uit schuiven van de problemen. De markten accepteren het voorlopig, zolang ome Ben de kraan maar open blijft houden.

Als we naar de dagchart van de Eurostoxx future kijken, dan lijkt er erop dat we een dagcyclusbodem gezet hebben op de 21e dag. De dag erna een aardige koersstijging, samen met een opwaartse draai in de Double Stochastic. Echter, het bullish sentiment zet niet door. Dat kan twee dingen betekenen. Ten eerste, de dagcyclusbodem is nog niet gezet. Ten tweede, de top is wellicht al gezet van de nieuwe dagcyclus. Het is lastig kiezen, om de eenvoudige reden dat de bodem nog niet optimaal is bevestigd door de Double Stochastic. Normaal gesproken mag je er vanuit gaan dat de bodem gezet is als de Double Stochastic boven 40 stijgt. Die blijft vooralsnog echter in lage niveaus bewegen, zoals ook bij de Dax en de S&P. Bij een mogelijke daling onder deze bodem kunnen we dus niet stellig vaststellen dat de top van de nieuwe cyclus al gezet is.

Wat ik wel weet is dat de 420 min bodem wel is gezet en dat de vorige dagcyclus uit twee van deze cycli bestond. Het heeft er dus alle schijn van dat we deze dagcyclus hebben afgerond, maar dat het bullish karakter uit de markt is verdwenen.

S&P future weekchart

Ik heb voor een betere kijk op de zaken nu ook even de S&P futures weekchart erbij gepakt. De vorige weekcyclusbodem dateert van de wek van 24-6. We noteren nu de 14e week en hebben de MCL ook al achter ons gelaten. De tweede top (dus de top na de MCL) werd niet door de Double Stochastics bevestigd. Tevens zien we dat de laatste twee hogere koerstoppen gepaard gaan met lagere toppen in de 14-weeks RSI. Een negatieve divergentie dus. Gezien het feit dat ik nog steeds inzet op een top in de vierjarige cyclus, is dit een sterke aanwijzing van mogelijke topvorming. Het lukt de markt gewoon nog amper om nieuwe highs neer te zetten. Nieuwe highs worden niet meer benut om de kopen (kopen op uitbraak), maar om te verkopen. Een verandering van marktgedrag derhalve. Onder de 1627 krijgen we een bearish 1-2-3 patroon in de weekchart.

Indien we snel onder de dagcyclusbodem van 30-9 dalen, dan ga ik wederom posities innemen aan de shortkant. Ik heb dat al eerder gedaan, maar moest toen met een klein verlies te posities sluiten omdat de markt nog niet zo ver was. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

 

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2840, tweede steun 2720, eerste weerstand 2920, tweede weerstand 2945;

Dax future: eerste steun 8580, tweede steun 8470, eerste weerstand 8700, tweede weerstand 8780;

Bund future: eerste steun 139.00, tweede steun 137, eerste weerstand 141.00 tweede weerstand 142.50;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.