Trading dag update 5 februari 2015

Dax future dagchart

Er komen steeds meer berichten dat het opkoopprogramma van de ECB de markten gaat verstoren, als dat al niet het geval is. Er is/komt een schaarste aan staatsobligaties, met name Duits papier, mede doordat er minder nieuwe schuld wordt uitgegeven en het bestaande papier wordt opgekocht. Marktpartijen vrezen daardoor een minder liquide markt met meer schokkerige koersbewegingen. Daarnaast is het gevolg dat door de extreem lage rente er een verschuiving optreedt naar de vastgoedsector, die dan weer een zeepbel aan het vormen is. Verder vrezen partijen dat de lage rentes de werkelijke risico’s verbloemt. Met andere woorden, van een vrije financiële markt kan geen sprake meer zijn. De ECB heeft de markten in haar greep, maar niemand weet of dit een tot een goed einde leidt. Een ongekend experiment derhalve, waarmee de ECB het haar toebedeelde vertrouwen lijkt te verspelen.

De markten hebben er vooralsnog niet zo veel problemen mee, getuige het feit dat de Dax inmiddels de 11.000 punten nagenoeg heeft gehaald en ook de Bund op historisch hoge koersen (lage yields) blijft staan. Ik gaf enkele weken reeds aan dat ik de Dax nog wel tot 11.000 of 12.000 punten zie stijgen. Het lijkt een ware ‘blow off’ te worden, voordat de markten zich in het ravijn storten. Of dat gebeurt, weet ik natuurlijk niet, maar als ik naar de lange cycli kijk, dan zou ik zeggen, er blijft haast geen andere optie over. Natuurlijk wacht ik netjes totdat er signalen zijn, want uiteindelijk zal het mij niet boeien of de markt crasht of niet, als ik als trader maar van de opwaartse en neerwaartse bewegingen kan profiteren.

In de dagchart van de Dax future heb ik een groene pijl ingetekend onder de low van zes dagen terug. Het is een voorlopige markering van een cyclusbodem op dagbasis, maar helemaal zeker ben ik er niet van. Wat mij stoort is dat de RSI(2) niet eens tot onder de 25 is gedaald, hetgeen we toch wel bij verreweg de meeste dagcyclusbodems zien. Voor het traden maakt het niet veel uit, omdat de meeste setups toch al aan de long kant voorkomen. Wellicht krijgen we in de komende dagen nog een test van het niveau rond 10600, met bijbehorende standen van de indicatoren die nu wel kloppen. In dat geval is er sprake van een wat langere cyclus, maar dat kan. Duidelijk is wel dat ook deze cyclus bullish is/was en een hele grote daling (mocht de bodem nog niet gezet zijn) lijkt niet erg waarschijnlijk.

Bund 240′ chart

In de Bund blijven we beperkte correcties zien die elke keer tot rond de oplopende MA banden van de 240′ chart steun vinden. Dat lijkt ook nu weer te gebeuren. Vanmorgen opent de Bund hoger en herstelt zich van de beperkte correctie van gisteren. Tevens lijkt er een nieuwe cyclusbodem gezet op 240′ basis. Nieuwe highs boven 159.50 lijken dan wederom voorgeprogrammeerd. Traders dienen daarom de steun rond 158.50 in de gaten te houden. Daaronder verzwakt het technische beeld en ligt de volgende steun rond 157.80.

Goud weekchart

Goud weekchart

Goud heeft recent de dalende trendlijn op weekbasis getest en lijkt hier vooralsnog op af te ketsen. De huidige weekcyclus telt de 13e week, het zou dus goed kunnen dat hier een top van de cyclus is gezet. Dat moeten we proberen te achterhalen middels de kortere time frames. In de dagchart (niet afgebeeld) is thans het proces van bodemvorming bezig. Als de koers ergens rond $1240 en 1250 bodemt en weer opveert, kan het goed zijn dat de dalende trendlijn alsnog wordt gebroken. Vanuit dagbasis gezien lijken er daarom longkansen te zijn met een beperkt risico. De komende twee weken zullen ons meer zekerheid geven. Op de korte termijn wacht ik even een dagcyclusbodem af, zodat ik dan, al dan niet tijdelijk, kan kijken naar een mogelijke long.

Let op: vijfdaagse trading cursus in Spanje gepland

Voor serieuze traders die het vak willen leren heb ik weer een trading cursus gepland. Deze keer geen driedaagse cursus maar een vijfdaagse cursus in Torre del Mar, vlakbij Malaga. Door de extra twee dagen kan de nieuwe kennis middels live voorbeelden nog beter in de praktijk worden gebracht en zal het leereffect een stuk hoger zijn.

Interesse? Kijk even op: http://www.cyclustrader.nl/2015/01/5-daagse-trading-cursus-in-spanje/

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3300, tweede steun 3200, eerste weerstand 3430, tweede weerstand -;

Dax future: eerste steun 10650, tweede steun 10570, eerste weerstand 11000, tweede weerstand -;

Bund future: eerste steun 158.50, tweede steun 156.10, eerste weerstand 159.55 tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.