Trading dag update 5 maart 2013

Eurostoxx future dagchart

De beurzen zullen en moeten hoger, dat is wel duidelijk. We zagen op de Europese beurzen de laatste twee weken toenemende druk, maar met een Bernanke put onder het kussen konden we wederom op hulp rekenen uit de VS. De Dow staat nog maar een fractie verwijdert van de ‘all time high’ en het is natuurlijk geen vraag of ie dat gaat halen.

Ik voel me zo langzamerhand als een roepende in de woestijn. Technisch gezien is het heel eenvoudig: je volgt gewoon de trend. Enkele keren zat ik short met een positietrade, maar die kon door vernuftig money management nog met een beperkte min worden gesloten. De meeste trades, ook intraday, zijn gewoon long, omdat de markt dit aangeeft.

Fundamenteel echter begrijp ik het niet: zeker, de beurzen lopen vooruit op de feiten, men verdisconteert de toekomst. Maar gezien de aanhoudende koersstijgingen zou de werkelijke economie nu toch wel ook een keer een draai moeten laten zien. We zien zeker her en der signalen, vooral in de VS.

Maar we zien vooral ook signalen die erop wijzen dat de economie helemaal niet aantrekt. Daarnaast zien we dat er geld blijft stromen naar Duitse (en Nederlandse) staatsobligaties. De Bund noteert bijna een nieuwe high.

Het rendement hierop is bedroevend laag en in reële termen (dus de nominale rente gecorrigeerd voor inflatie) zelfs negatief. Waarom dus? Welnu, ik heb geen andere verklaring dan dat er blijkbaar toch een tweedeling in de markt is. De ene helft ziet het glas halfvol, de andere helft half leeg.

Wie krijgt er gelijk? Een goede vraag. Er staat nog steeds een vierjaarsbodem aan te komen en de week- en de maandchart wijzen allemaal op bijzonder overspannen markten. Ik gok dus op lager, MAAR pas nadat de markten er de signalen voor geven. Zolang dat niet gebeurt, houd ik er als trader een gespleten persoonlijkheid op na: telkens long op zwakte, terwijl ik steeds meer beren op de weg zie.

Deze keer eens de Eurostoxx future op dagbasis. We zien hier dat de dagcyclusbodem vijf dagen geleden werd gezet. Ja, zegt u, dat is kennis achteraf. Zeker, in dit geval was het gewoon zeer lastig te zien, omdat de indicatoren helemaal niet goed stonden voor een bodem. Dan kan het niet anders dan dat je gewoon even wacht totdat het beeld weer duidelijker wordt. Dat is nu het geval.

We kunnen nog steeds twee kanten op, afketsen rond de dalende MA banden of hoger. Maar als we naar de Amerikaanse en leidende indices kijken, dan zien we dat die in een duidelijk opwaartse trend zitten en bijna uitbreken. Een snelle top lijkt me daarom nu niet waarschijnlijk. Rond 2680 ligt er enige weerstand, daarboven kan de Eurostoxx weer richting de 2750 oplopen.

Voor swingtraders is de beste strategie om naar indices te kijken die in een duidelijke trend zitten, zoals de Dow of de S&P 500. De Eurostoxx en ook de Dax rommelen een beetje aan en hier zou ik dus even voorzichtig mee zijn en me vooral concentreren op intraday trades.

Bund future dagchart

 

Eerder al gaf ik aan dat de Bund dicht tegen zijn ‘all time high’ aan zit. Met de negatieve candle van gisteren wellicht een interessante optie om aan de shortkant van de markt te zitten, mits de intraday charts dit bevestigen.

Dus handelen vanuit de lagere time frames, omdat je dan in de richting van de korte trend handelt en betere stops kunt plaatsen. Ik zie na de indrukwekkende koersstijging van de laatste maand nu even niet meer zoveel opwaartse potentie. De komende dagen dus eerder wat dalend dan een doorbraak forcerend boven 146.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2560, tweede steun 2440, eerste weerstand 2675, tweede weerstand 2730;

Dax future: eerste steun 7600, tweede steun 7540, eerste weerstand 7800, tweede weerstand 7900;

Bund future: eerste steun 144, tweede steun 143,50; eerste weerstand 146 tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.