DAX

Laatste update:

De centrale banken hebben de markten stevig in de greep en dan mag het dus niet verbazend zijn dat we aanhoudend stijgende koersen zien. Draghi en Yellen leggen een put onder de markt, hoewel het mij zal benieuwen wat de reactie van de markten is als de rente in de VS daadwerkelijk verhoogd gaat worden. De kans daarop wordt thans op 50% geschat (dat het dit jaar gebeurt). Persoonlijk heb ik altijd een lichte voorkeur voor dalende markten omdat je dan als trader eerder geld verdiend. Koersen dalen immers meestal sneller dan zij stijgen. Maar voor de rest is het eigenlijk niet zo van belang of wij nog verder stijgen of niet, omdat ik als trader flexible genoeg om met de wind mee te draaien als die vanuit een andere richting waait.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

De huidige dagcyclus telt thans de 27e bar. Mogelijk dat er ergens een cyclusbodem verstopt zit, maar het lijkt er op dat we toch een zeer lange cyclus hebben die nu in de laatste fase zit. Met andere woorden, mogelijk vandaag een dalingsdag tot maximaal 10650 en daarna weer hoger. Gezien de aard van deze cyclus (uitermate bullish) verwacht ik in de nieuwe cyclus toch wel een hogere high. Merk op dat we rond 11000 wel met sterke weerstand te maken hebben, gemarkeerd door de circel. Hier ligt een vorige koersbodem (doorbroken steun wordt weerstand) alsmede de MA200, die door vrijwel alle marktpartijen als een soort benchmark wordt gezien. Eronder is het gebied van de bear market, erboven het gebied van de bull market. Ik ga er dus vanuit dat we niet zomaar dit niveau gaan doorbreken, dat zal nog wel een aardige strijd worden.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

We tellen de 19e dag in de cyclus van de Bund future en het is in de dagchart goed te zien dat de dalingsfase van de cyclus in een ver gevorderd stadium zit. Let op, de trend is sterk opwaarts en deze correctie is vooralsnog slechts een correctie op een voorafgaande opwaartse impuls. Ik verwacht dan ook dat we ergens tussen 156 en 155,50 een cyclusbodem zetten die dan interessant is voor longtraders. Uiteraard, let bij de bodemvorming erop dat de intraday trend draait zodat er bevestiging is dat de bodem echt gezet is. Al met al gewoon het ‘normale’ beeld dus: stijgende trend en wachten op een nieuwe instapkans.

Goud dagchart

Goud dagchart

Citaat uit de vorige blog: “Op dit moment is de koers bezig een nieuwe cyclusbodem neer te zetten. Aangezien deze correctie relatief mild verloopt, mogen wij verwachten dat er hier longkansen ontstaan en de koers dan in de volgende cyclus wel boven de MA200 uitstijgt. Ik wacht hier nog even op signalen op intradagbasis voor longs.”

Als we nu naar de chart kijken dan zien we dat deze waarneming gekleurd was door het actuele koersverloop en de markt nog wat meer daling in petto had. Dat is ook juist de reden dat ik altijd benadruk om bevestiging te zoeken in de intraday charts. De trend daarvan is nog steeds dalend en dat betekent dat 1) shorts gewoon intact blijven en 2) men niet te vroeg long gaat omdat men gelooft dat een bodem er aan komt. Ik ga ervan uit dat we niet onder $1100 dalen, omdat ik ervan uitga dat we nog steeds in de lopende cyclus zitten en deze nu elke dag kan bodemen. Interessant te zien overigens dat de MA200 weer zijn werk heeft gedaan. Dit voortschrijdend gemiddeld werkt overigens ook prima voor daytraders. Markten respecteren in alle time frames de MA200, voeg deze dus eens toe aan de chart.

Cursus Trading met de cyclusmethode in het najaar (27-29 november)

Voor serieuze traders die het vak willen leren heb ik weer een driedaagse trading cursus gepland. In deze cursus leg ik weer alle facetten van mijn methode uit. Interesse? Kijk even naar:

http://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3375, tweede steun 3300, eerste weerstand 3500, tweede weerstand 3680;

Dax future: eerste steun 10750, tweede steun 10650, eerste weerstand 11050, tweede weerstand 11250;

Bund future: eerste steun 155.75, tweede steun 155.20, eerste weerstand 157.10 tweede weerstand 158.50;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.