Dax future dagchart

Vandaag een korte update, dus we gaan meteen met de Dax beginnen. Het opwaartse chartbeeld is de afgelopen week verder bevestigd en de gemarkeerde cyclusbodem van de vorige week bleek correct te zijn.

In de dagchart zien we dat de vorige dagcyclus vrij kort was, maar dat is op zich geen probleem. We naderen nu de weerstand (top) van 20 juli jl. rond 11800. Gezien de meest recente sterke stijging van zes achtereenvolgende dagen op rijd en 600 punten geloof ik dat dit niveau niet in eerste instantie zal worden doorbroken. Voor daytraders dus een goed niveau om even naar shorts te kijken (uiteraard moet dat bevestigd worden door de markt). Het feit dat de Dax na een toch vrij heftige daling van de koers deze weer zo snel weet goed te maken is een bullish signaal en bevestigt de weekcyclusfase (opwaarts). We zien ook in de dagchart dat de RSI14 keurig op de 40 steun heeft gevonden. De 40-lijn fungeert als betrouwbare steunlijn als de markt in een bullish fase zit.

Kortom: het algemene beeld is bullish, al ben ik op dit niveau geen voorstander om nu nog nieuwe swing trading posities in te nemen, omdat het opwaartse potentieel van 200 punten tot de weerstand niet opweegt tegen de stop van ook minimaal 200 punten (iets onder de MA banden). Maar een terugval tot rond 11400 (waar dan de MCL gezet kan worden) levert zeker nieuwe kansen op.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

In de vorige blog gaf ik al aan dat ik niet ervan uit ging dat de weerstanden van 154 en 155 doorbroken zouden worden en dat gebeurde ook niet. 154 werd wel even gebroken maar op 155 vond de koers zijn Waterloo. Nu zijn we bezig met de eindfase van de dagcyclus die altijd het meest bearish is. We kregen daar gisteren het bewijs van, hetgeen daytraders een aantal mooie kansen opleverde om al rond 154,60 te shorten. Rond 153 zien we de oplopende MA banden lopen en dat kan inderdaad al de bodem van de dagcyclus markeren, alleen klopt dan de onderverdeling met de lagere cycli niet helemaal. Ik ga er daarom vanuit dat de Bund vandaag of morgen na een tijdelijke opleving weer daalt en dan tot ergens rond 152 wegzakt.

Bund future 2-daags

Bund future 2-daags

Ik wil als laatste chart nog even de 2-daagse chart van de Bund future laten zien. Een volledige cyclus laat dus feitelijk twee dagcycli zien. Hier zien we een interessante situatie. De huidige 2-daagse cyclus noteert bar #20 en lijkt duidelijk de top te hebben gezet. Het lijkt er dus op dat we voor de Bund nog meer daling gaan zien die wellicht nog een dag of vier tot zes kan duren en verder gaat dat de bovengenoemde 152. Ook zien we dat de RSI14 tegen de 60 weerstand ondervindt en dat is een klassiek patroon voor een bearish fase van de markt. Kortom, tenzij de markt in een of andere blow off terechtkomt, dient het patroon op een bearish wijze te worden voortgezet.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3600, tweede steun 3500, eerste weerstand 3705, tweede weerstand 3770;

Dax future: eerste steun 11400, tweede steun 11000, eerste weerstand 11800, tweede weerstand 12000;

Bund future: eerste steun 153.00, tweede steun 152.00, eerste weerstand 154.20 tweede weerstand 155.30;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

1 antwoord
 1. woutervanhoorn
  woutervanhoorn zegt:

  beste harm je voorspelling op de aex is verontrustend is het verstandig om stoplos te doen op ko lie en dsm en aslm,
  ik heb namelijk grote posietie in k ole 500
  dsm gal en put geschreven op de 50 en 55 in dec 2015 aslm 2 geschreven cal op f 65 jaar 2018 gaat de aandeel verder zakken

  geschreven cal op de f 90 1 maal jaar 2018 verlis nu 855,00

  gekochte cal op f 100 3 maal jaar 2018 verlies nu 1200 euro,

  gekochte cal f 75 1 maal f 24,50,

  verkocht cal f 23 fucro dec 2015 3 maal
  ont vangen 3,70

  stat nu 0,28

  bina 975 winst maar ik heb 359 fugro gekocht gemiddeld 23 euro
  nu een groot verlies want hij staat nu 17,30.

  ik heb nog veel meer maardat kan ik niet allemaa schrijven

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.