Dax future dagchart

De verwachtingen inzake Dax, Bund, Crude en Goud die ik in de blog van afgelopen dinsdag had geuit kwamen grotendeels uit. Alleen werden de minimale koersdoelen van de Dax en Bund overschreden, maar dat is nooit een probleem als je een positie in de goede richting hebt.

In de dagchart van de Dax zien we dat de dagcyclus keurig topte en thans is gecorrigeerd tot de oplopende lange MA banden. Ik ging er bij mijn minimale koersdoel vanuit dat de korte MA banden werden getest, maar dit keer zette de correctie wat feller door. Dat is, zoals gezegd, geen probleem, als je een short positie met het laatste deel van de positie ruim kunt trailen. De vraag die nu natuurlijk opkomt, is of we vandaag de dagcyclusbodem gaan zien, gevolgd door een nieuwe opwaartse impuls. De trend is immers nog steeds opwaarts. Op dit moment staan de indicatoren wel in de long setup stand, maar zolang we de lange Double Stochastic niet opwaarts zien draaien, vind ik het positieve begin van deze ochtend verdacht. We krijgen om half drie de belangrijke US jobs numbers en dit kan de markt weer even flink in rep en roer brengen. Intraday zie ik wel bodemvorming (een trading range tussen 9080 en 9180), maar zolang we daar tussen bewegen en in de uurchart nog geen eerste hogere bodem zetten, blijf ik even langs de zijlijn. Met alle ‘gevaren’ van dien, want het kan natuurlijk zomaar dat we vanmiddag weer als een speer omhoog gaan. Maar als ik geen signaal heb, dan heb ik geen signaal en dan mag ik dus gewoon niet traden. Het alternatief is anticiperen op bodemvorming en hopen dat de oplopende MA banden inderdaad netjes als steun fungeren. Maar anticiperen is interpreteren en ik hanteer liever het motto : zoeken en niet interpreteren (vrij vertaald naar de uitspraak van Michael Voigt “Suchen statt interpretieren”). Met andere woorden, ik zoek naar bruikbare setups, want deze hebben bewezen te werken met consistente hit ratio’s en risk reward ratio’s.

Bund future dagchart
Bund future dagchart

De Bund future is weer doorgerold naar de maart serie. Ik heb hier deze week enkele leuke shorts kunnen pakken, conform de verwachting van afgelopen dinsdag dat we de steun rond 140.50 gingen testen. Deze steun werd, zoals in de chart te zien, zelfs gebroken, hetgeen betekent dat de opwaartse projectie tot 144 van de baan is. We bevinden ons hier dichtbij een nieuwe dagcyclusbodem en het zal mijn uiterst benieuwen in hoeverre de recente verzwakking zal leiden tot een cyclus met left translation. Stel, een herstel tot rond 140.50-140.80 en dan neerwaarts draaien, daar voel ik wel iets voor. Het zou een zeer aangename short trade voor de komende twee weken opleveren, maar laten we eerst maar even kijken wat er de komende dagen gebeurd.

Crude oil future weekchart
Crude oil future weekchart

In de weekchart van Crude oil zien we inderdaad heel duidelijk dat de weekchart is gezet. De stijging intraweek tot boven de highs van de laatste drie weken was de trigger om te concluderen dat de weekcyclusbodem gezet is. In principe zou het herstel nu alweer vrij snel moeten stranden, ergens rond $98-101, als de dalende trend wordt voortgezet. Maar dat wil ik eerst duidelijk zien, want Crude staat bekend voor hele wilde koersbewegingen.

Goud dagchart
Goud dagchart

Tenslotte de dagchart van Goud. Een test van de low van eind juni ligt voor de hand en we zagen deze week dan ook inderdaad aanhoudende zwakte. Echter, ook hier moeten vooral intraday traders sterke zenuwen hebben, omdat er ook tal van korte, doch felle opwaartse koersuitschieters tussen zitten. Ik ga ervan uit dat de test van genoemde bodem nog moet volgen. Boven $1260 lijkt dit scenario even van de baan.

 

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2950, tweede steun 2880, eerste weerstand 3000, tweede weerstand 3100;

Dax future: eerste steun 9070, tweede steun 8975, eerste weerstand 9200, tweede weerstand 9450;

Bund future: eerste steun 139.60, tweede steun 138.80, eerste weerstand 140.80 tweede weerstand 142.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.