Laatste update:

Dax future dagchart

Dax future dagchart

Trading dag update 6 september 2012. Per saldo is het technische beeld gisteren niet veel veranderd, omdat op slotbasis de indices nog steeds geen duidelijk signaal hebben afgegeven. Voor de AEX is de 327 steun niet gebroken en ook de Dax is nog steeds niet onder 6875 of boven 7030 uitgebroken.

Trading dag update 6 september 2012

Wel kregen we gisteren al een schot voor de boeg van de ECB. Die gaan zonder limieten kort Spaans en Italiaans papier kopen en dat steriliseren. Dat moest ik even opzoeken en dan blijkt dat ze het zo doen dat de totale geldhoeveelheid niet toeneemt, anders dreigt er inflatie. Toen ik het eenmaal had opgezocht, was de Dax eerste 50 punten gestegen en had daarna de winst weer ingeleverd.

Opvallend was ook dat de daling van de Dax in de ochtend weer in de zone 6875-6900 door kopers (of koopprogramma’s) werd opgevangen. Daar ligt dus echt belangrijkste steun die bij een doorbraak volgens mij tot een stortvloed aan verkooporders zal leiden.

Gisteren was het de zesde keer in de afgelopen vier weken (zolang is de zone 6875-7100 al intact) de onderkant hebben getest, dus het moge duidelijk zijn dat daar grote belangen liggen (en dus de nodige stop orders).Als we met een gewone technische bril (dus zonder rekening te houden met de mogelijke cyclus) naar de Dax kijken op dagbasis dan ziet het plaatje er gewoon goed uit.

De trend is opwaarts gericht en de afgelopen weken is niets anders dan een correctie in tijd. Boven 7030 wordt een koopsignaal verkregen met 7100 en 7200 als koersdoel. Het probleem met toppen in combinatie met cycli is dat op de top diverse cycli in een andere fase zitten en je dus vaak eerst een min of meer zijwaarts verloop krijgt. Dus twijfel.

Op een bodem komen alle cycli bij elkaar en dat verklaart het ‘sell off’ effect kort voor het einde van de cyclus. Het kan dus best zijn dat de koers eerst nog even kortstondig omhoog schiet als meneer Draghi het wellicht laatste konijn uit zijn hoge hoed tovert.

Dax future 420 minutenchart

Dax future 420 minutenchart

 

In de 420 minutenchart van de Dax zien we dat het 7030 niveau de trigger is om opwaarts uit te breken. De neerwaartse trigger ligt op 6875. Als je mij vraagt welke kant het vandaag opgaat: ik weet het niet. De markt is verslaafd aan headlines en maakt hele rare sprongen. Marktmanipulatie in optima forma, maar klagen heeft geen zin.

Ondanks alle vreemde bewegingen komt een koers toch gewoon via vraag en aanbod tot stand en ik geloof dat zaken zoals steun en weerstand (mits deze duidelijk door de markt zijn getest) ook nu blijven werken. Daarom handel ik pas als de markt richting kiest ondanks mijn visie dat de cycli aan het toppen zijn en de beurzen in de komende maanden zouden moeten dalen in koers.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2405, tweede steun 2330, eerste weerstand 2500, tweede weerstand 2540;

Dax future: eerste steun 6875, tweede steun 6800, eerste weerstand 7030, tweede weerstand 7100;

Bund future: eerste steun 140.50, tweede steun 139.50, eerste weerstand 142.50, tweede weerstand 143.50 (Bund future nu december contract)

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.