DAX

De financiële markten verkeren in een relatieve staat van rust. Zolang er enige basisvolatiliteit is vind ik dat als (day)trader wel prima zo, zolang de markten maar niet helemaal stilvallen.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

In de de dagchart van de Dax future zien we dat er aan de minimale eisen van een nieuwe dagcyclusbodem is voldaan. We tellen 17 dagen en dat ligt in de bandbreedte. Tevens staat de Double Stochastics op een niveau dat overeenkomt met potentiële bodems en hetzelfde zien we bij de korte RSI. De RIS14 heeft keurig de 40 getest, hetgeen als steunniveau fungeert in een opwaartse markt. We zagen gisteren in de ochtend een lichte aanscherping van de low van de dag ervoor, maar de verkoopdruk was te zwak om door te drukken, zodat de Dax later op de avond per saldo positief kon afsluiten. Boven de high van eergisteren, rond 9735 ontstaat feitelijk in de dagchart zelf de trigger, maar traders die toegang hebben tot kortere charts moeten vooral letten op trendveranderingen in de 15′ tot 30′ charts.

Mocht de dagcyclusbodem dus inderdaad gezet zijn, dan zijn twee niveau of beter, zones, van belang. De eerste zone ligt tussen 9760 en 9790, de tweede is de zone waar de vorige cyclus drie keer poogde doorheen te breken: 10130-190. Pas als de laatstgenoemde zone kan worden geslecht zie ik overtuigende kansen naar boven toe. De markt heeft immers al diverse keren aangegeven dat deze zone telkens tot verkooporders leidt.

Dax future weekchart

Dax future weekchart

We zien dat ook in de weeekchart van de Dax terug. De genoemde zone ligt op het 50% correctieniveau van de voorgaande neerwaartse impuls. Zoals ik ook in mijn vlog vaker genoemd heb, is het 50-65% correctieniveau een niveau waar je heel vaak toppen ziet, vermits natuurlijk de onderliggende neerwaartse trend nog intact is. Tot op heden is deze conclusie, als we naar de weekchart kijken, zeker gerechtvaardigd. Bij een doorbraak van de zone 10130-190 verandert dat beeld dus wel.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

We tellen dag 17 van de lopende dagcyclus in de Bund. Je zou dus zeggen dat het tijd gaat worden voor een top in de markt. Vergeet echter daarbij niet de trend mee te nemen. Deze is zeer sterk, omdat Draghi&Co. de markt vakkundig manipuleren (en zo de liquiditeit eruit halen). Vakkundig heet dat kwantitatief verruimen overigens. Als we links van de chart kijken dan zien we dat vorige dagcyclustoppen telkens een dag of twee maximaal duurden en werden gevolgd door nieuwe highs. Uitzondering daarop was de vorige cyclus. Voorzichtigheid is dus geboden met de aanname dat een top van de cyclus ook leidt tot een koerscorrectie. Wacht daarom totdat er signalen ontstaan in de kortere time frames, want dan kan de stop loss kleiner gehouden worden en is de kans op winst groter.

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Nieuwe 3-daagse trading cursus 15, 16 en 17 april

Er staat weer een 3-daagse trading cursus gepland. In deze cursus leg ik in detail uit hoe ik handel. Achtergronden, setups, indicatoren, charts, alles komt aan bod. Alle informatie daarover vinden jullie op http://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

Indien er belangstelling is, dan gaarne mij een mail sturen: [email protected]

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2800, tweede steun 2725, eerste weerstand 2860, tweede weerstand 2910;

Dax future: eerste steun 9540, tweede steun 9400, eerste weerstand 9740, tweede weerstand 10150;

Bund future: eerste steun 163.00, tweede steun 162.20, eerste weerstand 164.40 tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.