Trading dag update 7 augustus 2014

Dax future dagchart

Een week geleden gaf ik aan dat de Dax de 9400 wel zou halen, hetgeen ook gebeurd is. Wat ik toen echter niet kon vermoeden is dat er bovenop nog eens 400 punten van de koers afging en er thans een strijd om de 9000 punten plaatsvindt.

Duitsland heeft veel last van de sancties regen Rusland en de geopolitieke spanningen en dat zien we terug in de Dax. Ook andere indices hebben echter een flinke veer moeten laten. Voor mij een signaal dat de correctie nu is ingezet. Ik ga ervan uit dat we over niet al te lange tijd een opwaartse beweging krijgen die tot een lagere top leidt en die we dus kunnen shorten. Op deze niveaus ben ik geen shortseller meer, omdat de kans op een felle pullback toeneemt.

Er is een gerede kans dat we gisteren een dagcyclusbodem gezet hebben op de 19e dag van de cyclus. Deze bodem is nog niet bevestigd. Wat we nodig hebben is een positieve dag met een hogere slotkoers zodat de Double Stochastics ook positief draait. Of tenminste een keurige eerste hogere bodem in de uurchart, zodat we met een betrekkelijk kleinere stop een speculatieve long trade kunnen opzetten. Zolang ik dat soort signalen niet zie, doe ik aan de longkant niets.

Mochten we uiteindelijk een bodem zien en een daaropvolgend herstel, dan zou de Dax tot 9400, wellicht tot 9600 kunnen herstellen. Dat zou een ideaal moment voor shorts kunnen zijn, vermits de koers daar natuurlijk signalen geeft inzake topvorming.

Bund future 420 min chart

De Duitse Bund, ja wat moeten we daar nog over zeggen. Wellicht de meest onderschatte belegging van dit jaar, want vrijwel iedereen verwachtte toch stijgende rentes en dus een dalende Bundkoers. Elke keer als ik ergens topvorming verwacht bewijst de Bund het tegendeel en laat wederom nieuwe opwaartse uitbraken zien. Zo ook gisteren. Beleggers nemen dus genoegen met een ‘yield’  van 1% en een risico dat als de rente wel stijgt, zij tussentijds aardig wat koersrisico lopen. Ik ben geen belegger in de Bund, maar een trader, dus van belang hier is de trend en die is onmiskenbaar opwaarts. Dat wil zeggen, op deze niveau posities afbouwen en rond de lange MA banden weer kijken voor nieuwe longs.

Crude oil dagchart

Crude oil dagchart

In mijn vorige commentaar gaf ik aan dat ik binnenkort een test van de steun rond $97 verwachtte, hetgeen nu ook gebeurt. Een dagcyclusbodem rond dit niveau lijkt mij wel aannemelijk, gevolgd door een herstel tot de lange MA banden. Maar de chart is aardig stuk, met andere woorden, op de langere termijn zie ik weinig echte richting en dan blijft het speelveld beperkt tot wat korte trades in de richting van de kortere trend (thans neerwaarts).

Gold future weekchart

Gold future weekchart

In de weekchart van Goud lijkt mogelijk de mid cycle low van de huidige weekcyclus te worden gezet. Een uitbraak boven $1320 op dagbasis bevestigt dit beeld en dat zou op zich wel positief zijn. We zouden dan namelijk een nieuwe impulsgolf richting $1560 kunnen verwachten en dat levert een aantrekkelijk koerspotentieel op. Boven $1320 ben ik daarom koper met een stop iets onder $1280 en een eerste koersdoel rond $1400.

 

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3020, tweede steun 2975, eerste weerstand 3075, tweede weerstand 3125;

Dax future: eerste steun 9030, tweede steun 8960, eerste weerstand 9200, tweede weerstand 9400;

Bund future: eerste steun 148.80, tweede steun 148.50, eerste weerstand – tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.