Dax future dagchart

De eerste trading update van dit jaar. Na de fors hogere opening van 2 januari jl. is er de facto niet zo veel gebeurd. De markten bewegen een beetje heen en weer in een trading range. Het is wachten op een nieuwe impuls om weer te kunnen kopen. Alleen de Bund maakte het vrij bont met een koersdaling van drie volle punten. Is hier de grote correctie op gang gekomen?

In de dagchart zien we goed de opwaartse gap, die tot op heden niet is gedicht. Feitelijk fungeert de eerste koersbar van het jaar als outside bar en op de korte termijn mogen we de high en low van die bar als referentie beschouwen. De trend is duidelijk opwaarts gericht, al zit de koers boven alle MA banden, dus geen ideale plek om nu vol long te gaan.

Dax future 120 minutenchart

Dat zien we goed terug in de 120 minutenchart. Feitelijk fungeert zelfs de eerste 120 minutenbar van dit jaar als outside bar en liggen alle daaropvolgende bars binnen de high en low van die bar. Boven 7800 mogen we dus vanuit intraday basis weer long kijken (dus enkel voor een korte trade) en onder 7725 ligt het voor de hand dat de gap gevuld wordt, dus daling koers tot rond 7680 en mogelijk lager.

Maar ook hier is duidelijk te zien dat de trend opwaarts gericht is, dus enkel traders die graag snel van hun geld af willen middels onverantwoorde trades traden de markt vanaf de short zijde.

Wacht gewoon totdat je op bijvoorbeeld uurbasis een dalende trend ziet en handel dan de pullbacks. De eerste beweging laat je dus altijd aan een ander over, maar dit is altijd de meest moeilijke koersbeweging omdat je nooit weet of dit de eerste impulsgolf van een nieuwe dalende trend is of slechts een correctieve beweging in de heersende opwaartse trend.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

In de Bund is er wel een interessant koersbeeld ontstaan. We zien goed dat in de dagchart de koers door de dagcyclusbodem gebroken is. Dat gebeurde op de vijfde dag, dus een snelle top. Het ligt voor de hand dat we nu de mid cycle low gaan zien, gevolgd door een korte opleving van de koers tot ergens rond de cluster van MA banden.

Dit niveau ligt dus ergens rond 144. Daar kijk ik dan uit naar een lagere top en probeer ik short te gaan, rekening houdende met een daling onder 142.50 tot ergens rond 141. Als deze ontwikkeling van de koers zo gaat zoals gedacht, dan lijkt het mij zeer aannemelijk dat de Bund een duidelijke topformatie heeft gezet en we de komende maanden nog lager kunnen gaan. Maar dat is nog even toekomstmuziek, eerst even afwachten of een herstel ergens rond 144 gaat stranden.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2680, tweede steun 2660, eerste weerstand 2715, tweede weerstand -;

Dax future: eerste steun 7725, tweede steun 7600, eerste weerstand 7800, tweede weerstand -;

Bund future: eerste steun 142.50, tweede steun 141.00, eerste weerstand 144.00 tweede weerstand 145.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.