Trading dag update 7 januari 2014

Dax future dagchart

Met nieuwe energie begin ik weer aan het nieuwe trading jaar! Hoewel, tijdens kerst en oud-en-nieuw ziek geweest (griep), dus de ‘vakantie’ viel wat tegen. Maar goed, niet getreurd, ook in dit jaar zullen er weer tal van kansen zijn die wij als traders kunnen benutten. De meeste kansen komen voort uit de normale chartsituaties, dus zeg maar de huis-tuin-en-keuken setups, zoals die dagelijks ontstaan. Maar wellicht maken we ook weer enkele situaties mee, die grotere kansen met zich meebrengen, zoals bijvoorbeeld een top, gevolgd door een correctie van 20%. Daarover meer as. vrijdag, als ik voor de wat langere termijn naar de markten kijk.

Als we weer beginnen met de dagchart van de Dax future, dan zien we dat de opwaartse trend na de meest recente dagcyclusbodem in een forse versnelling terechtkwam, waarvan nu een deel is gecorrigeerd. Dit was een eendaagse correctie, die vooralsnog geen vervolg heeft gekregen. Ik vermoed dat dit meteen de mid cycle low is geweest van de huidige dagcyclus. Een nieuwe, hogere top lijkt er in deze cyclus niet meer in te zitten, dus ga ik ervan uit dat de Dax eerdaags wellicht een shortkans biedt voor traders die wat korter op de bal spelen. Uiteraard zal deze short wel ondersteund moeten worden door het intraday chartbeeld, lees de trend (420 en/of 240 min chart) zal dalend moeten zijn (shorten op sterkte tegen dalende MA banden). Swingtraders mogen niet short gaan, althans niet met mijn methode, die ervan uitgaat dat we kopen op zwakte in een opwaartse trend en shorten op sterkte in een neerwaartse trend.

Dax 120 min chart
Dax 120 min chart

Zoomen we even in middels de 120 min chart, dan zien we dat het herstel na de forse berentik nog niet veel voorstelt. Het zijn ‘vuile’ koersbars, dus bars die elkaar overlappen en dikwijls van richting veranderen (dus positief slot afgewisseld door negatief slot enz.). Tenzij de Dax snel boven 9480 uitbreekt lijkt het zo dat deze cyclus vandaag de bearish fase ingaat en we dan nog eens aan een nieuwe daling kunnen beginnen.

Bund future 420 min chart
Bund future 420 min chart

In de 420 min chart van de Bund zien we dat de visie van eind vorig jaar (kort herstel en dan verder wegzakken) uitkwam. Het koersdoel rond 138.50 is bijna gehaald en thans doet zich weer een nieuwe short setup voor. Let wel, het is een setup, die dus door een trigger bevestigd moet worden. Die trigger (bijv. een 1-2-3 patroon in een kortere chart) is er nog niet, zodat het ook kan dat de koers gewoon nog verder herstelt. Shorts zijn dus nog te vroeg. Let op de intraday charts voor een trigger.

Crude oil futures weekchart
Crude oil futures weekchart

In het vorige commentaar gaf ik ook aan dat de weekchart van Crude oil in principe goed uitzag voor shorts, maar dat er nog geen trigger was. Alerte traders konden niet veel later een trigger zien middels een bearish 1-2-3 formatie in de 120 min chart, waardoor rond $100+ een eerste short kon worden ingenomen. Wie wat meer bevestigd zocht kreeg rond $99 een nieuwe kans. Het ziet er uit dat deze weekcyclus al vroeg aan het toppen is, zodat we wellicht in de komende weken verder in koers dalen tot rond $85 of lager.

Goud future dagchart
Goud future dagchart

Als laatste de dagchart van Goud. De koers veerde netjes in de steunzone op en test nu de dalende MA banden. In principe hebben we hier dus weer een short setup, maar nu moeten we dus wachten op een trigger, bijvoorbeeld een slotkoers in de 120 min chart onder $1235. De trend is nog steeds netjes dalend, maar het feit dat de koers rond de $1180 goed is opgeveerd, geeft aan dat hier wel koopinteresse bestaat. Deze steun werd al medio dit jaar eens gevormd, dus er zijn hier marktpartijen die dit niveau zullen verdedigen. Het is dus geen uitgemaakte zaak dat we nieuwe lows gaan zien. Eerst nu een trigger afwachten voor mogelijke shorts, dan kijken hoever we een shortpositie kunnen handhaven.

Datum driedaagse trading cursus bekend

Indien jullie van plan zijn om het vak trading serieus op pakken, dan is mijn intensieve driedaagse trading cursus wellicht iets. Ik geef deze cursus twee keer per jaar voor een beperkte groep (max. 15 personen). Het doel is om de cursist inzage te geven in mijn methode van trading, die mede is gebaseerd op trend, cyclus en risicomanagement. De datum van de volgende cursus is nu bekend: 15, 16 en 17 maart in Hotel Van der Valk Vianen. Alle info kunnen jullie vinden op: http://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3045, tweede steun 3000, eerste weerstand 3090, tweede weerstand 3125;

Dax future: eerste steun 9380, tweede steun 9250, eerste weerstand 9480, tweede weerstand 9640;

Bund future: eerste steun 139.50, tweede steun 138.80, eerste weerstand 140.00 tweede weerstand 140.50;

 

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.