DAX

Het nieuwe jaar begint prachtig. Voor traders dan, niet voor beleggers die alleen de ‘buy and hold’ (buy and hoop) strategie kennen. Dalende aandelen en stijgende obligaties bieden mooie kansen voor day- en swingtraders. Ik heb zelf deze week diverse keren long in de Bund gezeten en short Dax (als daytrade) en zit vanaf maandag short als swingtrade in de AEX, waarbij ik op opwaartse pullbacks deze short heb uitgebreid.

Dax future maandchart

Dax future maandchart

Aangezien de aandelenbeurzen alle aandacht opeisen, wil ik dit eerste commentaar van dit jaar besteden aan de charts van de Dax. We beginnen met de maandchart.

We tellen thans de 15e maand van de maandcyclus. Dat is ‘end of cycle’ en derhalve zitten we nu in de meest bearish fase van de cyclus. De top werd gezet op de vijfde maand, waarna we een scherpe daling tot de mid cycle low zagen, gevolgd door een herstel van twee maanden. Ik ga ervan uit dat de Dax in de komende twee maanden verder daalt en wel tot de steun rond 8400-8600. Mogelijk dat we een uitschieter tot 8000 zien. De Double Stochastic draait inmiddels weer naar beneden (de korte), terwijl de lange Double Stochastic niet eens echt steeg. We zien tevens dat de RSI14 op de 60 afketste, hetgeen een signaal is dat de top gezet is. Kortom, de komende twee maanden lijken bestemd te zijn voor shorttrades.

Dax future weekchart

Dax future weekchart

We gaan een time frame lager, naar de weekchart. We tellen in de huidige cyclus thans de 14de week. Stel, we gaan ervan uit dat de maandcyclus nog twee maanden duurt, dan kan de huidige weekcyclus nog negen weken duren, zodat we op 23 weken komen. Dat is een vrij normale cyclus. Het alternatief is dat we een korte weekcyclus krijgen (bijvoorbeeld 15 weken), gevolgd door een korte of vertekende weekcyclus van 10-14 weken (we zien vaak korter dan normale cycli als die samenvallen met bodems van beduidend hogere cycli). Dan zou de maandcyclus wellicht nog een maandje langer duren. Het maakt voor de conclusie echter niet veel uit: per saldo zie ik lagere koersen.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

In de dagcyclus tellen we vandaag de 14e dag. Het scenario zou dus kunnen zijn dat we na deze cyclus nog twee dagcycli krijgen die per saldo dus left translation laten zien en derhalve prima kansen bieden voor short swing trades. In mijn afgelopen commentaar gaf ik aan dat ik een top verwachtte rond de MA200 (11000). De top werd 100 punten lager gezet met een zogenaamde ‘bear 180’. Dat is een combinatie van een overtuigende bullish bar die direct gevolgd wordt door een overtuigende bearish bar. Die zijn zeer overtuigende signalen in de markt. Nu zitten we in de laatste fase van de dagcyclus en een soort ‘sell-off’, zodat het lastig is om te bepalen hoever het nog kan zakken in deze cyclus. Een niveau onder 9400 zou best kunnen, want dan wordt de dubbele bodem van augustus en eind september getest. Vanaf dat niveau een opvering naar een lagere top die dan weer geshort kan worden. Dat is mijn voorkeurscenario. Uiteraard: het is een scenario, ik laat mij leiden door de markt die de signalen geeft, maar als ik zo alles bekijk, past het maand-, week- en dagplaatje aardig in elkaar. De komende twee, mogelijk drie maanden, worden maanden om flink te scoren, zodat we voor de rest van het jaar kunnen luieren. Aan het werk traders!

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2975, tweede steun 2895, eerste weerstand 3120, tweede weerstand 3215;

Dax future: eerste steun 9750, tweede steun 9325, eerste weerstand 10150, tweede weerstand 10530;

Bund future: eerste steun 159.35, tweede steun 157.60, eerste weerstand 160.35 tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.