Trading dag update 7 juli 2016
De Brexit beslissing leek het signaal te zijn waardoor de beurzen fors en langdurig onderuit gaan, maar vooralsnog lijkt deze onheilsboodschap niet uit te komen. Sterker nog, de beurzen in de VS hebben vrijwel de gehele daling alweer goedgemaakt. De beurzen in Europa echter, de Dax voorop, hebben het een heel stuk moeilijker.
Wat mij opvalt, zonder dat ik daar nu een chart bij hoef te pakken, is dat de rentes maar blijven dalen. Dit legt een grote druk op bank- en verzekeringsaandelen, waardoor ook de indices niet echt vooruit kunnen. Je zag op de bewuste vrijdag (Brexit beslissing) dat de Bund fors hoger gapte, maar dezelfde dag nog fors wat koerswinst moest inleveren, terwijl aandelen herstelden. De week daarop herstelden de aandelen verder, maar ook de Bund steeg weer (dus dalende rente). Blijkbaar heeft de obligatiemarkt minder vertrouwen in de toekomst dan de aandelenmarkt.
Ik wil deze bijdrage beginnen met de Dow om eens te laten zien hoe groot het verschil is met de Dax. In deze weekchart zien we dat de Dow per saldo de afgelopen twee jaar in een brede trading range beweegt met als ondergrens rond 15500 en bovengrens 18100/300. Ik vind dat op zich een nogal bullish ontwikkeling, als we bedenken waar de Dow vandaan komt, namelijk een low van rond 6600 begin 2009. Met andere woorden, na een jarenlange bull market zijn we tot op heden in een tweejarige trading range beland met twee keer een correctie van rond 15%.
Een eerste test van de weerstand in november vorig jaar leidde tot een nieuwe correctie, waarbij opvalt dat het 200-weeks gemiddelde twee keer het eindpunt was van deze daling. Nu zien we dat de markt na een indrukwekkende stijging vanaf de januari lows wederom in een trading range terecht is gekomen, met als onderkant rond 17350 en bovenkant rond 1800. Met andere woorden, deze keer leidde de test van de weerstand(zone) niet tot een forsere correctie. Wat we weten uit de studie van marktstructuur is dat indien een weerstand wordt getest, we goed moeten kijken wat er daarna gebeurd als de weerstand te sterk is. Het eerste scenario is een forse tegenreactie. Het tweede scenario is een milde reactie. Dat laatste betekent dat er dus niet meteen verkopers in de markt komen. De markt pauzeert dus zeg maar op een hoger niveau, redelijk vlak onder de weerstand. Dit is een goede uitgangspositie voor een doorbraak. Vergelijk het met een poging om een bergtop te beklimmen. In het tweede scenario gaat de klimmer op steeds hogere niveaus een kamp opzetten om van daaruit verder te gaan.
We zien nu dus dat er zeg maar een kamp wordt opgezet onder de weerstand, boven de oplopende MA banden. We zien tevens dat de afgelopen week uitermate bullish was en dit uit zich in een zogenaamde bull elephant bar (een dikke groene bar met een groot lichaam). Deze bar kan dan ook heel goed de eerste bar zijn van een nieuwe weekcyclus en als dat klopt, dan zie ik de Dow over een maand of twee tot drie dik boven de 18500 staan. Voorlopig zijn we natuurlijk nog niet zover. Waar het nu dus om gaat is dat de koers bij tussentijdse correcties niet weer de hele voorgaande bullish candle wegpoetst. Met andere woorden, ik wil zien dat de markt niet verder van 50-65% van de candle corrigeert, tot maximaal dus in de grijze zone die ik in de chart heb gemarkeerd.
Het luxe probleem van een test van de All Time Highs heeft de Dax dezer dagen zeker niet. Ook hier zien we een trading range, met onderkant rond 9150 en bovenkant rond 10300/450. Dit speelt zich echter ruim 20% onder de ATM af. Opvallend: als we naar de meest recente cyclusbodem kijken, die van 16 juni jl. dan valt op dat de koers daar al vrij snel onder dook, ruim voor het midden van de gemiddelde lengte. Dit betekent dat er een vroege top is gezet en de komende cyclusbodem dus onder de mid cycle low (de low van 24 juni rond 9150) zou moeten liggen. Althans, dat zegt de theorie. Als we naar het koersverloop kijken, dan lijkt deze dat vooralsnog ook te bevestigen. Het herstel na de Brexit is alweer grotendeels teniet gedaan door een tweedaagse daling. Opvallend ook dat de koers netjes in de 50-65% correctiezone de omkeerbar vormde. Ik ga er dus in principe van uit dat we een lagere low krijgen.
Een interessante vraag die ik gisteren van een lezer ontving had betrekking op de relatie tussen de beurzen onderling: we zien meestal dat cyclusbodems en toppen, zeker bij langere cycli (dag en hoger) vrijwel exact overeenkomen. Dus ondanks dat de beurzen in de VS en Europa anders presteren zijn de omslagpunten we nagenoeg gelijk. Dat zou dan echter betekenen dat de weekcyclusbodem in de Dow overeenkomt met een weekcyclusbodem in de Dax. Dat zou echter niet kunnen als de dagcyclus in de Dax tot een lagere low gaat leiden. Welnu, stel dat dit inderdaad gebeurt, dan zou de weeklow in de Dax één tot twee bars later komen dan die van de Dow (even vooropgesteld dat het de weekcyclusbodem is). We hebben dan te maken met een afwijking die echter binnen de toelaatbare marge valt.
Cyclustrader op YouTube
Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.
Markttechnische steun en weerstanden
Dax future: eerste steun 9170, tweede steun 8800, eerste weerstand 9800, tweede weerstand 10300;
Bund future: eerste steun 165.60, tweede steun 164.60, eerste weerstand 169.00, tweede weerstand -;
Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.
Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).
L.S. Interessante analyse, in feite lees ik tussen de regels door dat, doordat de rente in Europa kunstmatig lag wordt gehouden, dat een negatieve stimulans is voor de euro-beurs-zone. Als het renteniveau om hoog gaat is dit dus duidelijk veel beter voor de Europese economie! technisch gezien dan…m.v.g. André