Dax future dagchart

Ik was anderhalve week niet achter mijn trading scherm, vanwege andere verplichtingen. Derhalve was er ook geen trading update, maar zo heel veel is er in de tussentijd ook weer niet gebeurd.

In mijn laatste trading update ging ik in op Dax, Bund, Crude oil en Goud. We gaan eens kijken wat er in de afgelopen tien dagen zoal is gebeurd en wat de vooruitzichten zijn.

In het vorige marktcommentaar gaf ik aan dat op deze niveaus geen koper ben. Per saldo is de stijging van de Dax over de afgelopen tien dag vrij beperkt geweest (iets meer dan 1 procent). We zitten nog steeds boven alle MA banden en mijn strategie is er juist op gericht om op cyclusbodems rond de MA banden (bij voorkeur de langere) long posities in te nemen.

Dit is dus een markt die ik graag even aan mij laat voorbijgaan, behalve zo af en toe een intraday positie. Rond 8960 zien we de eerste steun, waaronder een correctie richting 8800 (lange MA banden en volgende steunzone) kan inzetten.

Bund future 420 min chart
Bund future 420 min chart

In de 420 min chart van de Bund zien we dat de opwaartse trend een vervolg heeft gekregen en dat is in lijn met de verwachting van het vorige marktcommentaar, waarin ik een koersdoel uitsprak van 143.25 tot 144.45. Op dit moment bevindt de koers zich in de dalende fase van de lopende dagcyclus en ik verwacht dat de bescheiden correctie nog een beperkt vervolg krijgt, zodat de steunzone tussen 140.60-140.95 getest wordt.

Rond dat niveau moeten we alert zijn op bodemvorming, hetgeen we natuurlijk middels de kortere time frames kunnen zien. Mitsdien we dus in deze zone een nieuwe dagcyclusbodem zien, neem ik wederom longposities in voor een stijging tot boven de vorige top rond 142.50.

Crude oil futures weekchart
Crude oil futures weekchart

Even een citaat uit het vorige commentaar: “In de weekchart van Crude ben ik op zoek naar een hogere weekcyclusbodem, zodat ik mogelijk long kan gaan. Rond deze zone en dit tijdstip dient er enige bodemvorming te volgen. Dat zou het ideale beeld opleveren voor een longpositie tot boven de toppen tussen $112 en $116. Het is echter nog niet zover, de markt moet eerst een signaal geven.”

Van belang is dat men goed leest wat hier staat, alvorens commentaar te geven dat ik bullish was op olie en dat die visie niet uitkwam :). De markt moet een signaal geven. Met andere woorden, we zien in de lagere time frames eerste hogere bodems (bijv. op 240 min basis) en de lange Double Stochastics op weekbasis draait opwaarts.

Als dat gebeurt in de steunzone, dan is dat een bullish signaal. Gebeurt het niet, dan doen we niets. Dat heeft dus niets met visie te maken, maar met een bepaalde plan van aanpak. Dat markt gaf GEEN signaal en de lange Double Stochastics draaide niet opwaarts.

Rond deze niveaus wordt dat nu wel steeds waarschijnlijker, maar inmiddels is het beeld van hogere bodems een stuk minder positief. Een long trade (mits dus een signaal) heeft een hoger speculatief karakter. Het kan wel, maar het risico is groter dan dat een dergelijk signaal inderdaad in de (inmiddels doorbroken) steunzone tot stand kwam.

Goud future dagchart
Goud future dagchart

Tenslotte de dagchart van Goud. Het is per saldo een rommeltje, hoewel we op weekbasis wel een eerste hogere bodem hebben gezet. Van belang voor een voortzetting van het herstel is dat we hier een dagcyclusbodem zetten, de koers dus boven $1325 uitbreekt en sluit. In dat geval is een uitbraak boven $1360 mogelijk en zie ik dan op termijn een verder stijgingspotentieel tot boven $1440.

Onder $1310 wordt dit scenario teniet gedaan en kan opnieuw de steunzone rond $1280 getest worden. Het is dus even opletten welk scenario de markt kiest en dan instappen met strakke stops.

 

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3000, tweede steun 2945, eerste weerstand 3070, tweede weerstand -;

Dax future: eerste steun 8960, tweede steun 8870, eerste weerstand 9070, tweede weerstand -;

Bund future: eerste steun 140.00, tweede steun 138.80, eerste weerstand 141.50 tweede weerstand 142.50;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.