Trading dag update 8 januari 2015
Het nieuwe jaar is weer begonnen en de beurzen hebben alweer de eerste correctie achter de rug. Ik verwacht voor 2015 aardig wat vuurwerk, omhoog en omlaag, en dat is goed nieuws voor traders. Traders leven van volatiliteit en of de beurs stijgt of daalt, dat maakt niet veel uit. Laten we dus hopen dat dit net zo’n jaar wordt als 2014, waar traders ook hele mooie kansen kregen.
We beginnen deze analyse met de AEX-index op weekbasis. Normaal volg ik deze index niet zo heel erg, maar een verzoeknummer zeg maar. In de chart zijn de diverse weekcyclusbodems gemarkeerd. De meest recente dateert van medio oktober vorig jaar.
Ik weet dat de bodem ervoor slechts 10 weken eerder lag, maar dat komt volgens mij omdat deze weekbodem tevens een maandbodem is en dan zien we vaker dat de kortere cycli vertekend (lees korter) zijn. We tellen dus nu week 12 van de huidige weekcyclus. De mid cycle low is volgens mij ook al gezet (daling tot 390) en nu is het dus de vraag of we nog nieuwe highs gaan zien. Kijken we naar de onderliggende trend en het feit dat we het begin van de maandcyclus tellen, dan ligt een stijging boven 430 op zich wel voor de hand.
We zullen dat weten wanneer de volgende dagcyclus al dan niet bearish gaat uitvallen, want in dat geval ligt het voor de hand dat de weekcyclus zijn top heeft gezet.
In de Dax future op dagchart dat de mid cycle low gezet is, dus de bodem van de 420′ chart. Opvallend is dat de voorlopige top van deze huidige dagcyclus nog niet boven de vorige high is uitgekomen. Dat kan een aanwijzing zijn voor een mogelijke bearish dagcyclus, maar het is nog te vroeg om een definitieve conclusie te trekken. Een daling onder de low van dinsdag geeft wel deze bevestiging, dus dat niveau moeten we in de gaten houden. Breekt de low van afgelopen dinsdag, dan kunnen we zo weer de steun rond 9200-9150.
In de Bund is het haast ‘business as usual’, dus hogere koersen. We zitten nu in de eindfase van de huidige 420′ cyclus, dus enige druk voor vandaag en morgen is goed mogelijk. Steun van betekenis liger er op 156 (MA 20) en 155.40. Rond dat niveau mag weer op interessante longkansen gerekend worden, totdat we een keer geen right translation zien. Natuurlijk zal ook deze trend een keer zijn Waterloo vinden, maar tot die tijd is het verstand op nul en elke cyclusbodem kopen.
Het koersbeeld dat we in de weekchart van Goud zien, is nog steeds bearish, hoewel er op de korte termijn enige stabilisatie is opgetreden. De koers moet echter boven $1240 uitbreken wil deze stabilisatie meer zijn dan slechts een adempauze in de lagere trendbeweging. Ik kijk nu met name naar de dagcyclus, want zodra deze weer left translation laat zien, ga ik mij aan de shortkant positioneren. De meest recente pogingen werden met kleine winsten en kleine verliezen beëindigd omdat de beweging niet echt heeft doorgezet.
Als laatste chart kijken we nog even naar de maandchart van Crude oil. Veelbesproken en eindelijk merken we ook het verschil aan de pomp, zij het met mate, omdat de euro ook goedkoper wordt ten opzichte van de dollar. De indicatoren staan op bijna bodemniveaus, maar dat zegt niet alles, want het is goed mogelijk dat deze langs de nulgrens verder bewegen. Kijken wij naar de meest recente steun, dan zou de koers zelfs nog iets onder $40 kunnen dalen. Echter, bij dit soort dalingen zien we meestal toch op enigerlei manier een herstel, zoals dat ook eind 2008, begin 2009 zichtbaar was. Dat kan even duren, maar voor traders lonken er toch wellicht aardig wat kansen nadat de charts op lagere time frames gebodemd zijn.
Markttechnische steun en weerstanden
Eurostoxx future: eerste steun 2980, tweede steun 2920, eerste weerstand 3200, tweede weerstand 3280;
Dax future: eerste steun 9400, tweede steun 9250, eerste weerstand 9950, tweede weerstand 10100;
Bund future: eerste steun 156.00, tweede steun 154.40, eerste weerstand 157.20 tweede weerstand -;
Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!