Trading dag update 8 juni 2016

DAX

Na een succesvolle trading week in Malaga zit ik weer voor de charts. Er is een en ander gebeurd, hoewel niet dramatisch, dus hoog tijd om een nieuwe analyse te maken. In de weekchart lijkt het nu duidelijk te zijn dat de weekcyclusbodem gezet is. Natuurlijk kan er altijd een kink in de kabel komen, zoals bijvoorbeeld juli 2015, toen de nieuwe weekcyclus al na drie weken werd afgebroken. Daarom herhaal ik wat ik gisteren in de vlog op Youtube zei:”als trader moet je altijd open staan voor alles””. Je moet snel kunnen wisselen van scenario’s of wellicht zelfs beter: geen scenario’s hebben.

Dax future weekchart

Een scenario zorgt er mogelijk voor dat je als trader al een vooringenomen mening hebt over de toekomst, hetgeen het lastig maakt om daarvan af te wijken als de markt iets anders doet. Zelf werk ik ook met scenario’s maar meer in de zin dat ik dan ‘weet’ hoe de markt zich vanuit de lagere time frames moet gedragen wil het scenario nog geldig zijn. Gebeurt dat niet, dan is het scenario niet geldig en op deze manier (top down scenario, maar bottom up bevestiging) kom je er vrij snel achter.

Terug naar de charts: ervan uitgaande dat de weekcyclusbodem gezet is, is het meest voor de hand liggende scenario dat de koers de komende weken boven 10500 uitbreekt en dan de weg naar de volgende weerstand rond 11500. Uiteraard moet de 10500 eerst gebroken worden, dat is een cruciale test.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

In de dagchart zien we dat de Dax tussen 10080 en 10120 steun ondervindt. Dit is een kritieke grens voor de komende dagen. Zolang we daarboven blijven, is het koersbeeld redelijk bullish. Eronder komt een hertest van de steunzone rond 9800 in beeld. De cyclustelling is wat lastig op dit moment, want niet geheel duidelijk. Ik zou zelf zeggen dat we de 22e dag tellen van de cyclus. Dat betekent dat de kans op een spoedige doorbraak van de 10500 niet erg groot is de komende dagen totdat we de dagcyclusbodem gezet hebben. Vooralsnog echter laat de Dax geen noemenswaardige zwakte zien, zodat ik de komende dagen even rustig kijk waar we bodemen.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

Kijken we ook nog even naar de dagchart van de Bund future. We zien dat de Bund na een wekenlange consolidatie (trading range) enkele dagen geleden is uitgebroken (dus verder dalende rente). Wat een mogelijke Brexit doet, laat zich raden, namelijk een verdere koersstijging. Of het tegenovergestelde gebeurt als er geen Brexit komt is lastiger te zeggen omdat we verder op het opkopen van obligaties van Draghi kunnen rekenen. In elk geval ligt er nu voor longtraders een duidelijke referentie in de markt, namelijk het uitbraakpunt in de zone 163.50/60 (sept future). Zolang we de komende twee weken erboven blijven mogen we op hogere koersen rekenen. Met een Double Stochastics die thans erg hoog staat is een tijdelijke consolidatie wellicht waarschijnlijk, maar pas als die weer onder de genoemde steun gaat is het ‘buy the dips scenario’ niet meer geldig.

Goud weekchart

Goud weekchart

Als laatste wil ik nog kijken naar de weekchart van Goud. In de vorige blog gaf ik aan dat Goud koopwaardig was op pullbacks tot in de zone $1175-1200. We hebben inderdaad een correctie gehad tot $1200, waar we in de dagchart (niet afgebeeld) een keurige bullish pinbar kregen (een candle met een klein lichaam en een langere schaduw eronder). De volgende stap is dat we nu de weerstand rond $1300 uitnemen. Dat zal nog wel een klus worden, maar traders die long zitten kunnen hun stops al iets aantrekken zodat de trade in het slechte geval op breakeven uitkomt.

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 10120, tweede steun 9770, eerste weerstand 10500, tweede weerstand 10900;

Bund future: eerste steun 163.50, tweede steun 162.20, eerste weerstand -, tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.