Trading dag update 8 oktober 2015

Trading dag update 8 oktober 2015

Idefix

Na een week traden met een wel zeer enthousiaste en gedreven groep van 18 traders in Malaga zit ik weer voor de schermen om de markten te bespelen. Er is genoeg volatiliteit zodat traders vrijwel dagelijks kansen krijgen. Wat zij ermee doen is natuurlijk een tweede.

Ik wil u een van de lessen die in Spanje aan bod kwamen niet onthouden. Soms kan de markt heel vergeeflijk zijn en krijgen traders op een dag keer op keer kansen en weten die te verprutsen. Uiteindelijk lukt er dan toch een trade en sluit de trader de dag met winst en een tevreden gevoel af. Deze schijn bedriegt, want de volgende dag biedt de markt slechts één of twee kansen en kent de markt geen genade meer en straft de trader af voor het gepruts van de dag ervoor. De les hieruit: maak van tevoren elke dag goed je huiswerk. Bereid je voor op de markt en visualiseer twee scenario’s, één voorkeurscenario en één alternatief scenario. Op deze manier voorkom je dat dit hondje telkens op je schoot gaat zitten.

Dit hondje heeft Idefix, het bekende hondje van Asterix en Obelix. Een lief hondje, maar voor traders een ware nachtmerrie en als je hem in huis haalt dan is het te laat. Idefix staat namelijk voor Idee fixe. Veel traders hebben namelijk maar één scenario voor ogen en staan derhalve niet open voor een scenario waarin de markt iets anders doet. Het gevolg: kansen worden verprutst en slechte posities worden veel te lang aangehouden. Dus hoewel ik zelf een grote hondenliefhebber ben, als je deze hond tegenkomt, geeft hem een schop. Niet aaien, niet lief toespreken en niet voeren aub.

Dax future kwartaalchart

Dax future kwartaalchart

Laten we als eerste naar de kwartaalchart van de Dax kijken. Inmiddels is de markt al aardig gecorrigeerd en ontstaat de vraag waar en wanneer dan de bodem van deze lange cyclus ontstaat. In principe zou de bodem reeds gezet kunnen zijn, maar meestal begint de daling pas echt aan momentum te winnen als de Double Stochastics onder de 20 is gedaald. Ik kijk daarnaast ook naar de RSI2 en die kan volgens mij nog wel wat lager, tezamen met de korte MACD (Quick indicator). Met andere woorden: ik zie de koers zeker nog onder de low van vorig kwartaal duiken en per saldo nog 1000 punten lager gaan.

Dax future maandchart

Dax future maandchart

In bovenstaande maandchart tel ik thans de 12e maand. Met andere woorden: de maandcyclus lijkt nog niet gezet, eerder de mid cycle low. Een herstel, gevolgd door een nieuwe daling, waarbij de koers dan onder de vorige bodem zakt, lijkt mij dus het meest waarschijnlijke scenario.

Dax future weekchart

Dax future weekchart

In bovenstaande weekchart noteren we thans de 13e bar. De indicatoren wijzen op een mogelijke bodem (dus mid cycle low van de maand), maar eenzelfde situatie zagen we ook medio mei van dit jaar. Gezien de mogelijke mid cycle low in de maand opteer ik voor een herstel tot minimaal 10300-500, waarna moet blijken of we de daling hervatten.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

De huidige dagcyclus in de Dax telt de zevende dag. Als we inderdaad in de bearish modus blijven, dan dient een top zich meestal tussen de derde en achtste bar aan. Dat zou dus nu kunnen. Geven we de markt nog wat meer ruimte, dan valt de koers nu terug tot de mid cycle low van de dagcyclus en zet daarna een hogere high neer, in de genoemde zone 10300-500. Dat is op dit moment mijn voorkeurscenario, maar zoals in de inleiding beschreven, houd ik alle opties open als de markt dit scenario negeert. Alerte trades analyseren de markt dus vanuit de top-down benadering (van hoge time frame naar lage time frame) maar traden deze bottom-up. Met andere woorden, als we een top zoeken in de dagcyclus, de kijken we of we in de lagere time frames al cycli met left translation zien en trends die neerwaartse draaien. Op die manier kan vrij snel een entry worden verkregen en kunnen de risico’s worden beperkt.

Bund future weekchart

Bund future weekchart

In de Bund weekchart zien we thans een interessante situatie. De koers brak in eerste instantie overtuigend boven de weerstandzone uit en sloot daar op weekbasis ook boven. Nu zien we echter dat deze stijging niet lijkt door te zetten. Het is nog te vroeg om een harde conclusie te trekken, maar als we deze ontwikkeling combineren met de weekcyclus, dan lijkt zich hier mogelijk een meer bearish scenario te ontvouwen. In de week tel ik namelijk de 17e bar. Natuurlijk is deze cyclus bullish, maar we zien dat de tweede cyclushelft veel minder diepte heeft (de top ligt maar een beetje boven de vorige). Ik opteer dus voor een scenario van topvorming, gevolgd door een daling van twee tot drie weken tot minimaal 154 of iets lager. Genoeg kansen dus voor

Bund future dagchart

Bund future dagchart

Als we even uitgaan van gemiddeld 20 tot 21 weken, dan zou de lopende weekcyclus dus nog zo’n 15 tot 20 handelsdagen kunnen duren, genoeg voor een volledige dagcyclus. Deze zou dan per saldo left translation moeten laten zien. In de dagchart heb ik een mogelijke cyclusbodem gemarkeerd, wel met een vraagteken omdat de Double Stochastic deze nog niet bevestigt en ook de RSI maar net in de zone kwam. Dit is dus nog niet helemaal duidelijk, hoewel ik vanuit daytraders perspectief in de long modus zit.

Goud maandchart

Goud maandchart

Laten we tenslotte nog naar de chart van het Goud kijken. In de maandchart tel ik de 11e bar van de lopende cyclus. Deze cyclus lijkt dus bearish te verlopen omdat we na twee bars al een duidelijke top hebben gehad en daarna onder de cyclusbodem doken. Op dit moment zien we feitelijk niets meer of minder dan een soort vlagpatroon en dat is gezien de trend een bearish signaal.

Goud weekchart

Goud weekchart

In de weekchart noteren we bar #11 en lijkt het herstel alweer stuk te lopen tegen de vorige steunzone die nu als weerstand fungeert. Ik ben nu dus alert op een top in de weekchart zodat ik een voortzetting in de maandcyclus (daling) kan bespelen.

Goud dagchart

Goud dagchart

In de dagchart is de huidige dagcyclus niet zo lang geleden begonnen en tellen we nu de vijfde dag. Dit verklaart de krachtige opwaartse beweging, waarbij de koers echter nu alweer in de zone $1150-1170 staat die daarvoor telkens door verkopers werd gebruikt om afscheid van het edelmetaal te nemen. Als de maandcyclus zijn dalende kracht oppakt en de weekchart daadwerkelijk gaat toppen, dan zullen we in de dagchart dus alert moeten zijn op nieuwe topvorming in deze zone. Als eerste trigger hanteer ik een slot onder $1134, maar dit wordt dagelijks aangepast.

 

Cursus Trading met de cyclusmethode in het najaar (27-29 november)

Voor serieuze traders die het vak willen leren heb ik weer een driedaagse trading cursus gepland. In deze cursus leg ik weer alle facetten van mijn methode uit. Interesse? Kijk even naar:

http://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3130, tweede steun 3000, eerste weerstand 3300, tweede weerstand 3375;

Dax future: eerste steun 9750, tweede steun 9300, eerste weerstand 10150, tweede weerstand 10400;

Bund future: eerste steun 155.75, tweede steun 155.00, eerste weerstand 157.20 tweede weerstand 158.50;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

1 antwoord
 1. Dolf Carel Dieudonné
  Dolf Carel Dieudonné zegt:

  Op het moment heb ik geen ambitie om aandelen te kopen,noch goud. Er zijn teveel onzekerheden (bv interest hike datum?).
  Energie is ook een interessant wordend object. Een bepaalde studiegroep zegt dat de toekomst ligt in Zon, een andere in wind en zon, maar anderen zeggen (ook wel logisch) dat je zonder zon niets anders kunt doen dan weer terug te vallen op het oude systeem (gas/olie/water).
  Goud,goud mijnen geven een zekerheid net als woning. Enfin ik wacht voorlopig af.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.