Trading dag update 9 april 2014

Dax future 420 min chart

De verwachtingen voor Dax en Bund van enkele dagen geleden bleken correct te zijn. Voor de Dax ging ik uit van een correctie tot minimaal 9450, voor de Bund van een opleving vanaf 142.50.

In de 420 min chart van de Dax zien we dat de Dax een laagste niveau rond 9410 heeft bereikt en daarna weer opliep. We noteren op dat niveau tevens de bodem van de 420 min cyclus. Twee afgeronde 420 min cycli passen in een afgeronde dagcyclus, dus zou in theorie ook de dagcyclus gezet moeten zijn, tenzij we een langere dagcyclus krijgen die uit drie 420 min cycli bestaat. Dat kan, maar komt niet vaak voor. Als we naar deze chart kijken, dan zien we dat de trend opwaarts is en we feitelijk een goede setup hebben voor een swing long trade met als koersdoel 9750 en hoger. Kortom, ik zit long met een stop iets onder de low rond 9400, dus zeg maar ruim 100 punten risico, maar wel 2,5 tot 3 keer winstpotentieel. Dan komen we dus op een R:R verhouding van 1 op 3 en dat is netjes voor een trade.

Bund future 420 min chart
Bund future 420 min chart

In de 420 min chart van de Bund zien we hoe netjes de Bund vanaf 142.5o opveerde. Ook hier zagen we een mooie cyclusbodem, vergelijkbaar met de Dax. Op dit moment zien we een beperkte correctie, meer een correctie in tijd in plaats van in prijs. Deze correctie zal afgelopen zijn als de mid cycle low van de 420 (dus de cyclusbodem van de 240 min time frame) bereikt is. Mogelijk ergens rond 143.20, hoewel ik niet verwacht dat we nu een forse correctie krijgen. Uiteraard bekijk ik een eventuele nieuwe longtrade vanaf de lagere time frame charts, omdat je daarin betere instapniveaus kunt vaststellen met minder risico. Maar over het algemeen zou ik zeggen dat de Bund na een beperkte correctie weer hoger gaat en boven de toppen rond 144 uitbreekt.

Crude oil futures week chart
Crude oil futures week chart

In de weekchart van Crude zien we een beetje een raar patroon ontstaan. Terwijl de Double Stochastic aangeeft dat de cyclus in de neergaande fase zit (de lange Double Stochastic daalt nog), trekt zich de koers daar niet veel van aan en weet na een forse bearish week weer gedurende enkele weken beperkt te herstellen. Daar waar ik de pijl heb gezet werd onlangs de nieuwe dagcyclusbodem gezet. Als dit inderdaad de laatste fase van de weekcyclus is, die het meest bearish dient te zien, dan zal het zo moeten zijn dat de koers nu vrij snel onder $98 daalt. Met andere woorden, dat de huidige dagcyclus dus de laatste is van de lopende weekcyclus en derhalve left translation vertoont.

Goud future dagchart
Goud future dagchart

In de dagchart van Goud zien we een nieuwe dagcyclusbodem, die inmiddels heeft geleid tot een herstel van de koers tot rond $1310. De vraag is natuurlijk of deze nieuwe dagcyclus tevens een nieuwe weekcyclus is. Dat is op dit moment nog niet zeker te zeggen omdat de indicatoren op weekbasis nog niet overtuigend zijn gedraaid. Mocht dat wel het geval zijn, dan is er sprake van een eerste hogere weekbodem nadat de koers op de maandchart een duidelijke bodem geeft gezet. Met andere woorden, een mogelijke springplank voor duidelijk hogere koersen tot boven $1400. Dus, hoewel het beeld op dagbasis in potentie bearish is (dalende trend, short setup), moeten we nu goed opletten of deze short setup ook door een short trigger wordt gevolgd. Als dat niet zo is, dan ligt het dus voor de hand dat de weekcyclusbodem is gezet en we dus deze markt vanaf de longkant moeten bekijken.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3080, tweede steun 3040, eerste weerstand 3135, tweede weerstand 3180;

Dax future: eerste steun 9400, tweede steun 9200, eerste weerstand 9600, tweede weerstand 9750;

Bund future: eerste steun 142.50, tweede steun 142.00, eerste weerstand 143.80 tweede weerstand 144.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.