Trading dag update 9 april 2015

S&P future dagchart

S&P future dagchart

Vandaag wil ik naar drie markten kijken: de S&P, Dax en Goud. De Bund laten we ook deze week even achterwege, omdat deze markt al in de zomerslaap schijnt te verkeren.

In de vorige trading dag update heb ik de S&P geanalyseerd en was de conclusie dat de bodem van 12 maart cruciaal was voor longtraders. Een breuk van dat niveau zou een eerste lagere top opleveren. Ik ging er ook vanuit dat dit zou gaan gebeuren. In de Nasdaq was dat ook het geval, maar de S&P bleef er netjes (zij het net) boven. Hulde aan de stieren zullen we maar zeggen. Zonder gekheid, de eerste aanval naar beneden is keurig afgeslagen, maar het koersbeeld is daardoor nog niet substantieel verbeterd. Het lijkt er wel op dat we een nieuwe dagcyclusbodem gezet hebben, maar een uitbraak boven 2110 op slotbasis is nodig om een nieuwe bullish impuls te krijgen. Zolang dat niet het geval is, blijft het beeld neutraal en houden we de kans dat de koers aan de onderkant van de trading range wegbreekt. Dit zou dan de eerste druppel kunnen zijn waarna meer volgt, maar laten we daar nog niet op vooruitlopen.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

De huidige dagcyclus in de Dax telt thans dag #8. De eerste fase, die normaal als meest bullish bekend staat, is nu gematigd positief gebleken. Het is vooral zijwaarts met een enkele overtuigende plusdag, waardoor de koers nu hoger staat dan op het moment van de cyclusbodem. In tegenstelling tot de S&P is de Dax echter met een zeer overtuigende opwaartse trend bezig en er zijn op dit moment nog geen enkele signalen die erop wijzen dat deze trend op omkeren staat. Evengoed is deze huidige status quo natuurlijk niet echt interessant voor traders. We willen een uitbraak boven 12175 zien voor een nieuwe impuls tot 12500. Kritieke steun ligt rond 11800.

Goud weekchart

Goud weekchart

In de weekchart van Goud zien we goed hoe belangrijk de steun rond $1150 is. In het najaar van 2014 werd deze steun reeds meerdere keren intraweek getest en elke keer veerde de koers op. Dat zagen we ook vier weken geleden, toen de cyclusbodem van de weekcyclus werd gezet. Nu is het punt het volgende: zet je een steun lang genoeg onder druk, dan zal deze op een gegeven moment bezwijken. Een steun wordt namelijk gevormd door marktpartijen die willens en wetens rond een niveau X kopen en daarmee de verkooporders opvangen. Deze partijen doen dat omdat zij vertrouwen hebben dat de koers vanaf dat niveau weer stijgt. Als echter het niveau X, de steun, keer op keer wordt getest dan verdwijnt die overtuiging en zullen deze marktpartijen niet langer dit niveau verdedigen. De steun wordt gebroken. We zien in de weekchart dat de koers wel opveert vanaf de steun, maar ook weer terugvalt. Het eerste herstel leidde tot een top rond $1300, maar de dalende trend bleef intact en de koers viel weer terug tot $1150. Ook nu zien we een herstel, maar dat herstel lijkt in deze week alweer onder zware druk te komen.

Goud dagchart

Goud dagchart

In de dagchart zien we dat de huidige dagcyclus thans dag #16 telt. De top van deze cyclus noteren we op dag #13. Deze cyclus is dus bullish, maar dat is niet verwonderlijk omdat we ook in het begin zitten van de nieuwe weekcyclus. Deze top was ook een 50% correctie van de voorafgaande daling. Het is nu van belang waar de nieuwe dagcyclus komt te liggen. Uitgaande van de indicatoren zou ik zeggen dat deze huidige daling vanaf de dagcyclustop nog minimaal een dag duurt. Een daling tussen #1174 en $1183 zou betekenen dat maar tot maximaal 50% van de eerdere stijging wordt gecorrigeerd en dat kan positief worden uitgelegd. We kunnen dan vanaf dat niveau een eerste hogere bodem vormen voor een tweede herstelbeweging. Zet de laatste fase van deze dagcyclus echter sterker door, dan moeten we de conclusie trekken dat de markt nog steeds erg zwak is en het een kwestie van tijd is voordat de steun uit de weekchart wederom wordt getest. Of deze test dan weer succesvol is waag ik te betwijfelen.

Let op: driedaagse trading cursus in Maarsbergen gepland, 16, 17 en 18 mei 2015

Voor serieuze traders die het vak willen leren heb ik weer een driedaagse trading cursus gepland. In deze cursus leg ik weer alle facetten van mijn methode uit. Interesse? Kijk even op: http://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3600, tweede steun 3550, eerste weerstand 3710, tweede weerstand -;

Dax future: eerste steun 11800, tweede steun 11650, eerste weerstand 12180, tweede weerstand 12250;

Bund future: eerste steun 158.60, tweede steun 157.60, eerste weerstand 159.20 tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.