Trading dag update 9 januari 2013

Dax future dagchart

Weinig vuurwerk op de beurzen begin januari. Behalve de opening van 2 januari houden kopers en verkopers elkaar netjes in evenwicht. Per saldo dan, want intraday zijn er wel wat kleinere swings, waarop zelfs gehandeld kan worden.

In de dagchart van de Dax future zien we de afgelopen vijf dagen een trading range van rond 100 punten. Niet spectaculair en aangezien er geen echte uitbraken zijn, te weinig voor swing traders. Wellicht dat we gisteren de mid cycle low hebben gezien en dat de markt nog een poging onderneemt om nieuwe highs neer te zetten. Vergeet niet, de trend is opwaarts gericht en er is heel wat nodig om deze trend te doen omkeren. Shorts zijn dus niet aan de orde voor swingtraders totdat we een echt bewijs zien van een trendomkeer.

Dax future uurchart

Voor shorts is het altijd, ik herhaal altijd, van belang te wachten op minimaal een eerste lagere top. Je weet dan pas dat de trend gedraaid is en je de grotere marktpartijen aan jouw kant hebt staan, ook al zou die nieuwe trend niet doorzetten. Bekijk de uurchart van de Dax future.

Bij de pijl zien we een goed voorbeeld van wat ik bedoel. Ik ben daar gisteren short gegaan met een aantal contracten en heb die gedurende de rit omlaag verder uitgescaled. Vanochtend zien we een nieuw opleving en mocht de koers weer rond de dalende MA banden een top zetten, dan herhaal ik deze trade.

Komt er geen omkeerbar dan switch ik naar een lagere time frame om de markt vanaf de long kant te traden. En stel dat ik short ga en de koers stijgt verder, dan wordt de positie gewoon uitgestopt met een verantwoorde stop. Dit gebeurt niet zo heel vaak (ongeveer 25% van de tijd) en als je ook nog met meerdere contracten werkt, waarbij je snel winst neemt op het eerste contract, dan wordt het totale risico al snel fors teruggebracht.

Dat is sowieso de sleutel tot succesvol trading: handel met meerdere contracten. In mijn cursus, waarvan ik in het voorjaar er weer eentje geef, ga ik daar uitvoerig op in.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

In de dagchart van de Bund zien we dat het patroon dat ik afgelopen maandag had ingetekend nog keurig wordt gevolgd. Ik verwacht hier een herstel tot rond 144, gevolgd door een nieuwe daling. Mogelijk dat we nu al een top zien, maar dat wil ik in de lagere time frames bevestigd zien. Het koersbeeld op dagbasis is in elk geval een stuk minder positief geworden en dus ligt short op sterkte voor de hand.

Crude oil futures weekchart

Geen spectaculaire ontwikkelingen in de weekchart van Crude oil. De trend is nog neerwaarts gericht, maar we zien wel dat het patroon van lagere bodems niet meer intact is. Onder $84 wordt de trend feitelijk voortgezet, boven $100 mogen we naar boven kijken. Indien we in de komende dagen rond dit niveau een top krijgen (te zien middels de kortere time frames) dan probeer ik een beperkte shortpositie.

Goud dagchart

Dan nog even Goud. In de dagchart zien we een keurige neerwaartse trend en het lijkt erop dat er onlangs de mid cycle low hebben gezet en de koers snel weer onder de vorige bodems zal duiken. Vanuit de lagere time frames kijk ik dan ook nog steeds naar nieuwe shorts, maar pas op, want in de weekchart zien we eerste signalen van een mogelijke bodem.

Goud future weekchart

Hier zien we een dubbele bodem in de RSI en een bodem in de lange Double Stochastic. De groene pijlen zijn afkomstig uit de dagchart. Boven $1700 lijkt mij de bodem bevestigd en mogen we weer richting $1800 en hoger kijken. Dus short ja, maar kort houden met stop loss niveaus en bereid zijn om boven $1700 te switchen naar de longkant.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2675, tweede steun 2660, eerste weerstand 2705, tweede weerstand 2715;

Dax future: eerste steun 7690, tweede steun 7600, eerste weerstand 7760, tweede weerstand 7800;

Bund future: eerste steun 143.00, tweede steun 142.50, eerste weerstand 143.50 tweede weerstand 144.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.